Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησε την 78η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ (ΦΩΤΟ)

Ήταν μια εκδήλωση τιμής σε όσους πολέμησαν με αυταπάρνηση τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή και υπηρετώντας τον ελληνικό λαό, το όραμα για μια Ελλάδα χωρίς κατακτητές, μια Ελλάδα του λαού της.

Την 78η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ τίμησε με εκδήλωσή της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτέμβρη στα Προπύλαια.

Ήταν μια εκδήλωση τιμής σε όσους πολέμησαν με αυταπάρνηση τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή και υπηρετώντας τον ελληνικό λαό, το όραμα για μια Ελλάδα χωρίς κατακτητές, μια Ελλάδα του λαού της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Αττικής του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Ζαγγανάς, εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, που αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεγάλη συνεισφορά του ΚΚΕ, που σάλπισε την αντίσταση στον κατακτητή.

Όπως είπε: «Το ΕΑΜ στα χρόνια της φασιστικής κατοχής συσπείρωσε στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, της εργατιάς, των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών και επαγγελματιών – βιοτεχνών, της νεολαίας της χώρας. Με τον αγώνα του έσωσε το λαό από την πείνα και απελευθέρωσε τη χώρα από τον ναζί κατακτητή. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ιδρύθηκε ο ΕΛΑΣ, το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, που συσπείρωσε στις γραμμές της την πλειοψηφία της νεολαίας, το ΕΛΑΝ. Δίπλα σε αυτές τις οργανώσεις έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη και η ΟΠΛΑ».

Αφού αναφέρθηκε στην πείρα και τα συμπεράσματα από τη λαϊκή εποποιία της δεκαετίας του 1940, ο ομιλητής στάθηκε στην παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρεί η ΕΕ και στην προσπάθεια νομιμοποίησης των αντικομμουνιστικών διώξεων.

Κατήγγειλε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ το πρόσφατο κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που το χαρακτήρισε «μνημείο χυδαίου αντικομμουνισμού», εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό.

«Με τέτοιες ενέργειες ηρωοποιούν το ναζισμό, ξεπλένοντάς τον και σκορπίζοντας ρατσιστικό δηλητήριο», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι προσπάθειες αποτελούν «μέρος του ιμπεριαλιστικού ιδεολογικού πολέμου: Η παραχάραξη της Ιστορίας, η συκοφαντική εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, του Στάλιν με τον εγκληματία Χίτλερ, έχουν στόχο να δημιουργήσουν υποταγμένες συνειδήσεις, να συκοφαντηθεί η ταξική πάλη, η μοναδική προοπτική για τους λαούς, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός. Μάταιος ο κόπος τους, οι λαοί δεν ξεχνούν…».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γ. Ζαγγανάς αναφέρθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν για το λαό και τη χώρα από τη βαθιά εμπλοκή, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Επίσης, κάλεσε το λαό να παλέψει ενάντια στις βάσεις, να συμμετάσχει στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται, όπως και στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

 

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: