Κάτω απ’ τα λάβαρα του Μαρίνου Αντύπα – Απέκλεισαν τα Τέμπη και συνεχίζουν αγωνιστικά οι αγρότες… (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Τη γη θέλουν να την μαζέψουν οι εταιρίες κι εμείς να είμαστε δούλοι. Να μας πάρουν τα χωράφια και να δουλεύουμε σε αυτά για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι είναι το σύστημα, ο καπιταλισμός, έτσι ήταν πάντα.

Οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους, κι ας μην καταλαβαίνει ο Κούλογλου του ΣΥΡΙΖΑ το γιατί. Ίσως μπορεί να του το εξηγήσει με απλά λόγια, όπως μόνοι οι αγρότες μπορούν, ο 30χρονος Αποστόλης Παπαϊωάννου από τη Μαγούλα Καρδίτσας, που μίλησε στον ανταποκριτή της Κατιούσα.

Ο Αποστόλης Παπαϊωάννου από τη Μαγούλα Καρδίτσας

Τα βασικά αιτήματα είναι ο φόρος παραγωγής, οι τιμές στο βαμβάκι, το πετρέλαιο παραγωγής που είναι πανάκριβο και τα χρωστούμενα από το 16′ κι άλλα προγράμματα.

Στο βαμβάκι υπάρχει καρτέλ. Έπρεπε να το πουλήσουμε 57 λεπτά και μας το πήραν 47, γιατί είναι πέντε σε όλοι την Ελλάδα και κάνουν την τιμή, όπως γουστάρουν. Κι η κυβέρνηση τους αφήνει να κάνουν παιχνίδι. Παλιά είχαμε ελέγχους για την ποιότητα. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα και μας το παίρνουν τζάμπα.

Έχουμε τα πιο ακριβά εφόδια σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε μέλλον με λίγα λόγια.

Τη γη θέλουν να την μαζέψουν οι εταιρίες κι εμείς να είμαστε δούλοι. Να μας πάρουν τα χωράφια και να δουλεύουμε σε αυτά για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι είναι το σύστημα, έτσι ήταν πάντα.

Εδώ χρειάζεται αγώνας, όλοι μαζί, να δούμε τι θα κάνουμε. Θα πάμε από το μπλόκο της Νίκαιας στα Τέμπη, να τα κλείσουμε συμβολικά για δυο-τρεις ώρες.

Ο Υπουργός θέλει να μας δεχτεί μόνος του, όσες φορές πήγαμε εκεί πέρα, τίποτα δεν έγινε. Εμείς θέλουμε να βρεθούμε με τον Αντιπρόεδρο, με κάποιον άλλο αρμόδιο. Μας κοροϊδεύουν με λίγα λόγια.

Έχουμε κερδίσει πράγματα όλα αυτά τα χρόνια με τα μπλόκα. Είχαμε κερδίσει το αφορολόγητο, το φόρο επιτηδεύματος για πέντε χρόνια πίσω. Τώρα το έχουν κάνει να μην το πληρώνεις άμα είσαι σε συνεταιρισμό. Αλλά για να μπεις σε συνεταιρισμό, θέλει πολλά λεφτά, να κάνεις μεγάλο τζίρο, δεν είναι καθόλου εύκολο. Κανείς δεν είναι σε συνεταιρισμό.

Θα δούμε πώς θα κλιμακώσουμε. Βλέποντας και κάνοντας. Μπορεί να πάμε και στην Αθήνα. Μέχρι και με τρακτέρ κατεβήκαμε την άλλη φορά να αναδείξουμε το πρόβλημα.

Υπάρχει συντονισμός σε όλη την Ελλάδα, η Επιτροπή Μπλόκων, υπάρχει συνεννόηση, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, από τα χωριά. Έχουμε καλό συντονισμό, για αυτό τα κάνουμε κι όλα αυτά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να έρθει κάποιος στα μπλόκα, θέλει τρέξιμο, δεν είναι εύκολο.

Εγώ είμαι από τη Μαγούλα Καρδίτσας, 30 χρονών. Κι από το χωριό μου βγήκαμε… μόνο εγώ! Οι νέοι δυστυχώς δε βγαίνουν. Οι πιο παλιοί που έβγαιναν, έχουν σα δικαιολογία ότι δε βγαίνουν οι πιο νέοι. Κι έτσι ήρθα εγώ μόνο.

Σήμερα το μεσημέρι, οι αγρότες της Νίκαιας έφτασαν στα Τέμπη με τα τρακτέρ τους, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να τους σταματήσει, κι απέκλεισαν για λίγες ώρες τις σήραγγες της Εθνικής Οδού -αρχικά το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια και το απέναντι ρεύμα προς Λάρισα και Αθήνα.

Ακολουθούν βίντεο και αναλυτικό φωτορεπορτάζ από τη σημερινή κινητοποίηση, με τη μορφή του Μαρίνου Αντύπα ως λάβαρο σε πολλά τρακτέρ.

Νίκαια

Στιγμιότυπα από το μπλόκο της Νίκαιας ΙΙΙ: Με κόρνες στα διόδια

Gepostet von Περιοδικό Κατιούσα am Samstag, 9. Februar 2019

Νίκαια

Στιγμιότυπα από το μπλόκο της Νίκαιας ΙΙ: Οι αγρότες καταφτάνουν στα διόδια … με κλαρίνα για υπόκρουση:

Gepostet von Περιοδικό Κατιούσα am Samstag, 9. Februar 2019

Νίκαια

Στιγμιότυπο από το μπλόκο της Νίκαιας Ι

Gepostet von Περιοδικό Κατιούσα am Samstag, 9. Februar 2019

 

Νίκαια

Κτηνοτρόφοι στη Νίκαια ρίχνουν το γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές

Gepostet von Περιοδικό Κατιούσα am Samstag, 9. Februar 2019

 

Νίκαια

Κτηνοτρόφος μιλά στα τοπικά μέσα για τις χαμηλές τιμές στο γάλα

Gepostet von Περιοδικό Κατιούσα am Samstag, 9. Februar 2019

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: