Καισαριανή: Πάρκο Σκοπευτηρίου αντάξιο της Ιστορίας του και των αναγκών του λαού

Χρυσή Αυγή και Τζήμερος οι μόνοι που καταψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου και του πάρκου Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το μίσος τους για ό,τι μπορεί να αναδείξει την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απείχε από την ψηφοφορία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύναψη και τους όρους σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Καισαριανής για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο:  «ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ». Ο  συνολικός προϋπολογισμός  ανέρχεται στις 190.000€.

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν στηρίζονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης, που έχει  εγκρίνει με ομόφωνη απόφασή του, από τον Σεπτέμβρη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής. Το σχέδιο αφορά εκτεταμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του ιστορικού χώρου του «Πάρκου Ελευθερίας» για να είναι αντάξιο της Ιστορίας που κουβαλάει και των αναγκών του λαού μας.   

Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις:

Α) Στο ιστορικό κέντρο «Χάραμα». Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη διατήρηση του αρχικού  χαρακτήρα του και το μετατρέπουν σε ένα πολυχώρο που θα φιλοξενεί τις μουσικές δραστηριότητες της πόλης που αφορούν στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι και τους παραδοσιακούς χορούς. Το κτίριο θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις, να λειτουργεί Ωδείο εκμάθησης λαϊκών οργάνων, εκμάθηση παραδοσιακών χορών κα μαθήματα μπαλέτου, να δημιουργηθεί μικρός εκθεσιακός χώρος με αναφορές στο ρεμπέτικο τραγούδι, στούντιο ηχογραφήσεων, γραφεία και αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί όλο το πάρκο Σκοπευτηρίου.

Β) Στο κτίριο των πρώην γραφειακών χώρων. Διαμορφώνεται ως ένας χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους της πόλης που θα περιλαμβάνει: τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, χώρους αναγνωστηρίου και επιτραπέζιων παιχνιδιών για νέους και ενήλικες, ειδικά διαμορφωμένο χώρο βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου για παιδιά, τα εργαστήρια εικαστικών του πολιτιστικού κέντρου, υπαίθριο θέατρο στον εξωτερικό περίκλειστο χώρο.

Γ) Στους αθλητικού χώρους του Σκοπευτηρίου. Σκοπός η δημιουργία ενός κέντρου άθλησης των δημοτών εντός του πάρκου. Διαμορφώνεται το Κ3 σε χώρο άθλησης με στίβο, επισκευάζονται τα γήπεδα μπάσκετ και τοποθετούνται υπαίθρια όργανα γυμναστικής ενηλίκων σε δύο σημεία.

Δ) Στην ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση με την αντικατάσταση  όλων  των  φωτιστικών σωμάτων και την αναβάθμιση των δικτύων φωτισμού με νέα σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός  των συστημάτων άρδευσης του πάρκου και η επαναλειτουργία των καναλιών νερού.

Ε) Στην ανάπλαση και  οργάνωση των χώρων στάθμευσης που βρίσκονται στα όρια του πάρκου.

ΣΤ) Στη σήμανση του πάρκου. Θα τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης του πάρκου με διαγράμματα θέσεων και διαδρομών αλλά και με σύντομες περιγραφές των σημαντικών σημείων του πάρκου του Σκοπευτηρίου.

Ζ) Στην περαιτέρω ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, συνολικά των υφιστάμενων χώρων επίσκεψης.

Οι μόνοι που καταψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν η Χρυσή Αυγή και ο Τζήμερος, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το μίσος τους για ό,τι μπορεί να αναδείξει την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, την πάλη του ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, ενώ η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απείχε από την ψηφοφορία.

Η Δημοτική Αρχή μαζί με τους Καισαριανιώτες  θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουν όλα τα απαιτούμενα, ώστε να διαμορφωθεί το σύνολο του «Πάρκου Ελευθερίας» σε ένα χώρο όπου η ιστορική μνήμη θα συναντάται με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας για μάθηση, άθληση, αναψυχή.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: