Κορονοϊός – Δήμος Πατρέων: Να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα – Οδηγίες για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στις έκτακτες συνθήκες

Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, έχει  ενισχύσει το σύστημα αποκομιδής παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων μας για να προστατεύουμε την υγεία μας και να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. 

Επειδή η σωστή και έγκαιρη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων είναι πολύ σημαντική για την διασφάλιση της υγείας των δημοτών στις έκτακτες συνθήκες εξαιτίας του κορωνοϊού, η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, έχει  ενισχύσει το σύστημα αποκομιδής παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό. 

Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων μας για να προστατεύουμε την υγεία μας και να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. 

Εάν όλα τα πρόσωπα σε κάποιο σπίτι είναι υγιή πρέπει να ακολουθούν τις εξής οδηγίες:

–Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο (π.χ. γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά) ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Αντιθέτως πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων. Για τα υπόλοιπα απορρίμματα συνεχίστε την διαλογή και την ανακύκλωση όπως πριν. 

–Οι σακούλες απορριμμάτων ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται ανοικτές ή μισάνοικτες, αλλά να χρησιμοποιούνται ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και να κλείνονται καλά. Γεμίζετε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ ώστε να δένονται σφιχτά.

–Να ρίχνετε πάντα τις σακούλες απορριμμάτων μέσα στον κάδο και να κλείνετε το καπάκι για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε ποτέ σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος χρησιμοποιήστε κάποιον κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατήστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

–Σταματήστε κάθε δραστηριότητα που παράγει μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και κλαδέματα και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

–Ανοίγετε και κλείνετε τους κάδους χρησιμοποιώντας τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν στο σπίτι υπάρχει κάποιος σε καραντίνα ή έχει συμπτώματα ίωσης ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

–Μη διαχωρίζετε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.

–Γεμίστε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, δέστε σφιχτά και τοποθετήστε σε δεύτερη σακούλα που επίσης πρέπει να κλείσετε σφιχτά. Προσέξτε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιήστε και τρίτη σακούλα.

–Χρησιμοποιήστε γάντια για να κλείσετε και να δέσετε τις σακούλες αλλά και για να τις μεταφέρετε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσετε σπίτι, πετάξτε τα στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσετε.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες στην πεζή και μηχανική σάρωση, το πλύσιμο πλατειών και δρόμων, ο καθαρισμός στις λαϊκές και όλες οι δράσεις καθαρισμού και απολυμάνσεων στις έκτακτες σημερινές συνθήκες. 

Οι εργαζόμενοι από όλα τα Τμήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για την διατήρηση της καθαριότητας της πόλης σε υψηλό επίπεδο και τους ευχαριστούμε για το έργο που επιτελούν. 

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά,  η ορθότητα της απαίτησης της Δημοτικής Αρχής για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον Δήμο και κάλυψης της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προστατεύεται η υγεία των δημοτών, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε έκτακτες, όπως σήμερα για την προστασία από τον κορωνοϊό. 

Καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στην ενίσχυση των δομών του Δήμου με την μονιμοποίηση των έκτακτων και με πρόσληψη εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: