“Θέτουμε τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού” – Κάλεσμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης σε πανεπιστημιακούς, ερευνητές και επιστήμονες

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΙ ΕΣΥ!
Σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, είμαστε κι εμείς παρόντες και παρούσες! Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές, νέοι επιστήμονες θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του λαού μας!

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού!
Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη, μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό!
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!

Αυτή την περίοδο, οι υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή, δίνοντας με αυταπάρνηση και αυτοθυσία τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του λαού. Δίνουν φωτεινό παράδειγμα τι σημαίνει επιστήμονας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, όχι μόνο με το έργο τους, αλλά και με τη στάση τους, καθώς, αυτές τις δύσκολες ώρες, αρνούνται να πνίξουν τη φωνή τους κάτω από τις μάσκες τους, αναδεικνύουν τα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις, όχι μόνο για τα έκτακτα ζητήματα που έχουν προκύψει με την επιδημία, αλλά λύσεις μόνιμες και ουσιαστικές, για την πραγματική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Μαζί μ’ αυτούς και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στην καθαριότητα, σε delivery, στο φάρμακο, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια κ.α. δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη, αντιμέτωποι με τη μεγαλοεργοδοσία, που επιχειρεί να μετατρέψει την πανδημία λόγω κορονοϊού σε πανδημία για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με τη στήριξη της κυβέρνησης και αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά και στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους είναι αυτοί που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών του λαού κι όχι αυτοί που τους ξεζουμίζουν για να βγάζουν κέρδη.

Σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, είμαστε κι εμείς παρόντες και παρούσες! Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές, νέοι επιστήμονες θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του λαού μας!

Μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή! Ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των υγειονομικών!

  • -Όσοι δουλεύουμε στις βιοϊατρικές επιστήμες, συμβάλλουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας στις απαραίτητες ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις και στους κάθε λογής ελέγχους, στις κλινικές-εργαστηριακές δοκιμές, μετρήσεις, παρατηρήσεις, έρευνες και ό,τι άλλο χρειάζεται. Καλούμε την πολιτεία να μας εντάξει άμεσα στον κρατικό σχεδιασμό, μαζί με τις προσλήψεις των χιλιάδων υγειονομικών που απαιτούνται και την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

  • -Καλούμε τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων να διαθέσουν όλες τις υποδομές των ιδρυμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές και τους συναδέλφους μας! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση!

  • -Στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών μας, των υποψηφίων διδακτόρων, των συναδέλφων μας. Με κάθε τρόπο, εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

  • -Αξιοποιούμε όλες τις πρόσφορες μορφές για να επικοινωνούμε σταθερά με τους φοιτητές και τους συνεργάτες μας. Τροφοδοτούμε με ποιοτικό, δημιουργικό περιεχόμενο τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Συμβάλλουμε χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να μη χάσουν την επαφή με τις σπουδές τους, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι εξ αποστάσεως διαδικασίες επ’ ουδενί μπορούν να υποκαταστήσουν το μάθημά μας. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει άμεσα την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών και συναδέλφων στην αξιοποίηση των πρόσφορων ηλεκτρονικών μέσων.

  • -Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των σπουδών, στη συλλογική διεκδίκηση για να μη φορτωθούν τα βάρη της επιδημίας στις πλάτες του λαού, να μην αποτελέσουν οι σημερινές έκτακτες συνθήκες αφορμή για να προωθηθούν περαιτέρω διαχρονικές αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις.

  • -Παλεύουμε για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς μας, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά κέντρα.

  • -Να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα!

Μπαίνουμε στη μάχη με τη δουλειά και τις γνώσεις μας!

  • -Δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης και της διαφώτισης του λαού. Αναδεικνύουμε τους ταξικούς φραγμούς στον προσανατολισμό και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, το πώς η εμπορευματοποίηση της έρευνας και το κυνήγι του κέρδους φρενάρει τις δυνατότητες αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα ώστε η επιστήμη και η έρευνα να δώσει λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν το λαό. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει τις εγκληματικές για το λαό συνέπειες της εμπορευματοποίησης της υγείας και της φαρμακευτικής έρευνας.

  • -Απαντάμε αποφασιστικά σε ανορθολογικές, σκοταδιστικές απόψεις.

  • -Με την ερευνητική μας δουλειά, ανάλογα και με την επιστημονική μας ειδίκευση, επιδιώκουμε την κατανόηση της επιδημίας, των αιτιών και των συνεπειών της. Φωτίζουμε τους μηχανισμούς και τις αιτίες της εξάπλωσης της. Απαντάμε μέσα από την επιστημονική μας έρευνα στη μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη και την απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις. Μελετάμε συστηματικά τα δεδομένα από τη διεθνή πείρα και την Ελλάδα, αποτιμάμε υπό το πρίσμα των επιστημονικών μας αντικειμένων τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διασποράς της και τα αποτελέσματά τους σε όλες της σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Μελετάμε το αποτύπωμά της στο κοινωνικό σύνολο, τον τρόπο ζωής του λαού μας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Αντλούμε συμπεράσματα από την ιστορική πείρα προηγούμενων επιδημιών και τα συσχετίζουμε με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες.

  • -Μελετάμε τις συνέπειες της εκτεταμένης «κοινωνικής αποστασιοποίησης» που έχει επιβληθεί ως μέτρο για την πρόληψη της περαιτέρω διασποράς. Αναζητούμε τις ψυχολογικές, ηθικές, κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις. Συμβάλλουμε με την επιστημονική μας εργασία ώστε να «σπάσουν» τα τείχη της απομόνωσης, η φετιχοποίηση της ατομικότητας, να αναδειχθούν με σύγχρονους όρους οι αξίες της συλλογικότητας, της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης. Μελετάμε τις νέες μορφές που φέρνουν σήμερα στο προσκήνιο οι ανάγκες της κοινωνικής ζωής.

  • -Απαντάμε από την άποψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας στις δυνατότητες και τις προκλήσεις της «ψηφιακής εποχής», τις νέες μορφές σε εργασία, εκπαίδευση, επικοινωνία κ.λπ. που – με την αφορμή και της επιδημίας – αποδεικνύεται ότι έχουν έρθει για να μείνουν.

  • -Αντιπαλεύουμε την παραλυτική επίδραση που έχει η δημιουργία κλίματος έντονου και γενικευμένου φόβου στη συνείδηση των εργαζομένων. Μελετάμε και αναδεικνύουμε όλες τις διαστάσεις των νέων, σύγχρονων μορφών καταστολής και επιτήρησης που με αφορμή την επιδημία γίνεται σήμερα προσπάθεια να δοκιμαστούν στην πράξη και να εμπεδωθούν στην κοινωνική συνείδηση.

Απευθύνουμε σε όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, νέους επιστήμονες,
κάλεσμα αλληλεγγύης, συστράτευσης κι αγώνα, για να βγει ο λαός μας πιο δυνατός!

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας να μπουν μπροστά στην οργάνωση της συλλογικής μέριμνας και διεκδίκησης για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού!

Με όπλο μας την αλληλεγγύη, μένουμε δυνατοί κι όχι σιωπηλοί!

Δείτε αναλυτικά το κάλεσμα και τη λίστα υπογραφών (που εμπλουτίζεται συνέχεια) εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: