Εκτεθειμένοι εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες από τα ανεπαρκή μέτρα και υποδομές

Σε εξέλιξη το κύμα καύσωνα. Μέχρι και τις 6 Αυγούστου το θερμόμετρο θα παραμείνει κολλημένο στους 44 – 45 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε κλοιό πολυήμερου καύσωνα έχει μπει ολόκληρη η χώρα, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές έφτασε τους 43 και 44 βαθμούς, δημιουργώντας αποπνικτική κατάσταση. Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας που να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της κατάστασης. Αντίθετα, ακολουθεί πιστά την επικίνδυνη και απάνθρωπη συνταγή της «ατομικής ευθύνης», διατυπώνει ευχολόγια περί «ανάγκης για προστασία των ευπαθών ομάδων» και προχωρά σε παραινέσεις που αφορούν ένα κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της πανδημίας. Και αφήνει στο έλεος του καύσωνα όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Όσους είναι αναγκασμένοι να εργαστούν αυτές τις μέρες, και βέβαια όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά στα σπίτια τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς αλλά και πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος.

Καμίνια οι χώροι δουλειάς

Πολλοί χώροι δουλειάς την Πέμπτη και την Παρασκευή μετατράπηκαν σε καμίνια, όπως εργοστάσια και εργοτάξια, μεταλλοβιομηχανίες, λιμάνια, αλλά και οι δρόμοι όπου εργάζονται οι ταχυμεταφορείς, και τα σωματεία βρίσκονται «επί ποδός» για να επιβάλουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, ειδικά για εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκονται εκτεθειμένοι. Θυμίζουμε τις προκλητικές παραινέσεις της εργοδοσίας σε ταχυμεταφορείς κατά το προηγούμενο κύμα καύσωνα, όταν αντί να σταματήσει τη δουλειά τουλάχιστον τις ώρες αιχμής, με ηλεκτρονικά μηνύματα έκανε συστάσεις για «πολλά υγρά» και …τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Από την πρώτη στιγμή που ο υδράργυρος άρχισε να «σκαρφαλώνει», το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στα συνδικάτα να είναι σε διαρκή κινητοποίηση, καταθέτοντας μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. «Σε συνθήκες καύσωνα, όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση», σημείωνε, αναδεικνύοντας και τα προβλήματα από την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Προκλητική η κυβέρνηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι με σχετικές οδηγίες – εγκυκλίους κάνουν λόγο για:

– «Κατάλληλη προετοιμασία των κοινωνικών δομών των δήμων». Ενώ αυτές οι δομές, τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης, έκλειναν η μία πίσω από την άλλη, έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό και οι συμβασιούχοι μειώνονται όλο και περισσότερο. Και ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο με την πανδημία δεν προσλήφθηκε ούτε ένας νέος εργαζόμενος, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη.

– «Να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την παραμονή των αστέγων, και ιδίως των ηλικιωμένων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα, σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό». Και στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ορίζονται ως ώρες διημέρευσης – όχι διανυκτέρευσης – «από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ.». Ούτε κουβέντα για τον τρόπο που θα φτάσουν εκεί οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι μένουν μόνοι τους και έχουν προβλήματα υγείας, και καμία αναφορά για το πώς θα επιστρέψουν σπίτι τους. Καμία αναφορά σε διανυκτέρευση, αφού όπως είναι λογικό, για αρκετούς από τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς το σπίτι τους, πυρωμένο όπως θα είναι από τα 45άρια, ακόμα και το βράδυ δεν θα είναι κατάλληλο για να κοιμηθούν. Καμία αναφορά σε μεγάλους χώρους ώστε να μπορούν να διανυκτερεύσουν άνθρωποι, και βέβαια καμία αναφορά σε ενίσχυση του προσωπικού ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας αυτούς τους ανθρώπους, σε κλιματιζόμενους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ο ένας δήμος μετά τον άλλον ανακοινώνουν 1, 2, το πολύ 3 χώρους, περιορισμένης έκτασης. Και με δεδομένο ότι πρέπει να τηρούνται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε αυτούς τους χώρους θα μπορούν να φιλοξενηθούν ελάχιστοι άνθρωποι.

– Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας «συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους». Αντί λοιπόν να ενισχυθούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να σταλούν σε κάθε γωνιά της χώρας, ώστε να γίνονται τεστ στους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους, γίνεται μία απλή …σύσταση, ούτε καν για rapid test, αλλά να εξεταστεί η δυνατότητα για rapid test… Και είναι λογικό, αφού είναι γνωστό ότι η υποστελέχωση του ΕΟΔΥ, που σε συνθήκες πανδημίας είναι κάτι απολύτως επικίνδυνο, υπάρχει εδώ και μήνες, με το προσωπικό του να είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένο. Αρα, κάθε δήμος ή Περιφέρεια θα κρίνει εάν μπορεί. Και επειδή δεν θα μπορεί, οι κλιματιζόμενοι χώροι θα μετατρέπονται κυριολεκτικά σε θαλάμους διασποράς του κορονοϊού, και μάλιστα για ανθρώπους που εάν νοσήσουν θα παιχτεί η ζωή τους κορόνα – γράμματα. Και μάλιστα κλιματιζόμενοι χώροι, τους οποίους οι επιστήμονες θεωρούν ιδιαίτερα επισφαλείς σχετικά με τον κορονοϊό.

– Στην ίδια εγκύκλιο βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το κερασάκι: «Επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεργασία σας με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών». Αντί να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο προσλήψεων προσωπικού για να καλυφθούν οι τόσο σοβαρές ανάγκες που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή, η κυβέρνηση λέει καθαρά και ξάστερα: «Κόψτε τον λαιμό σας και βρείτε εθελοντές»…

– Για τους ηλικιωμένους, πάλι, σαν να απευθύνεται η κυβέρνηση σε εισοδηματίες με κάμποσα ακίνητα ο καθένας, σημειώνεται στις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: «Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών… Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα».

ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας

Άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα ζήτησε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του λαού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, καθώς και των εργαζομένων, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι ακόμα πιο επιτακτικά από τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει με ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Απαιτείται με ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κ.λπ.

Επίσης απαιτείται η δημιουργία περισσότερων κλιματιζόμενων χώρων στους δήμους, παίρνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, όπως και η πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για την αποφυγή των μεγάλων αναμονών και του συνωστισμού, κάτι που είναι ούτως ή άλλως αναγκαίο εξαιτίας και της πανδημίας».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: