Η καρδιά του αντιφασιστικού αγώνα χτύπησε στην πλατεία Ευόσμου: Τραμπούκοι, δολοφόνοι των εργατών, φασίστες είστε οι μπράβοι των αφεντικών! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ηχηρό μήνυμα να ξηλωθούν οι φασιστικές – ναζιστικές ομάδες από τα σχολεία και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και παντού έστειλε το πολύ μεγάλο και μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργάνωσε σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, σωματείων και φορέων, μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Έλληνες και πρόσφυγες μαθητές.

Ηχηρό μήνυμα να ξηλωθούν οι φασιστικές – ναζιστικές ομάδες από τα σχολεία και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και παντού έστειλε το πολύ μεγάλο και μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργάνωσε σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, σωματείων και φορέων στην πλατεία Ευόσμου, μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Έλληνες και πρόσφυγες μαθητές.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου που με τα αντιφασιστικά τους συνθήματα δόνησαν την πόλη:

Με συνθήματα «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «τάγματα εφόδου οι νεοναζί, χτυπάνε με του κράτους την ανοχή» και το «αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί, έξω απ’ τα σχολειά μας οι νεοναζί» οι διαδηλωτές καταδικάζουν τη δράση των φασιστικών ομάδων και απαιτούν να ξηλωθούν οι φασίστες από τις γειτονιές:

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τα πανό τους συγκροτημένα και οργανωμένα φωνάζουν τα συνθήματα: «Στα ΕΠΑΛ πηγαίνουν παιδιά των εργατών, έξω η μπόχα των εθνικιστών» και «Κανένας φόβος καμία ανοχή το αίμα του Άλκη δε θα ξεχαστεί». Στη διάρκεια της πορείας με αναμμένους πυρσούς τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων σταμάτησαν και από κοινού μαθητές και φοιτητές τραγούδησαν το γνωστό αντιφασιστικό τραγούδι του Μ. Λοϊζου «Το ακορντεόν»:

Ιδιαίτερο παλμό στο συλλαλητήριο έδωσαν οι μαθητές, συγκροτημένοι πίσω από το πανό της Συντονιστικής επιτροπής, με τη ζωντάνια και τα συνθήματά τους απαιτούν να καθαρίσουν τα σχολεία τους από τους φασίστες.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πλήθος κόσμου από εργατικά σωματεία, εκπαιδευτικούς συλλόγους, ΕΛΜΕ, συλλόγους γονέων, Υγειονομικούς που όλο το προηγούμενο διάστημα, διοργάνωσαν εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε σχολεία και χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. 

Ο στόχος τους να τρομοκρατήσουν τον λαό δεν θα περάσει

«Δεν σηκώνει παρερμηνεία ποιος είναι ο στόχος τους, τι θέλουν να χτυπήσουν και τελικά ποιον εξυπηρετεί η δράση τους», ανέφερε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Κεν. Μακεδονίας η Σοφία Κυριακίδου, καθώς «τρομοκρατούν απροκάλυπτα και επιτίθενται σε αγωνιστές, μαθητές, σε μετανάστες και πρόσφυγες, σε όποιον δεν πληροί τα κριτήριά τους, με βάση τη θρησκεία, τις ιδέες τους, το ντύσιμο, την ομάδα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό», υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις φασιστών στα ΕΠΑΛ Ευόσμου και Σταυρούπολης αλλά και στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου.

Τόνισε ακόμα ότι «επιχειρούν να εμποδίσουν τον αγώνα τους για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας» και πως «επιδιώκουν, σπέρνοντας τον φόβο και το ρατσιστικό δηλητήριο, με τη βία και τους τραμπουκισμούς να σταματήσουμε εμείς και τα παιδιά μας να αντιπαλεύουμε την εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται από το υπουργείο και τις κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Να σκύψουμε το κεφάλι, να αποδεχθούμε ένα σχολείο για λίγους, ένα σχολείο επιχείρηση που οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ένα σχολείο που δεν θα μορφώνει, αλλά εξοντώνει τα παιδιά μας».

Σημείωσε ακόμα πως «οι μόνες που βγαίνουν ωφελημένες από μια τέτοια κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις, για να μπορούν να περνάνε όλα εκείνα τα μέτρα που κάνουν ακόμα πιο βάρβαρη την καθημερινότητά μας έχοντας τον λαό υποταγμένο και τρομοκρατημένο» και υπογράμμισε πως «η προκλητική ανοχή που βλέπουμε εδώ και μήνες απέναντι σ’ αυτά τα εγκληματικά στοιχεία πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «στις σημερινές συνθήκες, το να κλείνεις τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα είναι επικίνδυνο! Από αυτό εδώ το βήμα απευθυνόμαστε σε κάθε τίμιο και προοδευτικό άνθρωπο, σε κάθε άνθρωπο που σιχαίνεται τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Λέμε καθαρά το εξής: Πάρτε θέση μαζί μας στον αγώνα για το ξήλωμα των φασιστών από τα σχολεία και τις γειτονιές. Χτες ήταν ο Φύσσας, σήμερα είναι ο Άλκης, αύριο ποιο παιδί; Οι γονείς μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους κάνουμε ξεκάθαρο. Στα σχολεία μας δεν χωράνε οι φασίστες και η φασιστική ιδεολογία τους» (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Στον χαιρετισμό της εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, η Ελίνα Βαλετοπούλου υπογράμμισε πως «είμαστε εδώ για να φωνάξουμε δυνατά και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συμμαθητές μας, που δέχθηκαν επιθέσεις από φασιστικές ομάδες. Όποιος σηκώνει χέρι σε μαθητή που αγωνίζεται για το σχολείο και την υγεία του, θα μας βρίσκει απέναντί του! Στις γειτονιές και τα σχολεία μας δεν χωράει το μίσος». Επιπλέον ανέφερε ότι «το μίσος για αυτόν που αγωνίζεται, για αυτόν που έχει άλλο χρώμα, θρησκεία, για αυτόν που αγαπάει άλλη “φανέλα”, δεν χωράει στα σχολεία και τις γειτονιές μας» και προανήγγειλε δεκάδες πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα στα σχολεία το επόμενο διάστημα (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών σωματείων χαιρετισμό απηύθυνε η Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που είπε πως «το σημερινό συλλαλητήριο είναι ακόμα μια δυναμική απάντηση στα θρασύδειλα φασιστοειδή που προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο στα σχολεία και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης», καθώς είναι «εγκληματίες, τραμπούκοι και νταήδες, γιατί είναι φασίστες. Η ιδεολογία τους υπαγορεύει να είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, να τσακίζουν τον αδύναμο, να “τρίζουν τα δόντια” σε όποιον αντιστέκεται». Και αναρωτήθηκε: «Αλλωστε, πόσο μακριά είναι αυτές οι αντιλήψεις και οι πρακτικές από τα οπαδικά εγκλήματα, όπως αυτό που στέρησε τη ζωή του Άλκη; Οι οπαδικοί στρατοί που υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αθλητισμό δεν τροφοδοτούνται από την τυφλή βία και το μίσος για τον αντίπαλο;». Σημείωσε ότι «τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό» και καταλήγοντας είπε ότι «ανοίγουμε τη συζήτηση στους μαθητές μας για το αληθινό πρόσωπο του φασισμού, οργανώνουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε τους μαθητές μας στο έλεος της φασιστικής βίας. Να μην τους αφήσουμε να παρασυρθούν από τα ψέματα, την παραχάραξη της Ιστορίας, τη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων» (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης μιλώντας εκ μέρους των εργατικών Σωματείων, ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Π. Φύσσα, του Αλκη, όλων των θυμάτων των φασιστικών επιθέσεων.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «στέλνουμε ξανά ένα αποφασιστικό μήνυμα: Οι φασίστες δεν έχουν θέση στον Εύοσμο, στα λαϊκά σπίτια και σχολεία, πουθενά». Ξεκαθάρισε ότι «σαν πιστά σκυλιά του συστήματος, που πάντα τρέχουν να βοηθήσουν το αφεντικό τους, τους ενοχλούν όσοι αντιστέκονται και παλεύουν για να ζει ο λαός μας με αξιοπρέπεια, για να είναι σε θέση το 2022 να ικανοποιεί τις ανάγκες του για δουλειά, υγεία, μόρφωση και όχι αυτές να θεωρούνται κόστος» και έκανε σαφές ότι «απαντάμε μαζικά και οργανωμένα ώστε να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν, τους απομονώνουμε σε κάθε σχολείο, σχολή, κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, παντού. Το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα θα δώσει για ακόμη μια φορά την απάντηση που αξίζει στα σκυλιά του συστήματος» (διαβάστε αναλυτικά εδώ)

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΦΕΑ χαιρετίζει και υποστηρίζει το σημερινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: