Γιώργος Σιδέρης: Εμείς έχουμε φετίχ με τους ιδιώτες; Αυτοί ξεζουμίζουν για το κέρδος

Έτσι είναι οι αγώνες. Οι αγώνες για να δημιουργούνε σύγκρουση και όρους μάχης, κάποιοι πρέπει να πάρουν απόφαση και να στηρίξουν με κόστος. Να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι δεν γίνεται. Αλλιώς δεν είναι απεργία, αλλιώς είναι σόου για τα κανάλια.

«Όπου μπλέκονται οι ιδιώτες στο παιχνίδι, μπλέκονται για το κέρδος, για κέρδος που βγάζουνε με τεράστιο ξεζούμισμα, μιλάω για τις υπηρεσίες του Δήμου και ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές δεν βγαίνει και το έργο είναι και χαμηλής ποιότητας. Και τέτοια πείρα έχουμε σε όλη τη τοπική   διοίκηση είτε περιφέρειες είτε οι δήμοι ανά την Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σιδέρης,  μέλος της Ε.Π. της ΚΟΑ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, με διαδικασίες κατεπείγοντος, έπειτα από αίτημα του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου.

Στη συνεδρίαση που είχε μοναδικό θέμα το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το ψήφισμα του σωματείου των ΟΤΑ, ο Γιώργος Σιδέρης τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει την απεργία, τις κινητοποιήσεις  και ότι μορφές πάλης αποφασίσουν οι εργαζόμενοι. Ακολουθεί απόσπασμα από την τοποθέτησή του.

« (…) Δεν χρειάζεται να πω τα αυτονόητα, ότι χρειάζεται να συμπαρασταθεί σε ένα αγώνα που γίνεται το Δημοτικό  Συμβούλιο. Θα πω κάποια άλλα που κατά την γνώμη μου δεν θεωρούνται αυτονόητα. Καταρχήν για το θέμα βγάλαμε ανακοίνωση την Κυριακή 20 του μήνα, είχε σταλθεί και στον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και είχαμε ζητήσει την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης αύριο για να μπορούν  οι εργαζόμενοι του Δήμου, να μπορούν οι άνθρωποι να διαδηλώσουν να μην είναι εδώ να κρατάνε πρακτικά να κάνουν άλλες δουλειές. 

Εδώ τι έχουμε τώρα; Έχουμε ένα πολυνομοσχέδιο σκούπα, αυτό έχουμε, που ένα από τα εκατοντάδες άρθρα του πλήττει έτσι όπως πλήττει τον κόσμο, τους εργαζόμενους και πιο συγκεκριμένα μιλάμε για το άρθρο 179 που μιλάει για ευθεία ανάθεση, ουσιαστικά χωρίς να ρωτήσει κανένα, της συλλογής απορριμμάτων, καθαριότητας Δημοτικών κτηρίων, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου παρακάμπτοντας τα όποια προσχήματα υπήρχανε με το Ν. του 2011, τον 3979. Αυτό τώρα γιατί το συζητάμε, επειδή έχουμε κανένα φετίχ με τους ιδιώτες;  Γιατί εμάς  ξέρετε μας κατηγορούν όλοι, έχετε φετίχ λέει με τους ιδιώτες…. Είναι γιατί η όποια πείρα υπάρχει δείχνει ένα απλό πράγμα. Ότι όπου μπλέκονται οι ιδιώτες στο παιχνίδι, μπλέκονται για το κέρδος, για κέρδος που βγάζουνε με τεράστιο ξεζούμισμα, μιλάω για τις υπηρεσίες του Δήμου και ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές δεν βγαίνει και το έργο είναι και χαμηλής ποιότητας. Και τέτοια πείρα έχουμε σε όλη τη τοπική   διοίκηση είτε περιφέρειες είτε οι δήμοι ανά την Ελλάδα. 

Είναι άσχετο αυτό τώρα; Έτσι τους ήρθε ουρανοκατέβατο; Δεν είναι έτσι. Αν διαβάσετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πριν γίνει πρωθυπουργός, λέει αυτολεξεί « Όταν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών αυτό πρέπει να ενθαρρύνετε. (…) Όπου ακούνε ιδιώτη, όλων τρέχουνε τα σάλια και όλοι πάνε και προσκυνάνε και τρέχει ο ένας μετά τον άλλον να κάνουν σειρά να υπογράψουν σύμβαση. Το λέω χωρίς καμία προσωπική μομφή σε κανέναν γιατί κατά την γνώμη μας πολιτικά ζητήματα συγκρούονται και αυτή η γραμμή που μέχρι στιγμής περπατάει δείχνει ότι δίνει κέρδη σε τρωκτικά και παράσιτα που δεν έχουν δουλέψει ούτε μία ώρα στην ζωή τους και η πείρα  από το Δημόσιο είναι τραγική, τραγικότατη αρκεί μόνο να σας πω ότι στα νοσοκομεία το βασικό τμήμα που έχουν πάρει ιδιώτες που είναι η καθαριότητα. Οι γυναίκες που δουλεύουν, δουλεύουν με συμβάσεις ενός-δύο το πολύ τριών μηνών, τις βάζουνε υπογράφουνε ότι παίρνουν 600€ και παίρνουνε 300€ και μιλάμε για γυναίκες 50 ή 60 χρονών που τους μιλάνε λες και είναι τίποτα σκουπίδια, κάτι επιστάτες εκεί, κάτι άνθρωποι του εργολάβο (…)

Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει δεύτερη συζήτηση για το ότι στηρίζουμε την απεργία, τις κινητοποιήσεις  και ότι μορφές πάλης αποφασίσουν οι εργαζόμενοι αλλά είμαστε επιφυλακτικοί σε δύο πράγματα και θέλουμε να το βάλουμε καθαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πρώτο είναι: Θεωρούμε προβληματικά σημεία του κειμένου του ψηφίσματος, τα θεωρούμε δηλαδή ενάντια στους εργαζόμενους και των ΟΤΑ. Είναι νομίζουμε λάθος να απαιτείτε σε αυτή τη φάση μόνο η καταψήφιση του άρθρου 179 γιατί θυμίζω ότι το πολυνομοσχέδιο έχει: πως θα μας τα πάρουνε μέσω δήμων, πως θα μας τα πάρουνε καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις, πως θα μας τα πάρουνε χωρίς να πηγαίνουμε στον ΟΜΕΔ και ταυτόχρονα έχει και αυτόν τον περιβόητο συνδικαλιστικό νόμο που  φακελώνει εργαζόμενους, τους δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια βάζει δυσκολίες τεράστιες στο ιερό δικαίωμα της απεργίας γιατί αυτό που κάνουν οι εργαζόμενοι αύριο αν περάσει αυτός ο νόμος για να το κάνουν πρέπει να τους πούνε να φέρουνε 600 υπογραφές ψηφισάντων στη γενική συνέλευση. Δεν θα μπορείτε να κάνετε ούτε αυτό αν περάσει ο συνδικαλιστικός νόμος που είναι στο ίδιο πολυνομοσχέδιο. Άρα θεωρούμε ότι πρέπει το ψήφισμα αυτό πρέπει να έχει ένα απλό αίτημα. Να αποσυρθεί όλο το πολυνομοσχέδιο. Και αυτό δεν γίνεται  με διάλογο γίνεται με πάλη με αγώνα κατά την γνώμη μας.

Το δεύτερο κατά την γνώμη μας προβληματικό στοιχείο είναι ότι θεωρείται πως οι δήμοι έχουν το αυτοδιοίκητο. Ποιο αυτοδιοίκητο δηλαδή;  Κ. Παχατουρίδη μπορείτε να κάνετε αύριο προσλήψεις; (Απάντηση: ΟΧΙ)  Που το είδατε το αυτοδιοίκητο; Ότι έρχεται από πάνω εδώ εξειδικεύεται με τις όποιες διαφωνίες έχουνε, κόντρες, σκοτωμούς. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο στους Δήμους που καταργείται.  Οι Δήμοι είναι διοίκηση που ακολουθούνε κατά γράμμα ότι τους πει η κεντρική κυβέρνηση και εδώ έχουμε διαφωνίες και με την διοίκηση. Άκουσα το δήμαρχο να λέει «στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου», αυτό είπε αυτολεξεί αν δεν κάνω λάθος. Μα πως γίνεται να στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου την ίδια ώρα που ήδη στο Περιστέρι έχουμε ιδιώτες στην καθαριότητα των δημοτικών κτηρίων και στο Πράσινο ήδη; Αν συμφωνεί ο Δήμαρχος με αυτό τότε προτείνω να βάλουμε στο ψήφισμα να φύγουν οι εργολάβοι από το Δήμο Περιστερίου. Το πιο απλό πράγμα. Και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και να πάρει τον κόσμο που πρέπει να πάρει ο Δήμος με χρήματα από το κρατικό προϋπολογισμό όπως άλλωστε διεκδικούμε όλο το προηγούμενο διάστημα. 

(…) Ένα τελευταίο γιατί δεν μας αρέσει  ένας κοινωνικός αυτοματισμός που δημιουργείται. Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στους Όταν έχουν απεργία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μεταμορφώνονται όλοι σε γείτονες που τους ενοχλεί ο κάδος που ξεχείλισε (άλλες φορές μεταμορφώνονται όλοι σε ταξιδιώτες που δεν μπορούν να πάνε στο νησί, μετά σε αγρότες που δεν μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα, μετά σε οδηγούς που τους ενοχλεί το μπλόκο.  Έτσι είναι οι αγώνες. Οι αγώνες για να δημιουργούνε σύγκρουση και όρους μάχης, κάποιοι πρέπει να πάρουν απόφαση και να στηρίξουν με κόστος. Να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι δεν γίνεται. Αλλιώς δεν είναι απεργία, αλλιώς είναι σόου για τα κανάλια. 

Καλή δύναμη στον αγώνα των συναδέλφων στους οποίους εκφράζουμε την μεγάλη μας αλληλεγγύη».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: