Ο κύβος ερρίφθη; Πρώτη δόση του δοκιμαστικού εμβολίου κατά του κορονοϊού σε εθελοντή στις ΗΠΑ

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμα κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το οποίο μένει ακόμα να αποδειχθεί, η διαδικασία για την κατασκευή και τη μαζική παραγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ζήτημα ενός και πλέον έτους.

Μόλις 66 μέρες αφότου οι Κινέζοι επιστήμονες δημοσιοποίησαν την ακολουθία του κορονοϊού, ξεκινά η πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους για την ανάπτυξη εμβολίου. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠA και ο πρώτος εθελοντής έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο, ενώ συνολικά προγραμματίζεται η συμμετοχή 45 υγιών εθελοντών 18 ως 55 ετών.

Η έρευνα εκτιμά διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου σε σχέση με την ασφάλειά του και την ικανότητά του να προκαλεί ανοσολογική ανταπόκριση στουος συμμετέχοντες. Αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που χρειάζονται στην διαδικασία των κλινικών δοκιμών για να εκτιμηθεί τυχόν όφελος του εμβολίου.

Το εμβόλιο λέγεται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc. “Επείγουσα προτεραιότητα εθνικής υγείας” χαρακτήρισε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Άντονι Φάουτσι την εξεύρεση εμβολίου, προσθέτοντας πως “H πρώτη φάση της έρευνας, που ξεκίνησε με ταχύτητα ρεκόρ, είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου”.

Το πειραματικό εμβόλιο βασίζεται στο mRNA και κατευθύνει τα κύτταρα στην έκφραση μιας ιϊκής πρωτεϊνης με την ελπίδα να προκαλέσει ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έδωσε θετικά δείγματα σε μοντέλα με ζώα και πρόκειται για την πρώτη δοκιμή τους σε ανθρώπους.

Η ταχύτητα της ανάπτυξης του εμβολίου βασίζεται και στην ύπαρξη προηγούμενων μελετών σε συγγενικούς κορονοϊούς, όπως ο SARS και ο MERS. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου μέσω ενδομυΐκων ενέσεων με διαφορά 28 ημερών. Οι πρώτοι τέσσερις συμμετέχοντες θα λάβουν χαμηλή δόση και οι επόμενοι τέσσερις υψηλότερη. Στη συνέχεια οι επιστήμονες θα εκτιμήσουν τα δεδομένα ασφαλείας πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό των υπόλοιπων ομάδων και πριν γίνει ο δεύτερο εμβολιασμός ανά συμμετέχοντα.

Οι συμμετέχοντες θα ζητηθεί να επιστρέψουν για έλεγχο στην κλινική στα διαστήματα μεταξύ των εμβολίων και για επιπλέον ελέγχους σε διάστημα ενός έτους μετά τη δεύτερη δόση. Οι επιστήμονες θα μελετούν συνήθη συμπτώματα του εμβολιασμού, όπως πρήξιμο στο σημείο του εμβολιασμού, πυρετό και άλλα ζητήματα. Μια ομάδα πρωτοκόλλου θα συναντάται τακτικά για να επιβλέπει τα δεδομένα ασφαλείας, ενώ τα στοιχεία της έρευνας θα επισκοπούνται τακτικά από επιτροπή ασφαλείας που θα ενημερώνει και το Εθνικό Κέντρο Αλλεργιών. Οι συμμετέχοντες θα δίνουν αίμα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ώστε στο εργαστήριο να ανιχνεύεται και να μετράται η ανοσολογική τους ανταπόκριση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμα κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το οποίο μένει ακόμα να αποδειχθεί, η διαδικασία για την κατασκευή και τη μαζική παραγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ζήτημα ενός και πλέον έτους. Είναι όμως ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, με δεδομένο ότι το εμβόλιο, αλλά και προσπάθειες εξεύρεσης θεραπείας του κορονοϊού, αποτελούν αντικείμενο έρευνας πολλών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από NIAID

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: