Κ. Πελετίδης: Ο λαός έχει τη δύναμη να σταθεί όρθιος και να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο

Όταν η κυβέρνηση είναι δήθεν γαλαντόμα με τους εργαζόμενους και κάνει ‘’δεκτά’’ ορισμένα αιτήματά τους, στέλνει το λογαριασμό στους Δήμους. Απαλλάσσεται το κράτος από την ευθύνη της χρηματοδότησης βασικών λαϊκών αναγκών, την ίδια στιγμή που διατηρεί τη φοροληστεία και μεταθέτει στις πλάτες των εργαζομένων, που τους καλεί να πληρώσουν επιπλέον δημοτική φορολογία..

Στα πλαίσια της διαδικασίας δημόσιου απολογισμού και συζήτησης στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, που και φέτος ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στον Τομέα Πρασίνου του Δήμου, τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, όπου συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς.

Κ. Πελετίδης: Ο λαός έχει τη δύναμη να σταθεί όρθιος και να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο

Οι τέτοιες συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, που γίνονται αυτό το διάστημα για την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του Δήμου Πατρέων για το 2018, συμβάλλουν για να αναδειχθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και οι αιτίες που μπλοκάρουν την ικανοποίησή τους. Τον Δήμαρχο συνόδευαν οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Πελεκούδας και Ανδρέας Αθανασόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, μοιράστηκε επιστολή του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη που αναφέρει τα εξής:

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται  ο προϋπολογισμός του Δήμου, για το 2018.

Επιλέξαμε και φέτος να πάμε με διαδικασία δημόσιου απολογισμού και συζήτησης στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, για να αναδειχθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και οι αιτίες που μπλοκάρουν την ικανοποίησή τους.  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προπαγανδίζει ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και ότι «το μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018», με στόχο τα λαϊκά στρώματα να παγώσουν τις διεκδικήσεις τους, να καμφθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

Τα παχιά, κυβερνητικά λόγια, για ανάπτυξη και «νέο παραγωγικό μοντέλο» δεν μπορούν να κρύψουν ότι η εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας φέρνει φτώχια και ανέχεια για το λαό και αμύθητα κέρδη σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην ίδια προκλητική κοροϊδία, εντάσσεται και το παραμύθι της «κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας» και τα δήθεν οφέλη της. Πρωτοβουλία που ενεργά συμμετέχει και στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επιχειρούν με ένα σμπάρο, να πετύχουν πολλά τρυγόνια. Βαφτίζουν κάμποσους ανέργους «επιχειρηματίες», υπονομεύοντας την διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Στα πλαίσια της ασκούμενης, αντιλαϊκής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, η ανταποδοτικότητα γίνεται κύριο χαρακτηριστικό της λειτουργίας των Δήμων και αγκαλιάζει περισσότερους τομείς τους.

Τα έσοδα του Δήμου, προέρχονται μόνο κατά 40% από την κρατική χρηματοδότηση και το 60% από τα λεγόμενα ίδια έσοδα (εισφορές, πρόστιμα, ανταποδοτικά τέλη). Δηλαδή, από την τσέπη του πατραϊκού λαού, που στενάζει από τη βαριά φοροληστεία.

Κ. Πελετίδης: Ο λαός έχει τη δύναμη να σταθεί όρθιος και να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο

Όταν η κυβέρνηση είναι δήθεν γαλαντόμα με τους εργαζόμενους και κάνει ‘’δεκτά’’ ορισμένα αιτήματά τους, στέλνει το λογαριασμό στους Δήμους. Απαλλάσσεται το κράτος από την ευθύνη της χρηματοδότησης βασικών λαϊκών αναγκών, την ίδια στιγμή που διατηρεί τη φοροληστεία και μεταθέτει στις πλάτες των εργαζομένων, που τους καλεί να πληρώσουν επιπλέον δημοτική φορολογία, για να καλύπτονται αυτές τις ανάγκες.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο, για το  2017-2021 οι αποχωρήσεις υπαλλήλων θα ανέλθουν σε  8.243 και οι προσλήψεις σε  4.352. Για το σύνολο του εν λόγω διαστήματος (2017-2021), δύο φεύγουν και ένας έρχεται και για δε τα έτη 2018 και 2019 προβλέπονται συνολικά 4.352 αποχωρήσεις και μηδέν προσλήψεις.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν μοιράζει  υποσχέσεις για μονιμοποίηση τάχα εργαζομένων που δουλεύουν για χρόνια σε προγράμματα όπως το βοήθεια στο Σπίτι, στους Παιδικούς Σταθμούς, οι καθαρίστριες στα Σχολεία και από την άλλη επιβεβαιώνει με την πολιτική της ότι οι συμβασιούχοι θα ανακυκλώνονται και θα διαιωνίζεται η εκμετάλλευση τους.

Κρίσιμες για τη λαϊκή οικογένεια υπηρεσίες, θα συρρικνώνονται, θα εμπορευματοποιούνται, θα υποβαθμίζονται ποιοτικά και θα λειτουργούν «ως λαχείο φτώχιας» για τους τσακισμένους από την πολιτική του κεφαλαίου εργαζομένους, φτωχούς επαγγελματίες και αγρότες, συνταξιούχους, νέους.

Μέσα σ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο του Καλλικράτη, ως Δήμος γνωρίζεται ότι δεν σταυρώσαμε τα χέρια. Βρεθήκαμε σταθερά δίπλα σας, στο πλευρό σας και στηρίξαμε τον αγώνα σας και τα δίκαια αιτήματά σας. Από το 2014 έως το 2017 πληρώσαμε δικαστικές αποφάσεις εργαζομένων που αφορούσαν μισθολογικές διεκδικήσεις 1.400.000 ευρώ. Το σύνολο των διεκδικήσεων αυτών, ανέρχεται σε πάνω από 12 εκ. ευρώ. Χρήματα που διεκδικούμε να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.   

Κ. Πελετίδης: Ο λαός έχει τη δύναμη να σταθεί όρθιος και να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των άλλων εργατικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην απεργία.

Δεν συναινούμε και δεν εφαρμόζουμε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο και η κυβέρνηση. Την απαράδεκτη σχετική τροπολογία που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ.  Η αξιολόγηση αποτελεί δέσμευση του 3ου Μνημονίου και απαίτηση του ΣΕΒ, ο οποίος σε έκθεση του το 2016 απαιτούσε την απόλυση των μισών Δημοσίων Υπαλλήλων. Στόχος είναι πιο γρήγορα να περάσουν μια σειρά ανατροπές (σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα, εκχώρηση αρμοδιοτήτων Δημόσιου Τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, σύμπλευση του Δημοσίου με ΣΔΙΤ) κ.α..

Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Κοινωφελή Προγράμματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, των  παρατασιούχων στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες.  Παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις που έβαζαν εμπόδια στην πληρωμή τους, προχωρήσαμε άμεσα στην υπογραφή νέας σύμβασης και στην πληρωμή τους. Καλύψαμε χωρίς κρατική χρηματοδότηση την μείωση των αποδοχών κατά 10% και  αυξήσαμε το μειωμένο ωράριο των σχολικών καθαριστριών σε πλήρες ωράριο.

Τον Ιούνη του 2017 δόθηκε, για 11 μέρες, ένας σκληρός και δίκαιος αγώνας με αίτημα καμία απόλυση συμβασιούχων που απασχολούνται κυρίως στον τομέα της Καθαριότητας, σταθερή δουλειά για όλους.

Ο  Δήμος μας στήριξε ολόπλευρα αυτόν τον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Οργανώσαμε γι’ αυτό τις δύο κινητοποιήσεις, την πορεία Πάτρα – Αθήνα και Ρίο –Αντίρριο.

  • Διεκδικούμε μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με συμβάσεις ΙΔΟΧ μέσω προγραμμάτων, ανταποδοτικών υπηρεσιών, με ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στο  Βοήθεια στο Σπίτι και στην κοινωνική φροντίδα.
  • Χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου από τον κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την βελτίωση των παροχών στους δημότες μας.

Κ. Πελετίδης: Ο λαός έχει τη δύναμη να σταθεί όρθιος και να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι του λαού, να βάλει εμπόδια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το λαϊκό Κίνημα, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες του, να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν.

Ο λαός έχει την δύναμη να σταθεί όρθιος, να υψώσει τις απαιτήσεις του, να σηκώσει ψηλά το δίκιο του, να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο, την αστική πολιτική και την εξουσία της.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: