“Δηλαδή θα επιτρέψουμε ομοφυλόφιλους επί σκηνής;” – Επιτροπή θεατρικής λογοκρισίας ετοιμάζει ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης

O αντιδήμαρχος προβλέπει να μην παραχωρούνται ή εκμισθώνονται οι χώροι πολιτισμού του δήμου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι εκδηλώσεις που σχεδιάζουν, “προσβάλλουν τα χρηστά ήθη, το πολίτευμα, και την επίσημη θρησκεία του κράτους ή μπορεί να προκαλέσει ταραχές”.

Σκοταδισμό και ομοφοβία επιχειρεί να εισαγάγει στα πολιτιστικά δρώμενα της Μυτιλήνης ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης, συστήνοντας επιτροπή προληπτικής λογοκρισίας(!) για το Δημοτικό Θέατρο και το Κάστρο της πόλης, με μοναδικό μέλος μάλιστα τον … εαυτό του, σε μια εξαιρετική μεταξύ άλλων ενσάρκωση του “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει”. Σύμφωνα με τον κανονισμό που προωθεί λοιπόν για τους κορυφαίους αυτούς πολιτιστικούς χώρους του νησιού, ο αντιδήμαρχος προβλέπει να μην παραχωρούνται ή εκμισθώνονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι εκδηλώσεις που σχεδιάζουν, “προσβάλλουν τα χρηστά ήθη, το πολίτευμα, και την επίσημη θρησκεία του κράτους ή μπορεί να προκαλέσει ταραχές”.

Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαν δυνητικά να απαγορευτούν κυριολεκτικά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες έργα, ανάμεσά τους και παγκοσμίου φήμης συγγραφέων. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου σε δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης για το τι εννοεί ως προσβολή των χρηστών ηθών, την οποία μάλιστα θα κρίνει ο ίδιος προσωπικά. Ο κύριος Τσακύρης λοιπόν, το πιο πρόσφορο παράδειγμα που βρήκε ήταν η παρουσία ομοφυλόφιλων επί σκηνής: “Δηλαδή αν παρουσιάζονται δύο ομοφυλόφιλοι, πάνω στη σκηνή, εμείς θα το επιτρέψουμε αυτό;”, απάντησε ο αντιδήμαρχος, δείχνοντας ακριβώς τι είδους Μεσαίωνα θέλει να επιβάλλει στη θεατρική ζωή ενός νησιού με πλούσια καλλιτεχνική παράδοση.

Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι βέβαια, ότι σαφέστατα κι έχουν υπάρξει παραστάσεις με ομοφυλόφιλους χαρακτήρες στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, ανάμεσά τους το 2016 και η πολυβραβευμένη παράσταση Bent, σχετικά με τις διώξεις ομοφυλόφιλων από τους ναζί. Παράσταση που κατά το αήττητο σκεπτικό του αντιδημάρχου σήμερα θα απαγορευόταν ως προσβλητική για τα “χρηστά ήθη”.

Με πληροφορίες από stonisi.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: