«Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) – Σήμερα η πολιτική κηδεία

«Έφυγε» από τη ζωή ο μπάρμπα Κώστας, πρωτοπόρος μέχρι την τελευταία του πνοή.

«Έφυγε» από τη ζωή ο σ. Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές). Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Νικιάνας Λευκάδας (πίσω από τον ενοριακό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) την Πέμπτη 11 Ιούλη στις 7.00 μ.μ.

Ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές), ο μπάρμπα Κώστας, γεννήθηκε το 1920 στον οικισμό Κολυβάτα Αλεξάνδρου. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά μιας φτωχής αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας. Έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το κίνημα το 1942. Χρονικά κάπου εκεί μπαίνει και στο Κόμμα, το ΚΚΕ.

Στη μάχη στο Λαϊνάκι, τον Ιούνη του 1944 τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι.

Το γεγονός αυτό ήταν και η αιτία που δεν τον δέχθηκαν στην ανταρτοομάδα του ΔΣΕ με καπετάνιο τον Πάνο Γιαννούλη.

Με τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων, ο μπάρμπα Κώστας περνάει στην ΕΔΑ και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες Ειρήνης της εποχής εκείνης.

Στη δικτατορία τον πιάσανε στους Σκάρους, στις 29 Απρίλη του ’67.

Φορτώθηκε μαζί με δεκάδες άλλους Λευκαδίτες αγωνιστές σε ένα οχηματαγωγό, που μετά από πολλές στάσεις τους έβγαλε στα Γιούρα. Είχε πιάσει Μάης και έκατσε μέχρι το Σεπτέμβρη στα Γιούρα. Μετά στο Λακί Λέρου. Ήταν στα ξερονήσια κοντά τρία χρόνια. Απολύθηκε με τους τελευταίους στις 24 Ιούνη του ’70.

Στο Λακί Λέρου τον βρίσκει η διάσπαση του Κόμματος το 1968, όπου ο μπάρμπα Κώστας παίρνει καθαρά θέση υπέρ της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, διαχωρίζοντας τη στάση του, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων εξόριστων, από την αναθεωρητική ομάδα. Πάνω από 90% έδωσαν οι εκλογές στο στρατόπεδο. Ήταν ένας από τους 905 εξόριστους που υπέγραψε την ιστορική επιστολή διαμαρτυρίας προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας για τη βοήθεια που παρείχαν στη διασπαστική ομάδα. Η στάση των συντρόφων στο Λακί Λέρου ήταν αποφασιστικής σημασίας για την πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Εκεί ήταν που μπήκαν και οι βάσεις για το στήσιμο της πρώτης, μετά το 1958, παράνομης Κομματικής Οργάνωσης στη Λευκάδα.

Το στήσιμο της παράνομης οργάνωσης έγινε το 1971 και συμμετείχαν όσοι εξόριστοι υπεράσπισαν το κόμμα μετά τη διάσπαση.

Με την πτώση της χούντας, ο σ. Κώστας μαζί με παλιούς και νέους συντρόφους δίνει τη μάχη για το στήσιμο της ΚΟ Λευκάδας.

Μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν πρωτοπόρος στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, δίνοντας κάθε μήνα αυξημένη συνδρομή και αυξημένη προσωπική εισφορά στις οικονομικές εξορμήσεις. Συμμετείχε, πολλές φορές με αυτοθυσία, σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του κινήματος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: