Κάποιοι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, άλλοι τα πόδια και άλλοι τα μανίκια

Αυτό είναι το πραγματικό ρεζιλίκι: η χειραγώγηση των επιστημονικών ελέγχων που είναι κλειδί για την υγεία μας. Ο καπιταλισμός δεν εμβολιάζει, μόνο ψεκάζει!

Από την στιγμή που Ρωσία και Κίνα ανακοίνωσαν την έρευνα και παραγωγή δικών τους εμβολίων για τον κορωνοϊό, τα παπαγαλάκια μας, συστημικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι, δημοσιογλάστρες και πρωϊνατζήδες, είχαν ήδη πάρει γραμμή και funding από το Πρυτανείο και έσπερναν αμφιβολίες για την αποδοτικότητά τους. Με κύριο επιχείρημα ότι Ρώσοι και Κινέζοι δεν είχαν καταθέσει αίτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για να πάρουν “άδεια”. Και άφηναν δηλητηριώδεις υπαινιγμούς ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στις χώρες αυτές, ότι δεν έχουμε ιδέα για την αξιοπιστία των στατιστικών και ιατρικών δεδομένων που οι επιστήμονές τους δημοσιεύουν. Αν είναι αληθινά, αν ακολουθούν τις “βέλτιστες” πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του δυτικού μας κόσμου!

Και οχυρώθηκαν πίσω από αυτό το επιχείρημα ακόμα και όταν καταρρίπτονται, το ένα μετά το άλλο, τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού που οι ίδιοι, με Ξερξική έπαρση, θέτουν. Καταρρίπτονται από τους ανταγωνισμούς μεταξύ των Καπιταλιστών δηλαδή. Που βάζουν τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο ακόμα και σε αυτό το τόσο Ζωτικής σημασίας θέμα.

Το ότι οι Ρώσοι και άλλοι δεν αποτάθηκαν για άδεια στα όργανα της Ε.Ε. μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πολιτική χειραγώγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που δίνει τις άδειες. Ίσως να μην τον εμπιστεύονται. Ίσως να πιστεύουν ότι η αίτησή τους θα κατέληγε στον κάλαθο των αχρήστων ή θα την απέρριπταν ασυζητητί για να πλήξουν την αξιοπιστία του εμβολίου τους διεθνώς. Δεν θα κάνω τον δικηγόρο κανενός. Εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική χειραγώγηση ενός θέματος υγείας, επιστημονικού. Και το φαινόμενο των συστημικών επιστημόνων και δημοσιογράφων να συντάσσονται με τους “μάστρους” τους και να καλύπτουν αυτές τις σκοπιμότητες. Εις βάρος όχι μόνο της δικής τους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας αλλά και της υγείας πολλών ανθρώπων.

Όλοι θυμόμαστε ότι όποτε ένα εμβόλιο αποτεινόταν στον ΕΜΑ για έγκριση, τα παπαγαλάκια συνήθως έλεγαν “ο οργανισμός ασφάλειας φαρμάκων αναμένεται να το εγκρίνει στο τέλος του μήνα, της εβδομάδας κτλ.“.

Σημειολογική είναι αυτή η παρατήρηση, όχι συνωμοσιολογική.

Σοβαρά τώρα. Θυμόμαστε ότι στις αρχές το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιαζόταν σαν success-story. Και εν μέρει ήταν. Αφού οι Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από όσα διαβάζω, επέβαλαν στις διαπραγματεύσεις τους με την AstraZeneca, που θα αναλάμβανε να το κυκλοφορήσει, μια πολύ χαμηλή τιμή. Λίγο-πολύ όσο και τα συνηθισμένα, για μαζικούς εμβολιασμούς, που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια: 2,3 δολάρια.

Το καθεστώς success-story, αυτό το εμβόλιο το απολάμβανε ακόμα και όταν αποκαλύφθηκαν στατιστικές ατασθαλίες κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Οι οποίες καλύφθηκαν από τα παπαγαλάκια πλήρως. Αφού για πολύ καιρό μας σερβίριζαν ιστορίες, λίγο-πολύ, ενός θαύματος ή “ευτυχούς ατυχήματος”. Έτσι όπως έβγαιναν από το γραφείο τύπου της AstraZeneca. Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι μισή πρώτη δόση ανεβάζει την ανοσία! Θα ήταν περισσότερο εύστοχο και μια πιο εύπεπτη δικαιολογία, αν έλεγαν ότι η ανοσία αυξάνεται γιατί ο εθελοντής-δέκτης έκανε ταυτόχρονα και ένα ευχέλαιο ή εξορκίστηκε ή είχε τριχωτό στήθος ή φοράει φανελάκι από μέσα. Αυτό ήταν παραπληροφόρηση.

Φυσικά ο πραγματικός λόγος ήταν ότι οι υπεύθυνοι των κλινικών δοκιμών αυτού του εμβολίου τα έκαναν θάλασσα με την στατιστική. Αφού η ομάδα των εθελοντών-δεκτών που έδειξε αύξηση της ανοσίας δεν ήταν ηλικιακά τυχαία. Όπως λέμε διερεύνηση πανελλαδικής πρόθεσης ψήφου, δημοσκόπηση δηλαδή, μόνο στο Κολωνάκι! Φυσικά αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν. Ειδικά σε πεδία όπου η γνώση της στατιστικής επιστήμης σπανίζει ή ελλείπει. Προσωπικά, και ελλείψει άλλων στοιχείων, το βλέπω ως ένα ατύχημα σε πολύ πιεστικές συνθήκες. Κανένα πρόβλημα. Βγάζουμε συμπεράσματα και προχωρούμε. Δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Όμως το success-story και ο έρωτας με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίστηκε από τα παπαγαλάκια. Ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε ο αληθινός λόγος. Η στατιστική αστοχία. Η AstraZeneca στοχοποιήθηκε μόνο όταν άρχισαν οι ανταγωνισμοί με την Βρετανία. Με το οξύμωρο, από την μια να την λοιδορούν γιατί “αλλού τα δίνει” και με καταδρομικές ενέργειες η επίτροπος (!) Υγείας να εισβάλλει στα εργοστάσια της για να μετρήσει φιαλίδια (!) και από την άλλη, την ίδια μέρα κάποια από τα κράτη-μέλη να αμφισβητούν την αποδοτικότητα του εμβολίου για άνω των 65.

Αυτό είναι το πραγματικό ρεζιλίκι: η χειραγώγηση των επιστημονικών ελέγχων που είναι κλειδί για την υγεία μας. Και μάλιστα από διαφορετικά κέντρα και συμφέροντα. Εννοώ ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τελικά το ενέκρινε χωρίς προϋποθέσεις αλλά μια σειρά από ισχυρές χώρες-μέλη έθεσαν προϋποθέσεις. Ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα. Τί γίνεται; Μήπως οι επιστήμονες τους διαβάζουν διαφορετικά βιβλία και ακολουθούν διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους; Μήπως αυτές οι χώρες έχουν δικούς τους κανόνες έγκρισης φαρμάκων; Μα τότε τι χρειάζεται ο ευρωπαϊκός οργανισμός αδειοδότησης και γιατί μας τα “σπάζει”;

Πιέσεις για αδειοδότηση ο ΕΜΑ δεχόταν και για εμβόλια άλλων εταιρειών, για να ευθυγραμμιστει με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που ήταν σε τροχιά έγκρισης. Ενδεικτικά: “Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν.” (Υπ.Υγείας Γερμανίας, ~15/12/2020).

Τέλος, υπάρχει και θέμα με τους κανονισμούς που γίνονται λάστιχο ή εφευρίσκονται κατά το δοκούν από διάφορους ευρωπαίους μανδαρίνους ή πολιτικούς κλόουν που κατέχουν θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, ενώ οι “ταγοί”, μεταξύ τους η Ούρσουλα-φον-κάτι και η κύπρια επίτροπος Υγείας, επέμεναν ότι κανένας ευρωπαίος δεν πρόκειται να εμβολιαστεί με μη-αδειοδοτημένο εμβόλιο, βλέπουμε μια σειρά από χώρες-μέλη, στην αρχή δειλά-δειλά μα τώρα φανερά, να φωνάζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν όποιο εμβόλιο θέλουν. Δεν πα’να’ν’του Πούτιν ή και του Ρασπούτιν. Ακόμα και ο κύπριος μουχτάρης επεπόρδειν στης Ούρσουλα-φον-κάτι και στης Στέλλας τα μούτρα όταν δήλωσε ότι θα εμβολίαζε τους ιθαγενείς της Μπανανίας του με τρίτα εμβόλια που θα του έδινε το σύμμαχο Ισραήλ και “δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ε.Ε.”. Έτσι απλά; Ναι.

Το να πηδάς νόμους και κανονισμούς στο κρεβάτι του Προκρούστη είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μιας αληθινής Μπανανίας. Που φαίνεται ότι είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κερασάκι στο γιούρο-μπανάνα-σπλιτ το έβαλε η Μέρκελ που μόλις δήλωσε πως είναι ανοικτή, υπό προϋποθέσεις, στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο, μετά την ανακοίνωση θετικών επιστημονικών αποτελεσμάτων για την αποτελεσματικότητά του, ώστε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού. Τόσο απλά; Ναι. Μόνο να πούμε της πολυ-άσχολης Μέρκελ ότι αυτά τα “θετικά επιστημονικά αποτελέσματα” δημοσιεύτηκαν εδώ και μήνες. Μάλλον όχι στα επιστημονικά περιοδικά που αυτή διάβαζει ή εγκρίνει. Ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις και από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών μαζί και με νύξεις για μπίζνες παραγωγής εμβολίων σε ευρωπαϊκά εργοστάσια και μπλα-μπλα για το “κοινό καλό”.

Μια ερώτηση μόνο. Αφού υπάρχουν τέτοια εργοστάσια διαθέσιμα στην Ευρώπη, και η Μέρκελ κρατά και τα κλειδιά τους, καταπώς λέει, γιατί δεν παράγουν εκεί τα εμβόλια που έχουν ήδη αδειοδοτήσει στην Ε.Ε. αλλά τα προσφέρουν στους Ρώσους για να παράγουν το δικό τους;

Τα νταούλια αλλάξαν ρυθμό, επιστήμονες και δημοσιογράφοι. Άντε την δουλειά σας εσείς. Γλείφετε εκεί που φτύνατε.

Τον κόσμο λυπάμαι. Αυτούς που θα πεθάνουν ακόμα. Αλλά και αυτούς που θα χάσουν σπίτια και μαγαζάκια. Αυτός είναι ο Καπιταλισμός. Η μεγιστοποίηση του Κέρδους είναι σιδερένιος κανόνας. Αλλά τώρα δεν σκοτώνει μόνο στις τριτοκοσμικές αποικίες του αλλά και μέσα στο σπίτι του. Τα παιδιά του. Αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν μέσα στην στραβομάρα τους.

Παραφράζοντας τον Keynes “in the long term we are all dead by Capitalism”.

Υ.Γ. Όσο δε για την Κούβα και τις δικές της προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού ούτε λέξη. Τα μόνα νέα από την Κούβα ήταν για τους γιατρούς της που πήγαν να ξελασπώσουν Ιταλία και άλλους. Που αυτοί, Ευρωπαϊκή Ένωση, χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ, τους επέβαλαν το θανατηφόρο οικονομικό εμπάργκο. Που ακόμα ισχύει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: