Η Λαϊκή Συσπείρωση για το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην Ικαρία: “Ρίχνοντας την ευθύνη μόνο σε ενα άτομο κρύβεται η πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των μονάδων υγείας στο νησί”

“Με το πρώτο κρούσμα στην Ικαρία φάνηκε πόσο «ανοχύρωτο» έχει αφήσει η κυβέρνηση ένα ακριτικό νησί για την αντιμετώπιση της κατάστασης που υπάρχει. Ο Δήμαρχος (ταυτιζόμενος πλήρως με το σχέδιο της κυβέρνησης) μίλησε για την ατομική ευθύνη που έχει ο 25χρονος και απείλησε να τον διώξει ποινικά γιατί έβαλε σε κίνδυνο όλο το νησί. “

Η Λαϊκή Συσπείρωση (μετά από πρωτοβουλία της) ενημερώθηκε από τη Δημοτική Αρχή για τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία των εργαζομένων του Δήμου, των κατοίκων και των ευπαθών ομάδων του νησιού. Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιμετωπίζοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης αυτήν την πρωτόγνωρη για τον λαό περιπέτεια, κατάθεσε στην  Δημοτική Αρχή και το δημοτικό συμβούλιο πρόταση για διεκδίκηση ενίσχυσης των υγειονομικών δομών του νησιού  και μέτρων για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό και τα μέτρα της Κυβέρνησης. 

 Με το πρώτο κρούσμα στην Ικαρία φάνηκε πόσο «ανοχύρωτο» έχει αφήσει η κυβέρνηση ένα ακριτικό νησί για την αντιμετώπιση της κατάστασης που υπάρχει. Ο Δήμαρχος (ταυτιζόμενος πλήρως με το σχέδιο της κυβέρνησης) μίλησε για την ατομική ευθύνη που έχει ο 25χρονος και απείλησε να τον διώξει ποινικά γιατί έβαλε σε κίνδυνο όλο το νησί. Ο 25χρονος έχει ευθύνη που ταξίδεψε ενώ ήταν σε καραντίνα και δεν του δίνουμε άλλοθι, όμως με αυτό το τρόπο καλύπτονται οι ευθύνες που έχουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα για την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας.

 Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι ο Δήμαρχος και η παράταξη του όχι μόνο δεν σκέφτηκαν να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης γιατί δεν υπάρχει πνευμονολόγος στο νησί, ή για την κατάσταση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κ.Υ & περιφερειακά Ιατρεία) κλπ, αλλά δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση καταγγελίας της κατάστασης. Αντιθέτως σε ανακοίνωση στις 24/3/20  λένε ότι «Οι κρίσιμες αυτές ώρες απαιτούν ομοψυχία κι έμπρακτη αλληλεγγύη και όχι στείρα κριτική, αντιπαραθέσεις και επίρριψη ευθυνών» επικαλούμενοι και την διαβόητη «μακροζωία»….τα συμπεράσματα δικά σας. Τα μόνο σίγουρο είναι ότι ρίχνοντας την  ευθύνη μόνο σε ενα άτομο κρύβεται η πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των μονάδων  υγείας στο νησί.

 Εκτός από το «Μένουμε  σπίτι» σήμερα έχει ιδιαίτερη αξία να ακουστεί και το «Μένουμε δυνατοί» από περισσότερα στόματα πάνω στο νησί και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την υγεία όλων μας. Το «Μένουμε σπίτι» δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για τις ανάγκες του νησιού. Ότι και να γίνει η φωνή μας πρέπει να είναι δυνατή και ακούγεται και πίσω από τις μάσκες.  Γι αυτό απαιτήσαμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά με  πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους  απασχόλησης στο νοσοκομείο στο Κ.Υ Ευδήλου και στα περιφερειακά Ιατρεία. (ειδικότερα πρόσληψη προσωπικού ώστε να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια το ΤΕΠ, η Παθολογική και Παιδιατρική Κλινική).
  • Επιτακτικά προβάλει η ανάγκη δημιουργίας στο νοσοκομείο πνευμονολογικής κλινικής που δεν υπάρχει και  Μονάδας αυξημένης φροντίδας η έστω θαλάμου αρνητικής πίεσης.
  • Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ). Για το Κ.Υ Ευδήλου, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον, παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού. Να αναβαθμιστεί το «πολυδύναμο» ιατρείο Ραχών σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών.                      Ειδικά για την Π.Φ.Υ είναι επιτακτική ανάγκη η επαρκής λειτουργία όλων των δομών, διότι η διάγνωση διά τηλεφώνου (και η αυτοδιαγνωση) αποτελούν όχι απλά ανεπαρκείς αλλά επικίνδυνες λύσεις. 
  • Να  εξασφαλιστεί η  επάρκεια των δομών Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό & εργαστηριακό υλικό, και μέσα προφύλαξης (μάσκες, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ) για την προστασία ασθενών & εργαζομένων.
  • Nα εξασφαλιστεί η άμεση μεταφορά των διαγνωστικών τεστ καθώς και η άμεση αεροδιακομιδή των ασθενών που θα χρειάζονται νοσηλεία.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν σε ενιαίο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που θα αποσκοπεί στην περίθαλψη των αρρώστων –είτε στο ιατρείο είτε κατ’ οίκον-, δωρεάν για τους πολίτες, ενώ οι γιατροί να αποζημιώνονται από το κράτος για την εργασία, τον εξοπλισμό και τα μέσα προφύλαξης που θα χρειαστούν.

Παράλληλα να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών του δήμου και μέτρων για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό και τα μέτρα της Κυβέρνησης.

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του δήμου (μέσα ατομικής προστασίας σε όσους δεν έχουν δοθεί).
  • Να απολυμανθούν όλα τα σχολεία Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης (ειδικά τώρα που είναι κλειστά ). Επίσης να απολυμανθούν οι υπόλοιποι δημοτικοί  χώροι. 
  • Να ενισχυθεί το «βοήθεια στο σπίτι» με μόνιμο προσωπικο ώστε να δεχθούν την απαραίτητη βοήθεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 
  • Διασύνδεση των υπηρεσιών πρόνοιας & αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές Π.Φ.Υ που υπάρχουν στο νησί, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους. 
  • Να διεκδικήσουμε την μετατροπή της εργασιακής σχέσης σχολικών  καθαριστών σε αορίστου χρόνου. 
  • Να διεκδικήσουμε την παράταση των σημερινών συμβασιούχων του δήμου των οποίων η σύμβαση λήγει τον επόμενο  μήνα, και η απουσία τους θα δημιουργήσει σοβαρο πρόβλημα στις υπηρεσίες καθαριότητας -και όχι μόνο – του δήμου.
  • Να διεκδικήσουμε από τα συναρμόδια υπουργεία να διασφαλίσουν τον ιατρικό έλεγχο των ταξιδιωτών που φτάνουν στα νησιά, στα σημεία αναχώρησης .
  • Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, τουλάχιστον όσοι έμειναν άνεργοι, απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους-επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. 
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών & ιδιωτών, (κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κλπ) για 6 μήνες. 
  • Να απαιτήσουμε από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμία διακοπή ρεύματος. 

Μάχιμοι στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων!

Νικάμε τον φόβο!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: