Γιορτινή ανάσα για τον πατραϊκό λαό και τα παιδιά του – Πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα από τον Δήμο Πατρέων τις μέρες των Χριστουγέννων

Ο πατραϊκός λαός και κυρίως τα παιδιά θα έχουν φέτος τις μέρες των Χριστουγέννων, την ευκαιρία να απολαύσουν το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου για το κέντρο και τις συνοικίες. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Ο πατραϊκός λαός και κυρίως τα παιδιά θα έχουν φέτος τις μέρες των Χριστουγέννων, την ευκαιρία να απολαύσουν το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου για το κέντρο και τις συνοικίες. 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μαζί με τα στελέχη του Οργανισμού που θα έχουν την ευθύνη των επί μέρους εκδηλώσεων, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο, την φιλοσοφία των εκδηλώσεων και το πρόγραμμά τους.

????????????????????????????????????

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος σε αυτές είπε:

«Μέσα στις δυσκολίες της ζωής με τι οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης μας, εμείς θέλουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας μια γιορτινή ανάσα για να τους βοηθήσει να συνεχίσουμε.  Ετοιμάζουμε παρεμβάσεις σε αρχιτεκτονικό επίπεδο με στολισμό των πλατειών, οδών, συνοικιών, με τον εορταστικό φωτεινό διάκοσμο και στις συνοικίες, παράλληλα ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου ετοιμάζει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων». 

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη η οποία ανέφερε:

« Παρουσιάζουμε σήμερα το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Χριστούγεννα είναι… και  οφείλουμε να δώσουμε αδάπανα , ψυχαγωγία, χαρά  διασκέδαση , εκπαιδευτικές δράσεις – ιδιαίτερα στα παιδιά –  που είναι «η νιότη του κόσμου». 

Επιτρέψτε μου πριν αναφερθούμε στο πρόγραμμα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, γιατί χωρίς αυτούς η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων θα ήταν αδύνατη. Σας θυμίζω ότι οι εργαζόμενοι στον Πολιτιστικό Οργανισμό είναι 83 εκ των οποίων οι 39 μουσικοί .

Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων και η δαπάνη έγινε και αυτή τη φορά με σεβασμό στα λεφτά της πόλης και βάση των δεδομένων οικονομικών μεγεθών.

Για όλες μας τις δράσεις δεν εισπράττουμε  ούτε ένα ευρώ τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Πρόσφατα με επιστολή μας απευθυνθήκαμε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με την οποία ζητήσαμε να υπάρξει χρηματοδότηση.

Να σας παρουσιάσω τους επικεφαλής των καλλιτεχνικών σχημάτων και υπεύθυνους τμημάτων υπηρεσιών του πολιτιστικού οργανισμού που θα επιμεληθούν αρκετές εκδηλώσεις . Καλωσορίζω λοιπόν τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Γεράσιμο Βουτσινά, την προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πινανακοθήκης Κατερίνα Κούρου, την υπεύθυνη της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Πολιτιστικού Οργανισμού «Θανάσης Τσιπινάκης» Βάγια Ζεπάτου, τον υπεύθυνο της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Ευγένιο Βούλγαρη, τον υπεύθυνο Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χρήστο Γιαννόπουλο, τον υπεύθυνο της Μπάντας του Δήμου Πατρέων Χρήστο Λούκα και την προϊσταμένη του τμήματος παραγωγής εκδηλώσεων στον Πολιτιστικό Οργανισμό Τόνια Κοκοβίκα. Όλοι τους . αυτό το δεκαήμερο έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογες εκδηλώσεις.

Το δεκαήμερο των εκδηλώσεων που για πρώτη φορά γίνεται στην πόλη, είναι αποτέλεσμα συμμετοχικής διαδικασίας καθώς εκτός από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, παίρνουν μέρος , πολλά καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης, σύλλογοι και φορείς. 

Ξεκινάμε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 7.30  το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου , με το άναμμα του νυχτερινού φωτεινού διάκοσμου, συνοδεία «Σαλτιμπάγκων», σαπουνοφουσκο-εφευρέσεων και εικαστικών δρώμενων με πάγο, 

*Το παζλ των εκδηλώσεων «συνθέτουν» οι συναυλίες με τους  Burger Project «Φιέστα κουραμπιέδες» ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ» ( Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 19.30 – πλατεία Γεωργίου) θα δώσει μία άλλη νότα.

Πρόκειται για μια παιχνιδιάρικη γιορτινή μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια. Οι ανατρεπτικοί και αγαπημένοι των παιδιών burger project παρουσιάζουν μια σειρά από παιχνιδιάρικες εορταστικές συναυλίες με τα τραγούδια ζωντανεύουν μέσα από μια χαλαρή και απρόβλεπτη χριστουγεννιάτικη ιστορία.

*Της Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τον σπουδαίο πατρινό ερμηνευτή Βασιλικό υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη  ( Πλατεία Γεωργίου – Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 21.00) και η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ( Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 21.00 – Συνεδριακό κέντρο) με σολίστ την Μαίρη – Έλεν Νέζη (Μέτζο Σοπράνο) και τη Νίνα Μεταξά (πιάνο).

Βιολιστές της στέγης «ORIENT EXPRESS» (Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στην πλατεία Γεωργίου- 20.30) που θα γίνουν «ξεναγοί» μας σε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη έως το Παρίσι και από την Ανατολή στην Δύση. 

Σε αυτό το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι «οδηγός» είναι, ο δεξιοτέχνης σολίστας Κυριάκος Γκουβέντας. Συνταξιδιώτες, ο Γιάννης Τσέρτος στο πιάνο, ο περίφημος σολίστας Δημος Βουγιουκας στο ακορντεόν. Μαζί τους 2 χορευτές στο κλίμα των εορτών. 

  • Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών οι συναυλίες που είναι προγραμματισμένες για ανοιχτό χώρο θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο «Αίγλη» της veso mare).

Οι παραστάσεις του  Θεάτρου Σκιών στο κέντρο και τις συνοικίες θα παντρεύουν ιδανικά τον κόσμο της … σκιάς  με τις φετινές εκδηλώσεις.

Τα Θεατροπαιχνίδια, , τα παιδικά εικαστικά εργαστήρια, οι παιδικές συναυλίες, με τα τραγούδια που θα πάρουν σάρκα και οστά, οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των φετινών εκδηλώσεων.

Στην καρδιά της Πάτρας (πλατείες Γεωργίου & Τριών Συμμάχων), στα Ζαρουχλέικα , στην Αγυιά και στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών,  τις μέρες που θα μας… οδηγήσουν στα Χριστούγεννα, χορωδίες, μουσικά σύνολα, και…φιλέματα θα δώσουν μια άλλη νότα στη ζωή της πόλης.

Ο ήχος, το χρώμα, ο χορός, με τη συμμετοχή και του Χορευτικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού, θα έχουν τη δική τους θέση στις φετινές εκδηλώσεις.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών συμμετέχει στις εκδηλώσεις με την ανάγνωση Χρτιστουγεννιάτικων παραμυθιών και την κατασκευή Χριστουγεννιάτικων Δώρων.

Ο κόσμος του παιδιού στις φετινές εκδηλώσεις αποτελεί σημείο αναφοράς, με τα Χριστουγεννιάτικα Εικαστικά Εργαστήρια , τις  παιδικές παραστάσεις, τα θεατρικά παιχνίδια να κυριαρχούν.

Χορωδίες , σύλλογοι και σωματεία θα δώσουν μία άλλη νότα στην πόλη τραγουδώντας κάλαντα από τον τόπο τους.

Τα κάλαντα, τα φιλέματα για όλο τον κόσμο, (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες) και τα κρουστά θα στείλουν επίσης και φέτος το δικό τους Χριστουγεννιάτικο  μήνυμα.

Συνολικά περισσότερες από 24 εκδηλώσεις και δρώμενα θα φιλοξενηθούν στο ιστορικό κέντρο και σε γειτονιές της πόλης μας». 

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ…»

ΤΡΙΤΗ 10/12

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

19.30 Άναμμα φώτων με την συνοδεία της μπάντας του Δήμου

Η Μπάντα του Δήμου από την πλατεία Τριών Συμμάχων ανεβαίνει την Αγίου Νικολάου προς την Πλατεία Γεωργίου όπου εκεί παίζει κάποια Χριστουγεννιάτικα τραγούδιακομμάτια 

19.30-20.00 Στα δρώμενα συμμετέχουν: 

Μπάντα του Δήμου Πατρέων

Χ-saltibagos

  •   Μr. And Mrs. Bubble  

Οι Mr and Mrs Bubble σας προσκαλούν στον εξωπραγματικό κόσμο της σαπουνόφουσκας. Η performance Mr and Mrs Bubble είναι διαδράστική. Το κοινό καλείται, όχι μόνο να βοηθήσει τους δύο ήρωες να μοιραστούν με τους θεατές τις σαπουνοφουσκο-εφευρέσεις τους, αλλά και να μπει μέσα σε μία τεράστιων διαστάσεων σαπουνόφουσκα (κυριολεκτικά) το παιδί μόνο του ή με την παρέα του ή τον συνοδό του. Οι σαπουνόφουσκες στη performance έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με χειροποίητα εργαλεία και εξωπραγματική χρήση αντικειμένων της καθημερινότητας σκορπίζονται μικρές, μεσαίες και τεράστιες σαπουνόφουσκες που ταξιδεύουν.  

Το κοινό καλείται όχι μόνο να βοηθήσει τους δυο ήρωες να μοιραστούν με τους θεατές τις σαπουνοφουσκο-εφευρέσεις τους, αλλά και να μπει μέσα σε μία τεραστίων διαστάσεων σαπουνόφουσκα το παιδί μόνο του ή με την παρέα του ή τον συνοδό του.  Οι σαπουνόφουσκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

  • ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΨΥΧΡΟ ΠΑΓΟ στα ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ

Με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα μοιραστούν 500 πολύχρωμα μπαλόνια με το λογότυπο του Δήμου Πατρέων στους θεατές, με ειδικό εφέ  και χρωματισμό από led. Συγχρόνως θα πέσει ξηρός πάγος στα σιντριβάνια ο οποίος θα δώσει μια υπέροχη εικόνα στην πλατεία. 

Ακολουθεί: 

Χαιρετισμός Δημάρχου Πατρέων

Άναμμα φώτων

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από :

Oμάδα κρουστών της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας

Cantalena Χορωδία Πάτρας

Χορωδία «ΑΝΤΗΧΩ»

Μουσικό όμιλο Πατρών «ΟΡΦΕΥΣ» 

Vocal φωνητικό σύνολο Πάτρας

Παιδικές φωνές Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείου Πατρών

 -Φιλέματα στην πλατεία Γεωργίου για όλο τον κόσμο

ΠΕΜΠΤΗ 12/12  

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

18.00 Θέατρο Σκιών –  Χρήστος Πατρινός (Μαμάσης)

« Το χριστουγεννιάτικο όνειρο του Καραγκιόζη»         

  1. 30 Συναυλία Burger Project «Φιέστα κουραμπιέδες» ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ»

Πρόκειται για μια παιχνιδιάρικη γιορτινή συναυλία για όλη την οικογένεια. Οι ανατρεπτικοί και αγαπημένοι των παιδιών burger project παρουσιάζουν μια σειρά από παιχνιδιάρικες εορταστικές συναυλίες για όλη την οικογένεια. τα τραγούδια ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων μέσα από μια χαλαρή και απρόβλεπτη χριστουγεννιάτικη ιστορία. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12  

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

11.00 Χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά

18.30  θέατρο σκιών –   Κώστας Μακρής

«Το σπίτι της κοκόνας» του Παπαδιαμάντη         

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

11.00 Χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά  

ΖΑΡΟΥΧΛΕΙΚΑ

18.30  θέατρο σκιών – Μπάμπης Μακρής 

«Ο καραγκιόζης στην χώρα των καλικαντζάρων»

ΤΡΙΤΗ 17/12 

Συνεδριακό &  Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Χριστουγεννιάτικη     Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Ώρα 21.00 Συμμετέχουν: 

Φωνητικά Σύνολο

 Solfege Kodaly

«Χορωδία Δωματίου»

«Κρούσις» 

«Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων» 

«Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου» 

Σολίστ: Μαίρη Έλεν Νέζη( mezzo soprano)

Νίνα Μεταξά- πιάνο

ΠΕΜΠΤΗ 19/12 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

21.00 Συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης με χριστουγεννιάτικα αγγλόφωνα τραγούδια . Ερμηνευτής ο πατρινός καλλιτέχνης Βασιλικός. Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/12 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

11.00 – 13.00 Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ

18.00 Δημοτική Βιβλιοθήκη-Παιδικό Τμήμα

           Ανάγνωση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών

18.30  Μπάντα Δήμου Πατρέων  

            Θέατρο σκιών– Κωνσταντίνος Λαλιώτης

«Τα Χριστούγεννα του γερό-τσιγκούνη»

21.00 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο από την πολυφωνική χορωδία Πάτρας

με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/12

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

11.00 Το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του σωματείου      «σογιουζ» παρουσιάζει το Ρωσικό παραδοσιακό παραμύθι «ραπανάκι».

Η παράσταση θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα με ενσωματωμένες ρωσικές λέξεις.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/12

ΖΑΡΟΥΧΛΕΙΚΑ

18.30  Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη Μπάντα Δήμου Πατρέων

           Χορευτικό Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

Φιλέματα από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρεών

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

21.00 Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο από την πολυφωνική χορωδία Πάτρας

με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/12 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ

18.00 – 20.00   Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την μπάντα του Δήμου  Μπάντα του Δήμου Πατρέων 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

19.00       Θέατρο σκιών – Χρήστος Καλπουζάνης

      «Τα καλικαντζάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια» 

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ – ΤΡΙΤΗ 24/12 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (πρωί)

10.30 Δημοτική Βιβλιοθήκη – Παιδικό τμήμα

         1+1  – Τα παιδιά κατασκευάζουν Χριστουγεννιάτικα δώρα. Ένα για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και ένα που θα χαρίσουν σε κοινωνική δομή για παιδιά. 

Σύλλογοι και τα σωματεία τραγουδούν κάλαντα από τον τόπο τους

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ (απόγευμα)

18.00 – 20.00 Η μπάντα του Δήμου Πατρέων παιανίζει εορταστικά τραγούδια 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

18.00   Παρουσίαση παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά «Φρικαντέλα –  Η Μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» 

Μια θεατρική, διαδραστική αφήγηση παραμυθιού με μουσική, ακροβατικά, θεατροπαιχνίδια, τραγούδι και χορό.  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ : 

Θεατρικό παιχνίδι από το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας. Το εργαστήρι «παρουσιάζει» δέκα τουλάχιστον τρόπους για να …ζεστάνεις μια καρδιά κατεψυγμένη μέσα από παιχνίδι, χαρά, φαντασία και δράση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/12

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ

18.00 Παρουσίαση παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά «Φρικαντέλα – Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» 

ΑΚΟΥΛΟΥΘΕΙ            

Θεατρικό παιχνίδι από το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας. Το εργαστήρι «παρουσιάζει» δέκα τουλάχιστον τρόπους για να …ζεστάνεις μια καρδιά κατεψυγμένη μέσα από παιχνίδι, χαρά, φαντασία και δράση.

 ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

20.30 Συναυλία «orient express»  βιoλιστές της στέγης του κόσμου. Ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη      έως το Παρίσι….από την ανατολή ως τη δύση.

Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό με ανατολίτικες μελωδίες και τραγούδια της Πόλης, γαλλικά τραγούδια, σουίνγκ, πόλκες, ουγγαρέζικους χορούς σε μια ατμόσφαιρα της εποχής του μεσοπολέμου. 

O δεξιοτέχνης σολίστας Κυριάκος Γκουβέντας μαζί με την ομάδα βιολιστών «Της Στέγης του Κόσμου» οι οποίοι θα μας ξεναγήσουν σε ένα μουσικό οδοιπορικό, επηρεασμένο από τις μουσικές και τα τραγούδια της φημισμένης αυτής διαδρομής.

Συνταξιδιώτες, ο Γιάννης Τσέρτος στο πιάνο, ο περίφημος σολίστας Δημος Βουγιουκας στο ακορντεόν , και η ομάδα των βιολιστών «Της Στέγης του Κόσμου». Μαζί τους 2 χορευτές στο κλίμα των εορτών.

Τρίτη 31/12

Πλατεία Γεωργίου

Σύλλογοι και τα σωματεία τραγουδούν κάλαντα από τον τόπο τους

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: