Η Δημοτική Αρχή Πάτρας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο Δήμος Πατρέων, τίμησε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη μνήμη του Αγώνα των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για το 8ωρο.

Ο Δήμος Πατρέων, τίμησε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη μνήμη του Αγώνα των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για το 8ωρο.

Την Τετάρτη 7 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Οργανισμού, με θέμα: «Η γυναίκα της ζωής και του αγώνα», στο κατάμεστο από γυναίκες κάθε ηλικίας, θέατρο του «Μπάρι». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος. Η εκδήλωση περιλάμβανε  τραγούδια από την ορχήστρα του Χορευτικού με μαέστρο την Δήμητρα Αψώμοτου, λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα από την Ηρα Κουρή και τον Γιώργο Μαγιάκη και οπτικοακουστικό υλικό που έχει επιμεληθεί η Αγγελική Φέκα. Οι χορογραφίες ήταν του Χρήστου Γιαννόπουλου.

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την Πέμπτη 8 του Μάρτη το πρωί, ο Δήμαρχος Πατρέων, με τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρο Τουλγαρίδη, επισκέφθηκαν τον 8ο Παιδικό Σταθμό και συνομίλησαν με τις γυναίκες εργαζόμενες του Σταθμού.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος Πατρέων υποδέχθηκε τις γυναίκες εργαζόμενες του Δήμου, προσφέροντάς τους από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, μαζί με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και τους Αντιδημάρχους, Διονύση Πλέσσα και Χρήστο Κορδά, τις γυναίκες, εργαζόμενες του Δήμου Πατρέων, που «πλημμύρισαν» την αίθουσα και τους διαδρόμους του Δημαρχείου.

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μιλώντας στις γυναίκες ο Δήμαρχος εξήρε τη σημασία της Ημέρας, που όπως είπε, «οριοθετήθηκε και προσδιορίστηκε, στη μνήμη των γυναικών που αγωνίστηκαν για τη ζωή τους δίνοντας το αίμα τους», ενώ ανέφερε ότι σήμερα που είμαστε σε υψηλότερο επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο, δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες καταργούνται. Τόνισε ότι γυναίκες και άνδρες, με κοινούς αγώνες, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία, όμορφη για όλους, απαλλαγμένη από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση, με τις γυναίκες χειραφετημένες και ισότιμες στην εργασία, τη μόρφωση και την κοινωνική ζωή.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πατρέων, μαζί με την Αντιδήμαρχο, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, περιόδευσε, στους χώρους εργασίας του Κέντρου Κοινότητας και των Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχνεΐκων και Ρίου.

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, επισκέφθηκε τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα, στο Γκαράζ του Δήμου και συνομίλησε μαζί τους, για το πραγματικό νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη γιατί θυμίζει σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα ηλικίας φύλου και θρησκείας, πως αν έχουμε κάποια δικαιώματα σήμερα, αν μπορούμε επί παραδείγματι να έχουμε δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά και της ψήφου, είναι αποτέλεσμα συλλογικών αγώνων από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι τώρα.

Στον Δήμο Πατρέων, η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες. Ιδιαίτερα εσείς που είστε στο δύσκολο κομμάτι της καθαριότητας, βιώνετε από πρώτο χέρι τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει η  συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται και που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο είδος. Καταργείται ό,τι υπήρχε σε επίπεδο ανθυγιεινής εργασίας.

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβγαλε μια κατάπτυστη απόφαση, που λέει ότι μια επιχείρηση, μπορεί να κάνει ομαδικές απολύσεις και μέσα σε αυτές να είναι και έγκυες. Όταν φύγει η οργή από το άκουσμα της απόφασης, πρέπει να συλλογιστούμε τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παίρνει μονίμως  αντιλαϊκές και επώδυνες αποφάσεις για τους εργαζόμενους.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, από την ημέρα που αναλάβαμε, μέχρι και σήμερα, γνωρίζοντας ότι πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στην λαϊκή οικογένεια έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα, που αφορούν τα νέα ζευγάρια και ιδιαίτερα την γυναίκα, επί παραδείγματι, καινούργιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατάργηση των τροφείων, ημερήσιες κατασκηνώσεις, φροντιστήρια αλληλεγγύης.

Με το Κίνημα και τους αγώνες, μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις. Πιστεύουμε στους εργαζόμενους και στη δύναμή τους και η 8 Μάρτη είναι εδώ για να μας το θυμίζει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: