Φτώχυνε το ελληνικό ραδιόφωνο – Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μιχαλίτση

Ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού ραδιοφώνου έκλεισε με την απώλεια της Σοφίας Μιχαλίτση, εμβληματικής μορφής του…

Ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού ραδιοφώνου έκλεισε με την απώλεια της Σοφίας Μιχαλίτση, εμβληματικής μορφής του, που έφυγε από τη ζωή στα 85 της χρόνια.

Ξεκίνησε τη διαδρομή της ως μουσική επιμελήτρια στο θέατρο, υπήρξε μουσική παραγωγός και Διευθύντρια του «Δεύτερου Προγράμματος» της ΕΡΤ και διευθύντρια προγράμματος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στα πρώτα της βήματα.

Η Σοφία Μιχαλίτση

Η Σοφία Μιχαλίτση «αναμόρφωσε το Δεύτερο, εισήγαγε “όλα τα είδη της μουσικής” όπως έλεγε η ίδια, διεύρυνε το ρεπερτόριό του, αξιοποίησε ειδικά για το Δεύτερο την ελαφρά Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων, πρώτη ξεκίνησε τις απευθείας μεταδόσεις, κυρίως, όμως, “άνοιξε” το πρόγραμμα στην κοινωνία, με αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα, νέες θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις και εξωστρέφεια με σύνθημα το “Βάλε Το Δεύτερο στη Ζωή Σου”, κατακτώντας τις καρδιές των ακροατών. Ήταν μια εποχή μεγάλης άνθησης του Δεύτερου» σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωση της ΕΡΤ.

Η Σοφία Μιχαλίτση ανέλαβε τη διεύθυνση του «Δεύτερου Προγράμματος» της ΕΡΤ τον Γενάρη του 1976, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1988. Από το 1989 μέχρι το 2000 υπήρξε διευθύντρια προγράμματος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.  Η Σοφία Μιχαλίτση στον τότε ΣΚΑΪ 100,4 επιμελούνταν και παρουσίαζε από κοινού με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου την εκπομπή «Τριάρι με τραντζίστορ».

Μια άλλη σπουδαία, εμβληματική μορφή του ελληνικού ραδιοφώνου, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, έχει ανεβάσει στον τοίχο του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την επόμενη φωτογραφία, γράφοντας για τη Σοφία Μιχαλίτση:

Γιώργος Παπαστεφάνου, Σπύρος Παπαϊωάννου, Σοφία Μιχαλίτση, Ελένη Μαβίλη

«Αρχίζω από τη μέση τής φωτογραφίας. Σοφία Μιχαλίτση. Ξεκίνησε σαν παραγωγός εκπομπών κλασικής μουσικής στο πριν από τον Μάνο Χατζιδάκι Τρίτο Πρόγραμμα και παράλληλα έντυσε με τις μουσικές της επιμέλειες πλήθος σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές. Όταν το 1975 ήρθε στην ΕΡΤ ο Μάνος Χατζιδάκις, την επέλεξε για να διευθύνει και να αναμορφώσει το κρατικό Β’ Πρόραμμα. Τότε βγάλαμε και τη φωτογραφία που βλέπετε εδώ. Αριστερά της Σοφίας, ο Σπύρος Παπαϊωάννου που έκανε στο Β’ μια εξαιρετική σειρά εκπομπών για το ρεμπέτικο, σειρά που ευτυχώς σώζεται στο αρχείο. Τότε ξεκίνησα κι εγώ μετά από πρόσκληση τής Σοφίας το «Καλησπέρα κύριε Έντισον», που κράτησε 17 περίπου χρόνια. Τότε όμως έκανε εκπομπές στο Β’ και η Ελένη Μαβίλη. Στη φωτογραφία μας, τη βλέπετε τελευταία δεξιά. Ηθοποιός στα πρώτα της βήματα η Ελένη, άρχισε αργότερα να γράφει, να σκηνοθετεί και να κάνει παραγωγές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  (…) Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην Σοφία Μιχαλίτση. Στο Β’ Πρόγραμμα πραγματικά άφησε εποχή. Κάποιο πρωί ωστόσο, στο τέλος τής δεκαετίας τού ‘80, ένας δημοσιογράφος χτύπησε την πόρτα τού γραφείου της. «Καλημέρα σας» τής είπε. «Ήρθα να μού δείξετε τη δουλειά σας γιατί παίρνω τη θέση σας». Η Σοφία έμεινε στον πάγο έξη μήνες. Αλλά ήταν άτυχη η ΕΡΤ, γιατί τότε ξεκινούσε η ιδιωτική Ραδιοφωνία, που είχε ανάγκη από έμπειρα στελέχη. Η Σοφία πέρασε πρώτα στον Αντέννα και ύστερα από λίγο στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ. Το οργάνωσε, το διηύθυνε και επί των ημερών της κι αυτός ο σταθμός γνώρισε δόξες.»

Η Σοφία Μιχαλίτση, όπως και ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ανήκει στα πρόσωπα που κόσμησαν το ελληνικό ραδιόφωνο, το υπηρέτησαν πιστά και άξια και με τις εκπομπές τους έκαναν χιλιάδες ακροατές να το βάλουν στα σπίτια τους και στην καρδιά τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: