Η θέση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας – Στο προσκήνιο οι ανάγκες των Μεταλλωρύχων και του Λαού

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας, συνολικά στο λαό της περιοχής, για να χτίσουμε τον δικό μας «Οδικό Χάρτη» που θα φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες των μεταλλωρύχων και του λαού – Εκδήλωση – συζήτηση στο Στρατώνι Χαλκιδικής

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΑΕΔ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.

Η κλιμάκωση της επίθεσης της ¨Ελληνικός Χρυσός¨ και των άλλων εταιρειών στα μεταλλεία στα εργασιακά δικαιώματα, στα  κεκτημένα και στις θέσεις εργασίας όλων των μεταλλωρύχων εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους πολύχρωμους «θιασιώτες» του καπιταλιστικού μονόδρομου οδηγώντας σε όλο και μεγαλύτερες θυσίες το λαό και τους μεταλλωρύχους

        Επίθεση που εξειδικεύεται, με το κλείσιμο του μεταλλείου «Μαύρων Πετρών» που συνοδεύεται με ανακοινώσεις της εταιρείας για πιθανές απολύσεις εργαζόμενων, με περικοπές χρόνιων εργατικών κατακτήσεων των μεταλλωρύχων (διμηνιαίο μπόνους), με εφαρμογή πολλών ειδικοτήτων σε κάθε εργαζόμενο, με μηδενικές αυξήσεις στην επιχειρησιακή ΣΣΕ, με την τοποθέτηση gps στους εργαζόμενους (που η πείρα έχει δείξει ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής του χρόνου εργασίας των εργαζόμενων και όχι για την ασφάλεια των μεταλλωρύχων όπως ισχυρίζεται η εταιρεία). Αν οι εταιρείες των μεταλλείων ήθελαν να δείξουν πραγματική έγνοια για την Υγεία & Ασφάλεια των μεταλλωρύχων θα έπαιρναν τώρα χωρίς δικαιολογίες ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τον αερισμό των υπόγειων στοών, την κάπνα, τα ρυπογόνα και μη ασφαλή μηχανήματα, συνολικά μέτρα προστασίας για την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων, τη μείωση της επικινδυνότητας στους χώρους εργασίας και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών εργασίας του μεταλλωρύχου.

Ακόμη, η γενίκευση των εργολαβικών εργαζόμενων, οι οποίοι δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους και συνθήκες εργασίας, με την επιπλέον ανασφάλεια αν και αύριο θα συνεχίσουν να εργάζονται στο έργο, μη ξέροντας κυριολεκτικά τι τους ξημερώνει. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, οι περίπου 50 εργαζόμενοι που πετάχτηκαν στην ανεργία από δύο εργολαβικές εταιρείες ¨Ελληνικα Λατομεία¨ και ¨Τεχνοχημική¨, όταν η ¨Ελληνικός Χρυσός¨ αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση έργου με αυτές. Δεν ξεχνάμε ότι το ίδιο συνέβη και τον περασμένο χρόνο με περίπου 50 εργαζόμενους στα γεωτρύπανα που πετάχτηκαν στην ανεργία από την βουλγάρικη εταιρεία ¨GEOPS¨. Για όλους αυτούς τους εργάτες, η εταιρεία ¨Ελληνικός Χρυσός¨ως κύριος του έργου, δεν διασφάλισε  – ούτε εγγυήθηκε – καν τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους, παρά μόνο αρκείται στο να τάζει πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να διαφημίζει τη «χρυσή» επένδυση.

Για τους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας όντως αποτελεί «χρυσή» επένδυση, διότι βγάζουν απίστευτα κέρδη και πλούτο. Όμως οι μεταλλωρύχοι που παράγουν με τον κόπο και τον ιδρώτα τους όλο αυτόν τον πλούτο, παίρνουν πίσω ένα πολύ μικρό κομμάτι. Δεν αρκεί όμως ούτε αυτό για τις εταιρείες, στόχος τους είναι να μειώσουν ακόμα περισσότερο αυτά που κερδίζει ο μεταλλωρύχος και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αποδεικνύεται έτσι, για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για όλες τις καπιταλιστικές επενδύσεις, αποτελεί το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για τους μετόχους – επενδυτές και όχι οι ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού. 

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας, συνολικά στο λαό της περιοχής, για να χτίσουμε τον δικό μας «Οδικό Χάρτη» που θα φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες των μεταλλωρύχων και του λαού. Να μη συμβιβαστούμε στη λογική του «μικρότερου κακού», που τελικά μας οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες απώλειες. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν το αποφασίσει, να διεκδικήσει για τις σύγχρονες ανάγκες του, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.

Σας καλούμε όλους το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στο Στρατώνι στην αίθουσα του ΟΑΕΔ στις 10:30 π.μ. στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» με κεντρικό ομιλητή τον Χρηστίδη Θανάση, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: