Η Κούβα δεν είναι μόνη! Στη Βέροια εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον αγώνα του Κουβανικού λαού (ΦΩΤΟ)

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης της πρέσβειρας της Κούβας στη Βέροια, πραγματοποιήθηκαν πλήθος επαφών με τις τοπικές αρχές, μαζικούς φορείς αλλά και απλούς ανθρώπους, που σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας, αλλά και την απαίτηση να σταματήσει το εγκληματικό εμπάργκο.

Στη Βέροια βρέθηκε στις 10 και 11 του Σεπτέμβρη η πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα προσκεκλημένη από την εφημερίδα «Η Άλλη Άποψη» και του σάιτ alliapopsi.gr (που εδώ και χρόνια με άρθρα, σχόλια, αποκλειστικές συνεντεύξεις και εκδηλώσεις) στηρίζουν πολύπλευρα τον αγώνα του Κουβανικού λαού και της Ελληνικής  Πρωτοβουλίας «Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ -Nobel Prize for the Doctors of Cuba 2021».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της πρέσβειρας που συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες πραγματοποιήθηκαν πλήθος επαφών με τις τοπικές αρχές, μαζικούς φορείς αλλά και απλούς ανθρώπους που σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας, αλλά και την απαίτηση να σταματήσει το εγκληματικό εμπάργκο.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησε διαδοχικά συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη. Και από τους δύο εκφράστηκε η διάθεση για περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων αλλά και για εκ νέου φιλοξενία της πρέσβειρας αφενός για να γνωρίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, αλλά και για την παρουσίαση του υπό έκδοση βιβλίου του γενικού πρόξενου κ. Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες με θέμα το πώς καθρεφτίζεται η Ελλάδα και η αγάπη που έτρεφε ο εθνικός ήρωας Χοσέ Μαρτί.

Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσία του Βελισσάριου Κοσσυβάκη Συντονιστή της Ελληνικής Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve” και του εικαστικού Τάκη Βαρελά που φιλοτέχνησε το συλλεκτικό εικαστικό λεύκωμα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», που το εμπνεύστηκε από τον αγώνα του κουβανικού λαού και το φιλοτέχνησε -μετά από πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής Νόμπελ, που έχει αναλάβει και τη διακίνηση. Έγινε εκτενής αναφορά για την κατάσταση στην Κούβα και απαντήθηκαν πλήθος ερωτήσεων που έδωσαν μία ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτήν. Επίσης η πρέσβειρα της Κούβας είχε ιδιαίτερη συζήτηση με γιατρούς από την περιοχή που ήθελαν να πληροφορηθούν για τις κατακτήσεις της χώρας στη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το απόγευμα πραγματοποίησε διαδοχικές επαφές με τα Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ημαθίας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ημαθίας, του Συνδέσμου Φιλολόγων και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Φώτη Καραβασίλη.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο αμφιθέατρο της Αγίας Παρασκευής στη Βέροια. Την υποδέχτηκε το Δ.Σ του Μορφωτικού- Αθλητικού Συλλόγου «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ, προσφέροντας της λουλούδια, αλλά και παίζοντάς της ποντιακή μουσική με τον παραδοσιακό κεμεντζέ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αλέκος Χατζηκώστας εκδότης της «Άλλης Άποψης» τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει και σε τοπικό επίπεδο η έκφραση πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Νησί της Επανάστασης,  και κάλεσε το λαό και τους φορείς να εντείνουν τον αγώνα τους για την άρση του δολοφονικού εμπάργκο.

Χαιρετισμό έκαναν ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Συντονιστής της Ελληνικής Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve” και ο Νίκος Μόττας Γ.Γ. του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Πριν την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στενού και πολύχρονου φίλου της Κούβας. Επίσης διατέθηκαν τα εικαστικά λευκώματα του Τάκη Βαρελά, με τον δημιουργό του να υπογράφει τα αντίτυπα.

Το πρωί του Σαββάτου η πρέσβειρα της Κούβας  επισκέφθηκε διαδοχικά τη οδό Άρη Βελουχιώτη στη συνοικία Προμηθέα της Βέροιας και το μνημείο της Αντίστασης με το άγαλμα του αντάρτη του ΕΛΑΣ στο πάρκο της Ελιάς, ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης στον αγώνα του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας καθώς και στο Μουσείο των  Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα. Κατά τη διαδρομή της πολλοί/ες μόλις μάθαιναν τη παρουσία της τη σταματούσαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ζητώντας και να φωτογραφηθούν μαζί της.

*

Είναι γνωστό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε σταθερός,  μεγάλος φίλος του Κουβανικού λαού, της Κουβανικής Επανάστασης. Κάτι που εκφράστηκε με ταξίδια και συναυλίες στην Κούβα αλλά και την γνωριμία και αμοιβαία εκτίμηση με τους Φιντέλ και Τσε. Μάλιστα είχε στηρίξει το έργο (είχε τοποθετηθεί ως τιμητικά ως  πρόεδρος) της Ελληνικής Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve”. Από αυτή τη άποψη δικαιολογημένες οι αναφορές στην ομιλία της πρέσβειρας της Κούβας αλλά και του Βελισσάριου Κοσσυβάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το βράδυ της Παρασκευής 10/9 στο αμφιθέατρο της Άγιας Παρασκευής στη Βέροια, αλλά και το ενός λεπτού σιγή που κρατήθηκε στη μνήμη του!

*

Ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης που τρέφει ο Κουβανικός λαός στους αγώνες του Ελληνικού λαού αλλά και του σεβασμού απέναντι στην Εθνική μας Αντίσταση και τους αγωνιστές της, η πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, συνοδευόμενη από τον Γενικό Πρόξενο Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 11/9 Μνημείο του Αντάρτη στη Βέροια. Επίσης όταν πληροφορήθηκε ότι στη Βέροια υπάρχουν οδοί με ονόματα αγωνιστών της Αντίστασης θέλησε να τις επισκεφτεί και συγκεκριμένα επισκέφθηκε την οδό με όνομα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη στον Προμηθέα. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Συντονιστής της Ελληνικής Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve”.

*

Η επίσκεψη της πρέσβειρας της Κούβας στην Ημαθία θα γίνει και ντοκιμαντέρ! Και αυτό χάρη στην πρωτοβουλία των Βεροιαίων Δημήτρη Ταχματζίδη, σκηνοθέτη και Άγγελου Ζορμπά φοιτητή της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Μάλιστα με την ολοκλήρωση του – όπως είδε έχει συμφωνηθεί με τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη διευθυντή του γνωστού ιστορικού κινηματογράφου τέχνης STUDIO new star art cinema θα προβληθεί εκεί σε ειδική εκδήλωση. Επίσης θα προβληθεί και στην Κούβα.

*

Η ομιλία της πρέσβειρας της Κούβας στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Βέροια

“Ευχαριστώ τον δήμο της Βέροιας, όλους όσους μας πρόσφεραν την αλληλεγγύη υποστήριξή τους και όλους εσάς που είστε παρόντες εδώ σήμερα. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη φιλία και την αλληλεγγύη του διάσημου Έλληνα ζωγράφου, Τάκη Βαρελά, Αντιπροέδρου του Τιμητικού Συμβουλίου «Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021» στη διεθνιστική ομάδα Κουβανών υγειονομικών εργαζομένων Χένρι Ριβ, και για το όμορφο βιβλίο του με τίτλο “Η Κούβα δεν είναι μόνη”, με πίνακες του Τάκη που δωρίζει για να στηρίξει τον κουβανικό λαό.

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αλληλεγγύης και φιλίας του ελληνικού λαού με τον Κουβανικό λαό. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους Έλληνες φίλους που υπέγραψαν το προαναφερθέν αίτημα του nobel, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας μεγάλος φίλος της Κούβας, που μας άφησε πρόσφατα, αλλά του οποίου η κληρονομιά θα παραμείνει πάντα μαζί μας. Ευχαριστώ τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, συντονιστή της πρωτοβουλίας και τον Νίκο Μόττα, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Κουβανικής Φιλίας Θεσσαλονίκης, που ήρθαν μαζί μας σήμερα εδώ.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας να ζητήσουν το Νόμπελ Ειρήνης για την ταξιαρχία Henry Reeve των Κουβανών γιατρών, είναι μια σημαντική ενέργεια για να αναδειχθεί η αλήθεια για τη διεθνή συνεργασία και την αλληλεγγύη των κουβανών επαγγελματιών της υγειονομικής και για να αντιμετωπιστεί η  εκστρατεία ψεύδους που προσπαθεί να απαξιώσει την μεγάλη αυτή ανθρωπιστική προσπάθεια της μικρής μεγάλης σοσιαλιστικής χώρας που αποκλείστηκε από έναν ισχυρό εχθρό.

Από τον θρίαμβο της επανάστασης, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Για χρόνια η Κούβα έστειλε ιατρικές ταξιαρχίες σε διάφορες χώρες, καθώς και φοιτητές ιατρικής, επίσης έστειλε καθηγητές για τη δημιουργία ή την ενίσχυση ιατρικών σχολών σε φτωχές χώρες. Μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Ιατρών που ειδικεύονται σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρές Επιδημίες της Henry Reeve, καταπολεμούν τον COVID σε πολλές χώρες, όπως προηγουμένως καταπολέμησαν τον Έμπολα στην Αφρική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, η Κούβα έχει δημιουργήσει 5 υποψήφια εμβόλια και έχει εφαρμόσει 3 από αυτά, σε μελέτες παρέμβασης ή παρεμβάσεις υγείας, σε εκατομμύρια Κουβανούς. Αυτά είναι: Abdala, Soberana 2 και Soberana Plus, τα οποία έχουν εγκριθεί από την εθνική ρυθμιστική αρχή ως εμβόλια κατά του COVID-19 και τα έγγραφα έχουν υποβληθεί για έγκριση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα ενδεικτικό για την προσπάθεια της επιστήμης στην υπηρεσία των ανθρώπων και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας λειτουργίας. Ένα ισχυρό σύστημα επιστήμης και τεχνολογικής καινοτομίας, σύμμαχοι του δωρεάν και ποιοτικού καθολικού συστήματος υγείας της χώρας μας, με εξαιρετικά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, κατέστησε δυνατή την αντιμετώπιση της πανδημίας και των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει η Κούβα σε όλη την ιστορία της επανάστασης. Ελπίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο περισσότερο από το 90% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Τον Οκτώβριο, ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ τον Νοέμβριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλου του Κουβανικού πληθυσμού άνω των τριών ετών, καθώς και τα άτομα αλλεργικά στο tiomersal θειομερσικό και αυτών που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης, συμπεριλαμβανομένου του παιδιατρικού (παιδικού) πληθυσμού. Η Κούβα άρχισε τον εμβολιασμό τον Μάιο του 2021, ενώ στον κόσμο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, το Νησί δείχνει δεδομένα (στοιχεία) υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όσον αφορά τα άτομα με τουλάχιστον την μία δόση και τα άτομα πλήρως εμβολιασμένα.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα έγιναν παρά τα εμπόδια που συνεπάγονται από τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας για περισσότερα από 60 χρόνια, και όλα τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που συνδέονται με αυτόν, τα οποία απορρίφθηκαν κάθε χρόνο από την πλειοψηφία των χωρών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε ένα περίπλοκο πλαίσιο για την Κούβα. Σήμερα, ο Κουβανικός πληθυσμός βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει την ευημερία του, την ακεραιότητά του και τα προς το ζην, επηρεάζει την πρόσβασή του σε βασικά προϊόντα, σε υπηρεσίες και φάρμακα. Μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες αποκλεισμού και τον αντίκτυπο συνδυασμού των 243 μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κούβας, με σκοπό την τελειοποίηση της οικονομικής πολιορκίας και τον αποκλεισμό της από όλες τις πηγές εισοδήματος προς την οικονομία της χώρας μας, έχουν κάνει εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση της Κούβας σε νόμιμα εισοδήματα, καθώς και σε χρηματοοικονομικές πράξεις (operations) που εγγυώνται τη λειτουργία του εμπορίου, των επενδύσεων και των βασικών διαδικασιών παραγωγής.

Αυτά τα μέτρα δεν είναι απλές ενέργειες για την εντατικοποίηση του αποκλεισμού, αλλά νέες και ακραίες ενέργειες πίεσης, παρενόχλησης και οικονομικής πειρατείας, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την ελευθερία του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας.

Οι δηλωμένες προτεραιότητες των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ηγεσία της (leader) στην αντιμετώπιση του COVID-19 και τη διόρθωση (επανόρθωση) των αποτρόπαιων πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προφανή αδιαφορία και την αναισθησία με την οποία η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές του Donald Trump κατά της Κούβας και να εφαρμόζει και νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθούν επίσης να βλάψουν τις βασικές ανάγκες του Κουβανικού λαού και τις καθημερινές τους δραστηριότητες, για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για αυτό, προκειμένου να αποδείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού και να εμποδίσουν τον λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει την επανάσταση.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν πολύ έντονα την ιδεολογική ανατροπή, εφευρίσκοντας ψευδή προσχήματα για να μας τοποθετήσουν σε άδικους καταλόγους, δημιουργούν καμπάνιες εναντίον των γιατρών μας, εναντίον των ηγετών μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις ενέργειες της Κουβανικής επανάστασης, δημιουργούν επίσης ψεύτικα θύματα και ψευδείς παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα για να αμαυρώσουν την εικόνα της επανάστασης.

Αυτή τη στιγμή, η Κούβα υποφέρει από εκστρατείες ψεύδους, χειρισμών που προσπαθούν να υπονομεύσουν την Κουβανική επανάσταση, που προσπαθούν να κατηγορήσουν την Κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε περιόδους πανδημίας, χωρίς να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις του αποκλεισμού, βασική αιτία των δυσκολιών μας. Σκοπεύει να παρουσιάσει την Κούβα ως χώρα που έχει καταρρεύσει και είναι σε χάος, να προκαλέσει κοινωνικό ξέσπασμα και να δικαιολογήσει μια εξωτερική παρέμβαση.

Τα γεγονότα που συνέβησαν στις 11 Ιουλίου δεν είναι αποτέλεσμα κοινωνικής εξέγερσης, όπως έχει προσπαθήσει να δείξουν οι ΗΠΑ στον κόσμο. Η χώρα έπεσε θύμα μιας πολιτικής επιχείρησης επικοινωνιακού τύπου που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προκάλεσε αναστάτωση σε περιορισμένη κλίμακα, και η οποία δεν έλαβε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κουβανών. Εκείνη την ημέρα σημειώθηκαν βανδαλισμοί, βίαιες επιθέσεις σε διάφορα ιδρύματα, εμπορικά κέντρα και σε  υπαλλήλους που προστάτευσαν τους χώρους εργασίας τους, καθώς και έναντι στις δυνάμεις εσωτερικής τάξης.

Η Κούβα επαναλαμβάνει το δικαίωμά της να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την κυριαρχία της. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της ειρήνης και της καθιερωμένης συνταγματικής τάξης, θα έχει ανάλογη απάντηση στο πλαίσιο των νόμων μας. Θα γίνει επίσης με την αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Οι κρατούμενοι της 11 Ιουλίου είναι επειδή διέπραξαν πράξεις βίας, κλοπές και κακομεταχείριση κοινωνικής περιουσίας και όχι για πολιτικούς λόγους. Στην Κούβα δεν υπάρχουν εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, καταπίεση, αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς και αποτελούν μέρος της εκστρατείας για δαιμονοποίηση της Κούβας.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για τα γεγονότα, όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από την Κούβα. Αμερικανοί εκπρόσωποι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εκφράστηκαν με έντονο κυνισμό σχετικά με τις αναταραχές στην Κούβα και την υποτιθέμενη πρόθεση να βοηθήσουν τον Κουβανικό λαό. Εάν πράγματι είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον τους να μειωθούν οι δυσκολίες μας, τότε η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να άρει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό και να καταργήσει τα διάφορα μέτρα εναντίον της Κούβας.

Η Κούβα απορρίπτει κάθε απόπειρα ή πράξη παρέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις. Είναι σημαντικό να καταγγείλουμε ότι γίνονται επικίνδυνες και ανεύθυνες κλήσεις από το εξωτερικό για πράξεις σαμποτάζ, δολοφονίες, άλλες επιλεκτικές δολοφονίες και ότι στο Μαϊάμι ζητείται στρατιωτική επέμβαση κατά της Κούβας  από αρκετούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Το κάλεσμα του Κουβανού προέδρου και της κυβέρνησής μας είναι να λυθούν οι δυσκολίες μεταξύ των Κουβανών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση και με βάση την πατριωτική ενότητα να προχωρήσουμε σε τομείς που σήμερα επηρεάζονται από το σύμπλεγμα του αποκλεισμού, της πανδημίας και των δικών μας δυσκολιών, τις οποίες δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ. Σήμερα κυριαρχεί η ειρήνη και η ηρεμία στην Κούβα και όλα λειτουργούν κανονικά, στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ο Κουβανικός λαός και η κυβέρνηση είναι ευγνώμονες για τις πολλαπλές εκφράσεις υποστήριξης που συνοδεύονται από την απόρριψη των προσπαθειών κατά της σταθερότητας στο νησί, την καταδίκη του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας και την απόρριψη της σκληρής απαξιωτικής εκστρατείας κατά της Κούβας, που πραγματοποιήθηκε από φίλους της Κούβας σε όλο τον κόσμο. Οι αλληλέγγυοι φίλοι Έλληνες αποδείχτηκαν πολύ δραστήριοι στην στήριξη της Κουβανικής επανάστασης, αναδεικνύοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας της μανούβρες εναντίον της Κούβας, το οποίου εκτιμούμε ιδιαίτερα. Αυτά είναι δείγματα για το πώς ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν ξεγελιέται από την ψεύτικη προπαγάνδα, είναι επίσης δείγματα των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Κούβας και της Ελλάδας, της αγάπης και της φιλίας που ενώνει τους δύο λαούς μας.

Η αντίσταση και τα επιτεύγματα του Κουβανικού λαού, που κατάφερε να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες, να προχωρήσει και να αναπτυχτεί, παρά τη μόνιμη εχθρότητα των διαφόρων κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσε ελπίδα και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται για την αλλαγή της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης. Μπορούμε να επαναβεβαιώσουμε ότι η Κούβα είναι και θα συνεχίσει να είναι μια χώρα ειρήνης, που προάγει την αλληλεγγύη και την ευημερία όλων των λαών του κόσμου, και ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι εφικτό

Σας ευχαριστώ”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: