Η Γιορτή Αγροσουρωτοξυνοτύρι στη Φολέγανδρο

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια. Σήμερα κάνουμε στάση στη Φολέγανδρο και στη Γιορτή Αγροσουρωτοξυνοτύρι.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας με γιορτές, που συνδέονται με παραδοσιακά ή τοπικά προϊόντα, μπαίνουμε στο καράβι και σήμερα κάνουμε στάση στη Φολέγανδρο και στη Γιορτή Αγροσουρωτοξυνοτύρι.

Φρέσκο τυρί σουρωτό Φολεγάνδρου

Κάθε καλοκαίρι στη Φολέγανδρο στήνονται μικρά πανηγύρια και γλέντια που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη πολιτισμική παράδοση του νησιού, συνδυάζοντας το παραδοσιακό γλέντι με την ντόπια γαστρονομία και τα οποία εντάσσονται στις «Γιορτές Φολεγάνδρου» που διαρκούν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβρη.

Η Γιορτή Αγροσουρωτοξυνοτύρι μαζί με τη Γιορτή Καϊκοκακαβιάς που γίνεται λίγες μέρες νωρίτερα, αποτελούν το δίδυμο των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Μέσω της Γιορτής Αγροσουρωτοξυνοτύρι γίνεται προσπάθεια να προβληθεί η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή του νησιού και ειδικότερα τα τυριά.

Πρωταγωνιστές είναι το εκπληκτικής νοστιμιάς σουρωτό (λόγω εποχής) η τοπική ξυνομυζήθρα, καθώς το ξυνότυρο -η ξερή εκδοχή του- απ’ τα οποία πήρε το όνομα η γιορτή.

Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν εκτός από τα διαφορετικά τυριά πολλά κεράσματα, που έχουν ως βάση τα ντόπια τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και να συμμετάσχουν σε ένα αυθεντικό φολεγανδρίτικο γλέντι, με ντόπιους οργανοπαίκτες, χορό και τραγούδι.

 

Φέτος το ραντεβού είναι στις 29 Αυγούστου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Μεριάς Φολεγάνδρου.

 

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια: Δείτε τα όλα εδώ.

Φωτογραφίες από εδώ.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: