Το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια. Σήμερα κάνουμε στάση στη Νάξο και στο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας με γιορτές, που συνδέονται με παραδοσιακά ή τοπικά προϊόντα, παίρνουμε το καράβι από τη Φολέγανδρο και κατευθυνόμαστε βορειότερα στη Νάξο και στο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου.

Όπως κάθε Σεπτέμβρη των τελευταίων δέκα χρόνων έτσι και φέτος, εκεί, διοργανώνεται το μεγαλύτερο αγροτικό φεστιβάλ των Κυκλάδων, με πρωταγωνίστρια …την Πατάτα Νάξου.

Μια πατάτα που όλοι μας κάποια στιγμή την έχουμε γευτεί. Είναι από εκείνα τα προϊόντα που βέβαια δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μέχρι το όμορφο νησί για να τα απολαύσουμε, όπως συμβαίνει με άλλα, οι παραγόμενες ποσότητες των οποίων επαρκούν μόνο για τις τοπικές αγορές ή φτάνουν σε μικρές ποσότητες σε κάποιο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων, που οι «μυημένοι» θα τα αναζητήσουν.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την «Πατάτα Νάξου» ξεχωριστή;

Η μεγάλη θρεπτική της αξία και η γεύση της (κάτι που μας θυμίζει λίγο από …χωριό) και είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού του τόπου και της εποχής φύτευσης και των καλλιεργητικών φροντίδων, βασικό στοιχείο των οποίων αποτελεί ο παραδοσιακός τρόπος λίπανσης. Είναι από τα λίγα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής της Ελλάδας που έτυχε της αναγνώρισης που της άξιζε και ανήκει κι αυτή στον κατάλογο με τα πιστοποιημένα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝ∆ΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ) Προϊόντα. Πιστοποίηση που σημαίνει ότι το προϊόν κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο ή περιοχή, ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό του, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια στη Νάξο, με ετήσια παραγωγή 8.000 τόνων. Οι παραγωγοί-μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, μεταφέρουν το προϊόν στο Συσκευαστήριο Πατάτας και μετά τον απαραίτητο έλεγχο, ακολουθεί η  τυποποίηση και η αποθήκευση. Στη συνέχεια αποθηκεύονται στις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τέλος συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως και τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε όχι μόνο ποιος είναι ο παραγωγός που παρήγαγε τη συγκεκριμένη πατάτα, αλλά και σε ποιο αγροτεμάχιο καλλιεργήθηκε.

 

Φέτος τον Σεπτέμβριο… ψηνόμαστε για Νάξο και Πατάτα Νάξου! Φυτεύουμε, μαζεύουμε, μαγειρεύουμε και απολαμβάνουμε!

Οι προσκεκλημένοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου θα… φυτέψουν οι ίδιοι Πατάτα για καλό σκοπό! Η σοδειά του συγκεκριμένου χωραφιού, μαζί με εκλεκτή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ντόπια αμνοερίφια θα προσφερθούν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, που προσφέρει μια στοργική αγκαλιά στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον και τα οποία στερούνται την απαραίτητη φροντίδα και προστασία.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν υπέροχα… πατατομαγειρέματα από παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού, αλλά και να πιουν και να χορέψουν με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική που θα κρατήσει το κέφι αμείωτο μέχρι το πρωί!

 

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες).

 

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια: Δείτε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: