ΚΚΕ: «Αποχαιρετούμε με θλίψη την Άλκη Ζέη»

“Τα έργα της αποτέλεσαν τομή στην παιδική – εφηβική λογοτεχνία για το πρωτοπόρο ιδεολογικό, πολιτικό περιεχόμενό τους, σε πείσμα του κυρίαρχου αφηγήματος ότι η πολιτική σκοτώνει τη λογοτεχνία. “

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο της Άλκης Ζέη:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη την Άλκη Ζέη, που με τα εξαίσια διηγήματα και μυθιστορήματά της ανατράφηκαν ήδη τρεις γενιές.

Τα έργα της αποτέλεσαν τομή στην παιδική – εφηβική λογοτεχνία για το πρωτοπόρο ιδεολογικό, πολιτικό περιεχόμενό τους, σε πείσμα του κυρίαρχου αφηγήματος ότι η πολιτική σκοτώνει τη λογοτεχνία. Είναι έργα που βοηθούν τους νέους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την αξία των κοινωνικών αγώνων, να συμμεριστούν τα μεγάλα κοινωνικά ιδανικά, να αγαπήσουν εκείνους που τα υπερασπίζονται, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους, σε αντίθεση με τον ατομικισμό, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια που καλλιεργεί το κυρίαρχο σύστημα από τα παιδικά κιόλας χρόνια.

Γι’ αυτό η ΚΝΕ τιμά και αγκαλιάζει τη λογοτεχνική δημιουργία της Άλκης Ζέη, παρουσιάζοντας μάλιστα σε πρόσφατα Φεστιβάλ της θεατρικά της παιδικής θεατρικής ομάδας εμπνευσμένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα “To καπλάνι της βιτρίνας” και “Κοντά στις ράγες”.

Το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη οφείλει πολλά στα συνταρακτικά βιώματά της από τη συμμετοχή της στον αντιστασιακό αγώνα, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, τον εκτοπισμό της από το αστικό κράτος για τη δράση της, την πολιτική προσφυγιά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια σε όλους τους δικούς της ανθρώπους, συγγενείς και φίλους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: