Επαναπροωθήσεις προσφύγων – Πώς η ιστορία γίνεται ντροπή

Κάτι αδιανόητο και δολοφονικό συμβαίνει στα νησιά-σύνορα με την Τουρκία. Και συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα. Και κυρίως, συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα!

Τα παραπάνω λόγια δεν είναι υπερβολή. Υπερβολή είναι η τρομακτική άγνοια της ελληνικής κοινωνίας (εκτός των ακροδεξιών που γνωρίζουν πολλά) για το θέμα των επαναπροωθήσεων. Υπερβολή είναι η άγνοια ιδιαίτερα όλων των προοδευτικών δυνάμεων και κινημάτων. Υπερβολή είναι η ντροπιαστική σιωπή συγκεκριμένων κοινοβουλευτικών κομμάτων που αν και έχουν παρουσία στα νησιά, αν και γνωρίζουν καλά για τις επαναπροωθήσεις, ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να τις αποκρύψουν ή και να τις καλύψουν. Υπερβολή είναι η στάση των τοπικών και όχι μόνο ΜΜΕ που με αποδείξεις επιλέγουν να κουκουλώσουν το θέμα.

Μα, τι είναι πια οι επαναπροωθήσεις και πόσο συχνά πια συμβαίνουν;

Σύμφωνα και με επιβεβαιωμένα τεκμήρια:

-Οι επαναπροωθήσεις συμβαίνουν πολύ συχνά, πάρα πολύ συχνά.

-Οι επαναπροωθήσεις συμβαίνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ από τον Μάρτιο του 2020 και έχουν συμβεί σε ΚΑΘΕ άνθρωπο που προσπάθησε να φτάσει στην Ελλάδα από τη θάλασσα για να ζητήσει άσυλο.

-Τα ποσοστά που δίνει το υπουργείο σχετικά με τη δραματική πτώση των αφίξεων οφείλονται αποκλειστικά στις επαναπροωθήσεις. Στη Σάμο από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν φτάσει και καταγραφεί μόνο 25 άνθρωποι σε σχέση με εκατοντάδες πέρσι τέτοια εποχή. (Αυτοί οι 25 δεν επαναπροωθήθηκαν, για τον μόνο λόγο ότι ναυάγησαν λίγα μέτρα έξω από τη Σάμο και το ναυάγιο είχε απολογισμό τουλάχιστον ένα πνιγμένο παιδί).

-Είναι παράνομες και είναι ενάντια σε κάθε διεθνή σύμβαση. Προϋποθέτουν -εκτός από στέρηση βασικών δικαιωμάτων- βία, κλοπή, απαγωγή και θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο. Γίνονται νύχτα ή (αν τύχει και είναι μέρα) γίνονται σε αποκλεισμένες περιοχές, με απειλή ποινικής δίωξης σε όποιον θελήσει να είναι μάρτυρας.

-Είναι δολοφονικές όχι μόνο γιατί θυμόμαστε τι έγινε παλιότερα στο Φαρμακονήσι και πρόσφατα με τις δύο Σομαλές έξω από τη Λέσβο, όχι μόνο γιατί αφήνεις ανθρώπους σε μικρές, φουσκωτές, ακυβέρνητες βάρκες αβοήθητους μεσοπέλαγα. Είναι δολοφονικές όχι μόνο γιατί αποτρέπεις ανθρώπους σε κίνδυνο να ζητήσουν άσυλο. Είναι δολοφονικές για όλα τα παραπάνω αλλά και γιατί, όπως συνέβηκε στο πρόσφατο θανατηφόρο ναυάγιο, οι άνθρωποι σε κίνδυνο μέσα στη θάλασσα αποφεύγουν να καλέσουν το Λιμενικό να τους διασώσει (όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο) γιατί ξέρουν ότι… το Λιμενικό θα τους επαναπροωθήσει.

-Μετατρέπουν τη φύλαξη των συνόρων που ευαγγελίζονται οι ακροδεξιοί κι η ακροδεξιά κυβέρνηση, σε υπόθεση παρακρατικών κουκουλοφόρων κόντρα σε κάθε διεθνή σύμβαση, κόντρα σε κάθε σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ναι αλλά τι ακριβώς είναι οι επαναπροωθήσεις;

-Επαναπροώθηση  είναι η απαγωγή ενός ανθρώπου ή -στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- μιας ομάδας ανθρώπων που μόλις έφτασαν με βάρκα στα χωρικά ύδατα ή σε κάποιο νησί της Ελλάδας και στη συνέχεια -με απειλή βίας- η επιβίβασή τους σε μια φουσκωτή βάρκα και η προώθησή τους ξανά πίσω στην Τουρκία.

-Πιο συγκεκριμένα: καθημερινά παρατηρούνται δύο ειδών πρακτικές επαναπροώθησης (ή και τριών αν λάβουμε υπόψη την ανάσχεση με απόνερα;)

1. Η πρώτη και πιο συνηθισμένη πρακτική είναι ο εντοπισμός από τη FRONTEX και το Λιμενικό μιας βάρκας που έχει περάσει από την Τουρκία στο θαλάσσιο χώρο που ανήκει στην Ελλάδα με κατεύθυνση κάποιο νησί καταγραφής (Σάμος, Λέσβος, Χίος κοκ). Μόλις εντοπιστεί η βάρκα, ένα μεγάλο σκάφος του Λιμενικού την πλευρίζει. Αμέσως, κουκουλοφόροι λιμενικοί κατεβαίνουν στη βάρκα, επιτίθενται στους επιβαίνοντες, βρίζοντάς τους, χτυπώντας τους (εκατοντάδες είναι οι εικόνες που έχουμε δει με άντρες, γυναίκες και μωρά να ουρλιάζουν) και κόβοντάς τους την ξύλινη βάση που στηρίζει τη μηχανή αφήνοντας τη βάρκα ακυβέρνητη.

Αυτά συμβαίνουν σε κάθε βάρκα που μπαίνει στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2020. Επιπλέον, για να μην υπάρχουν αποδείξεις, το πρώτο που τους κλέβουν βέβαια είναι τα κινητά και ό,τι άλλο θα μπορούσε να τεκμηριώσει με φωτογραφία ή βίντεο αυτή την ιστορική ντροπή του Λιμενικού σώματος, της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στη συνέχεια τους ρυμουλκούνε πίσω στα θαλάσσια σύνορα και κάνοντας μεγάλα απόνερα με τις μηχανές των λιμενικών σκαφών τους σπρώχνουν στην Τουρκία. Δεν έχει σημασία να πούμε αν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη ή όχι το κάθε βράδυ.

Η ίδια αυτή πρώτη πρακτική έχει άλλη μία εκδοχή: Μόλις εντοπιστεί η βάρκα κι αν έχει προχωρήσει βαθύτερα στα ελληνικά ύδατα, την πλησιάζει το σκάφος του λιμενικού. Με όπλα, βρισιές και χτυπήματα κουκουλοφόροι λιμενικοί αναγκάζουν άοπλους άντρες, γυναίκες και παιδιά να επιβιβαστούν από τη βάρκα τους στο σκάφος του Λιμενικού και τους μεταφέρουν πίσω προς τα σύνορα με την Τουρκία. Εκεί τους επιβιβάζουν σε μία φουσκωτή βάρκα διάσωσης που δεν έχει μηχανή ή κουπιά (τις λεγόμενες life-raft) και πάλι με απόνερα τους σπρώχνουν πίσω στην Τουρκία

2. Η δεύτερη πρακτική συμβαίνει σε όσες βάρκες καταφέρνουν να αποφύγουν τον εντοπισμό και φτάνουν στην ακτή. Μόλις οι αφιχθέντες γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές, αποκλείεται μια ολόκληρη περιοχή. Όποιος πολίτης πλησιάσει κινδυνεύει με ποινική δίωξη για διακίνηση μεταναστών και διευκόλυνση παράνομων ενεργειών. (Έτσι γίνονται οι δουλειές σε μια σύγχρονη δημοκρατία).

Στην αποκλεισμένη περιοχή, Αστυνομία και Λιμενικό συλλαμβάνουν τους αφιχθέντες και πάλι τους κλέβουν τα κινητά, τους βρίζουν, τους απειλούν με όπλα, τους απαγάγουν με μαύρα τζιπ και τους οδηγούν σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο. Από εκεί τους επιβιβάζουν με τη βία σε σκάφος του λιμενικού και τους μεταφέρουν μεσοπέλαγα. Εκεί πάλι με τη βία τους επιβιβάζουν σε life-raft και τους σπρώχνουν με απόνερα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Τι θα πρέπει να κάνουμε;

Είναι καθήκον όλων μας να ενημερωθούμε για το τι είναι, πόσο συχνά γίνονται, πόσο παράνομες, επικίνδυνες και δολοφονικές είναι οι επαναπροωθήσεις. Η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου αναλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης γενικά και επικοινωνίας με άλλες συλλογικότητες ειδικά, για την ανάδειξη του θέματος που αν και έχει αποκαλυφθεί με εκατοντάδες ρεπορτάζ στις πιο μεγάλες εφημερίδες διεθνώς, στην Ελλάδα αντίθετα έχει καλυφθεί με ένα αδιανόητο και ντροπιαστικό πέπλο σιωπής.

Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα αυτές οι αδιανόητες και δολοφονικές πρακτικές και να αποκαλυφθεί ολόκληρη η συμμορία που τις διαπράττει.

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου
10/12/2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: