ΚΚΕ: 3 χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή είναι εδώ

Η “κανονικότητα” για την Ανατολική Αττική είναι κάθε καλοκαίρι να καίγονται χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων, δασικών και μη. Η “κανονικότητα” για την Ανατολική Αττική είναι να μην υπάρχουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας, είναι “κανονικότητα” τα δάση και το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται, στην πρώτη βροχή να πλημμυρίζουν δρόμοι, γειτονιές και πόλεις.

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, για την επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, τις περιοχές του Ν. Βουτζά και το Μάτι. Τα αποτελέσματα τραγικά, 102 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου καμένα, μια ολόκληρη περιοχή άλλαξε, τα σημάδια στην ψυχή και τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής ανεξίτηλα.

Τρία χρόνια μετά και οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή είναι εδώ. Η “κανονικότητα” για την Ανατολική Αττική είναι κάθε καλοκαίρι να καίγονται χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων, δασικών και μη. Η “κανονικότητα” για την Ανατολική Αττική είναι να μην υπάρχουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας, είναι “κανονικότητα” τα δάση και το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται, στην πρώτη βροχή να πλημμυρίζουν δρόμοι, γειτονιές και πόλεις.

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της φωτιάς, βίωσε από πρώτο χέρι τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, βίωσε το τι σημαίνουν κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις. Οι πυρόπληκτες οικογένειες έμαθαν από πρώτο χέρι ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Ότι η μία κυβέρνηση δίνει στην άλλη τη σκυτάλη, ότι οι υποσχέσεις είναι κούφια λόγια. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν αυτή κυβέρνηση, κινούνται προς μία κατεύθυνση η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας, ενώ δεν έχουν προτεραιότητα τη λύση των προβλημάτων των πυρόπληκτων. Όπως δείχνουν και τα τελευταία σχέδια ανάπλασης των καμένων οικισμών, για την πατρότητα των οποίων ερίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η “αναγέννηση” από την καταστροφή θα γίνει με κριτήρια που βάζουν απέναντι τις λαϊκές ανάγκες και έχουν ως προτεραιότητα να εξυπηρετήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που δείχνουν διαχρονικά το “ενδιαφέρον” τους για την περιοχή. Η όλη ανάπλαση της περιοχής εντάσσεται στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βρίσκουν έδαφος για την κερδοφορία τους αξιοποιώντας “φιλέτα” γης.

Το ΚΚΕ, τα μέλη του και οι οπαδοί του από την πρώτη ώρα ήταν στην κυριολεξία μέσα στη φωτιά να βοηθήσουν, να σώσουν τον συνάδελφο, τον γείτονα, τον συγγενή. Από την πρώτη ώρα μέχρι και σήμερα μπήκε και μπαίνει μπροστά για την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων, με δεκάδες παρεμβάσεις από Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια έως τη Βουλή και την Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα μίλησε για τα αίτια και τις ευθύνες, που μπροστά σε κάθε μεγάλο “φυσικό” φαινόμενο μετράμε θύματα και χαμένες λαϊκές περιουσίες. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Η αγωνία και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, των φορέων του εργατικού – λαϊκού κινήματος, των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, των δασών και του περιβάλλοντος, απαιτούν σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον, στην εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας από κάθε παραγωγική δραστηριότητα, στην ενίσχυση της πρόληψης και προστασίας των δασών και συνολικά του φυσικού πλούτου.

Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του έχει την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: