Ιδιώτες παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στους Πεταλιούς

Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Κάρυστο καταγγέλλει τους ιδιοκτήτες παραθεριστικών εγκαταστάσεων που επιχειρούν με το “έτσι θέλω” να οριοθετήσουν τμήμα της θάλασσας και της ακτής, απομακρύνοντας παράτυπα αλλά με την ανοχή του Λιμεναρχείου όσους προσπαθούν να πλησιάσουν το συγκεκριμένο μέρος.

Ιδιώτες παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στους Πεταλιούς

Η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρύστου Ευβοίας, Κυριακούλα (Κούλα) Βρανά, έκανε μια δημόσια καταγγελία, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους Δημόσιους Φορείς, εναντίον του ιδιοκτήτη παραθεριστικής μονάδας που επιχειρεί να οριοθετήσει ως ιδιόκτητη περιοχή τμήμα της θάλασσας και της ακτής, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο μέρος. Παράλληλα καταγγέλλει την ανοχή των λιμενικών αρχών και τις περίεργες σχέσεις που έχουν αναπτύξει με το συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

«Το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιούλη 2017 με παρέα συγγενικό μου πρόσωπο και ένα φίλο, ιδιοκτήτη βάρκας, επισκεφτήκαμε τα νησιά των Πεταλιών στον κόλπο του Μαρμαρίου.

Φτάνοντας στο μεγάλο νησί, περίπου 200-250 μέτρα από την ακτή και τις παραθεριστικές εγκαταστάσεις πρώην Πικάσο και τώρα ιδιοκτησία της οικογένειας Δαυίδ, μας πλησίασε ένα ταχύπλοο με στοιχεία “ΡΙΜΠΛΟ ΤΛ 981” με δύο άνδρες, μας έκοψαν το δρόμο και μας είπαν ότι απαγορεύεται να πλησιάσουμε την ακτή και να βγούμε στην παραλία.

Όταν ρωτήσαμε γιατί μας απαγορεύουν την πρόσβαση, μας απάντησαν ότι είναι μέτρο για την ασφάλειά τους. Τους ρωτήσαμε ποιοί είναι και με ποια αρμοδιότητα μας εμποδίζουν. Απάντησαν ότι αυτές τις εντολές έχουν.

Τους είπα ότι είμαι δημοτική σύμβουλος του Δήμου Καρύστου και ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να βγούμε στην παραλία.

Μου απάντησαν: “Να κάνετε τα παράπονα σας στο λιμεναρχείο” και όταν επιχειρήσαμε να κατευθυνθούμε προς την ακτή, οι συγκεκριμένοι άνδρες με το ταχύπλοο ανέπτυξαν ταχύτητα, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την βάρκα που επιβαίναμε, μας άφησαν τα απόνερά τους με αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί η βάρκα μας.

Την ίδια στιγμή τηλεφώνησα στο Λιμεναρχείο Καρύστου και κατήγγειλα το γεγονός. Με ενημέρωσε η υπεύθυνη του Λιμεναρχείου ότι είχε γίνει αίτηση από τους ιδιοκτήτες των παραθεριστικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού, για να τους δοθεί άδεια να οριοθετήσουν τμήμα της θάλασσας, ώστε να μην μπορεί να πλησιάσει κανείς στην ακτή. Μέχρι ώρας δεν τους είχε δοθεί τέτοια άδεια και παρανόμως δεν μας επιτρέπουν να πλησιάσουμε.

Μη θέλοντας να συνεχιστεί το επεισόδιο απομακρυνθήκαμε. Ωστόσο όπως πληροφορήθηκα παρόμοια επεισόδια είναι πλέον καθημερινά.

Καταγγέλλω αυτές τις απαράδεκτες και αυθαίρετες ενέργειες.

Απαιτώ από τις αρμόδιες αρχές, το Λιμεναρχείο Καρύστου, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Δήμο Καρύστου, τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να παρέμβουν και να σταματήσει η ασύδοτη αυτή δραστηριότητα.

Καταγγέλλω επίσης το παρακάτω περίεργο περιστατικό, που συνέβη το ίδιο βράδυ της Παρασκευής 28 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. περίπου, μόλις δηλαδή επιστρέψαμε με τη βάρκα από τα νησιά των Πεταλιών. Στο Λιμάνι του Μαρμαρίου κλειστό αυτοκίνητο, τύπου VΑΝ, άσπρου χρώματος, με αριθμό πινακίδας “ΖΧΤ8397”, ξεφόρτωνε διάφορες κούτες σε δύο ταχύπλοα, το ένα ήταν αυτό που μας παρεμπόδισε στους Πεταλιούς. Ταυτόχρονα απ’ το ίδιο αυτοκίνητο δύο άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με στολή και οπλισμό, μετέφεραν από το ίδιο αυτοκίνητο κούτες, οι οποίες είχαν την ένδειξη “ΔΩΡΕΑ”, στα δύο αυτοκίνητα του Λιμεναρχείου Καρύστου!!!. Μάλιστα επειδή σημείωσα τον αριθμό του ιδιωτικού VAN ο ένας εκ των λιμενικών αφού μου έκανε παρατήρηση, μου ζήτησε την ταυτότητά μου.

Ζητώ από τους αρμοδίους να ενημερώσουν δημόσια τι μετέφεραν οι λιμενικοί στα αυτοκίνητα της υπηρεσίας τους από το αυτοκίνητο που προμήθευε τα ταχύπλοα του κ. Δαυίδ. Ποια είναι η σχέση της Λιμενικής Υπηρεσίας Καρύστου με το συγκεκριμένο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της έκτασης και των παραθεριστικών εγκαταστάσεων στο μεγάλο νησί των Πεταλιών;

Η παραπάνω καταγγελία έχει σταλεί:

α) στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

β) στον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,

γ) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και

δ) στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου για να συζητηθεί ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση γιατί θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα των κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής να έχουν πρόσβαση σ’ όλες τις παραλίες του τόπου μας και αυτό το δικαίωμα πρέπει να το προασπίσουμε. Η θάλασσα και οι παραλίες είναι και πρέπει να παραμείνουν προσβάσιμες σε όλους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: