Κυνηγώντας χίμαιρες – Έμβρυα μαϊμούδων και ανθρώπων κράτησαν στη ζωή επί εβδομάδες επιστήμονες

Κατά τους ερευνητές, η ανάπτυξη αυτών των υβριδίων, θα συμβάλει στην κατανόηση και καταπολέμηση ασθενειών για τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν πειράματα σε “κανονικούς” ανθρώπους, όπως και στη δημιουργία οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση. 

Ένα από τα πιο ευφάνταστα κεφάλαια της αντισοβιετικής μυθολογίας, είναι η υποτιθέμενη βούληση του Στάλιν τη δεκαετία του ’20 να φτιάξει “υπερπολεμιστές” αναίσθητους στον πόνο και την κούραση, διασταυρώνοντας ανθρώπους και πιθήκους.

Η ανθρώπινη φαντασία βέβαια κεντρίζεται εδώ και αιώνες από τη σχέση ανθρώπου και πιθήκων, το αργότερο από τότε που ο Δαρβίνος απέδειξε χωρίς αμφιβολία την κοινή μας εξελικτική καταγωγή.

Τα νέα μιας αμερικανο-κινεζικής ομάδας επισημόνων, έρχονται να δώσουν νέο σφρίγος σε αυτό το παλιό δίπολο, ανοίγοντας παράλληλα και τεράστια θέματα βιοηθικής για το άμεσο μάλιστα μέλλον.

Έτσι λοιπόν, η συγκεκριμένη ομάδα, ανακοίνωσε πως κατάφερε να δημιουργήσει χιμαιρικά έμβρυα ανθρώπου-μαϊμούδων, καθώς εισήγαγε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε έμβρυα μαϊμούδων, τα οποία μάλιστα έμειναν στη ζωή για 20 ολόκληρες ημέρες. Συγκριτικά, οι ίδιοι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει πριν 4 χρόνια χιμαιρικά έμβρυα ανθρώπων – χοίρων, τα οποία όμως έμειναν στη ζωή ελάχιστα, ενώ η παρουσία ανθρώπινων κυττάρων περιοριζόταν στο 1 κύτταρο ανά 100.000 του χιμαιρικού εμβρύου. Αντίθετα, τα τωρινά υβρίδια, εκτός από μακροβιότερα, είχαν και πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπινων κυττάρων.

Κατά τους ερευνητές, η ανάπτυξη αυτών των υβριδίων, θα συμβάλει στην κατανόηση και καταπολέμηση ασθενειών για τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν πειράματα σε “κανονικούς” ανθρώπους, όπως και στη δημιουργία οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τέτοιες εμβρυϊκές χίμαιρες ανθρώπων-μαϊμούδων θα βοηθήσουν στη μελέτη των ασθενειών, στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καθώς και στην παραγωγή ιστών και οργάνων προς μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τον ειδικό βιοηθικής, καθηγητή Τζούλιαν Σαβουλέσκου από την Οξφόρδη, με τα πειράματα αυτά: “ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για τη δημιουργία ανθρώπινων-μη ανθρώπινων χιμαιρών”, προσθέτοντας πως “Τα συγκεκριμένα έμβρυα καταστράφηκαν μετά από 20 ημέρες ανάπτυξης, αλλά είναι απλώς θέμα χρόνου να αναπτυχθούν τέτοιες ανθρώπινες-μη ανθρώπινες χίμαιρες, ίσως ως πηγή οργάνων για τους ανθρώπους, κάτι που άλλωστε αποτελεί έναν από τους μακροπρόθεσμους στόχους αυτής της έρευνας”.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναπτυξιακής βιολογίας Χουάν Κάρλος Ιζπιζούα Μπελμόντε, υποστήριξαν πως έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφύγουν ηθικούς σκοπέλους, έχοντας παράλληλα διαρκείς επαφές και διαβουλεύσεις με ειδικούς στη βιοηθική.

Το πείραμα διεξήχθη με την εισαγωγή 25 πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων σε κάθε ένα από τα έμβρυα μακάκων και στη συνέχεια, μια μέρα μετά, ανιχνεύθηκαν σε 132 έμβρυα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο πέρασμα των ημερών άρχισαν να λιγοστεύουν τα έμβρυα που έμειναν ζωντανά, ενώ τη 19η μέρα είχαν απομείνει τα τρία, με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπινων κυττάρων στο σώμα τους. Την 20η μέρα και τα τρία αυτά έμβρυα καταστράφηκαν από τους επιστήμονες. Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς θα είχαν εξελιχθεί αυτοί οι οργανισμοί αν αφήνονταν να ζήσουν παραπάνω, ωστόσο φάνηκε τα ανθρώπινα κύτταρα να έχουν ενσωματωθεί χωρίς πρόβλημα στα έμβρυα και να επικοινωνούν με τα “μαϊμουδίσια” κύτταρα, και είχαν ξεκινήσει την πορεία εξέλιξής τους σε επιμέρους ομάδες κυττάρων, που θα σχημάτιζαν αργότερα διαφορετικά όργανα.

Χίμαιρες μεταξύ διαφορετικών θηλαστικών ξεκίνησαν να δημιουργούνται σε εργαστήρια τη δεκαετία του ’70, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς τέτοιου είδους έρευνες έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν μέχρι να συμβάλουν ουσιαστικά στην εξέλιξη της βιοϊατρικής.

Τον ερχόμενο μήνα, η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα στα Βλαστικά Κύτταρα (ISSCR) αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες κατευθύνσεις της για το πώς πρέπει να διεξάγονται οι σχετικές έρευνες, μεταξύ άλλων σε χίμαιρες.

Ως τώρα δεν επιτρέπεται η διασταύρωση χιμαιρών ζώων και ανθρώπων.

Με πληροφορίες από: Το Ποντίκι

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: