Επιτυχής μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα από βλαστοκύτταρα αποκαθιστά την όραση σε γυναίκα στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία γράφτηκε αυτές τις μέρες ιστορία καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση της όρασης μιας γυναίκας κοντά στα 40, η οποία έπασχε από ασθένεια που επηρεάζει τα βλαστοκύτταρα που φυσιολογικά επιδιορθώνουν τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Στην Ιαπωνία γράφτηκε αυτές τις μέρες ιστορία καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση της όρασης μιας γυναίκας κοντά στα 40, η οποία έπασχε από ασθένεια που επηρεάζει τα βλαστοκύτταρα που φυσιολογικά επιδιορθώνουν τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. H ασθένεια αυτή θολώνει την όραση και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Σε συνέντευξη τύπου στις 29 Αυγούστου ο οφθαλμολόγος Kohji Nishida ανακοίνωσε την εμφύτευση κερατοειδή χιτώνα που δημιουργήθηκε από επαναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Tα κύτταρα αυτά δημιουργήθηκαν κατόπιν επαναπρογραμματισμού των κυττάρων του δέρματος της ασθενούς με την χρήση ενός κοκτέιλ πρωτεϊνικών παραγόντων που μετατρέπουν τα διαφοροποιημένα δερματικά κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε μια ευρεία γκάμα κυτταρικών τύπων. Σύμφωνα με τον Nishida ο κερατοειδής χιτώνας της γυναίκας παραμένει καθαρός και η όρασή της έχει βελτιωθεί ένα μήνα μετά την εμφύτευση.

O διάφανος κερατοειδής χιτώνας προστατεύει το μάτι από τους τραυματισμούς. Credit: Ralph C. Eagle Jnr/Science Photo Library

Η σημαντικότητα του επιτεύγματος γίνεται εμφανής από την τρέχουσα μέθοδο θεραπείας που βασίζεται στην λήψη κερατοειδή χιτώνα από νεκρούς δότες και την μεγάλη λίστα αναμονής για τέτοιους ιστούς στην Ιαπωνία. Η χώρα αυτή βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας στα βλαστοκύτταρα και της κλινικής εφαρμογής τους. Ο ερευνητής βιολόγος Shinya Yamanaka του πανεπιστημίου του Kyoto ήταν αυτός που ανακάλυψε την δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των διαφοροποιημένων δερματικών κυττάρων των ενηλίκων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και βραβεύτηκε με το βραβείο Nobel. Ιάπωνες ερευνητές και γιατροί έχουν επιπλέον χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους κύτταρα για την θεραπεία του τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, της νόσου του Parkinson και μιας ακόμα ασθένειας του ματιού.

Ο Ιάπωνας υπουργός υγείας έδωσε στον Nishida άδεια για την δοκιμή της μεθόδου του σε 4 ακόμα ανθρώπους και η επόμενη εγχείριση αναμένεται να λάβει χώρα αργότερα μέσα στον χρόνο, ενώ σχεδιάζει την ευρεία διαθεσιμότητα της τεχνικής για ασθενείς μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Με πληροφορίες από το Nature.com

Σπύρος Μερκούρης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: