Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα τώρα! Μην τα φορτώνετε όλα στην «ατομική ευθύνη»

ΟΣΥΑΠΕ: “Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και να μην αποφασίζετε ολοκληρωμένα μέτρα”

Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και να μην αποφασίζετε ολοκληρωμένα μέτρα: 

  1. Για την χορήγηση «ειδικών» αδειών επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όλες τις ευπαθείς ομάδες. Ευπαθείς ομάδες δεν είναι μόνο οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όπως ορίσατε στην ΠΝΠ/64/14 Μαρτίου 2020. Ποια ιατρική επιστήμη δίνει αυτή την απαράδεκτη ερμηνεία;
  2. Μιλάτε για αυτοπεριορισμό την ίδια ώρα που δεν χορηγείτε «ειδική» άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όλα τα ύποπτα ή πιθανά κρούσματα.
  3. Για την απαγόρευση εισόδου του κοινού σε όλες τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτησή τους μόνο για επείγοντα ζητήματα και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ηλεκτρονικών μέσων.
  4. Για την αναστολή της λειτουργίας  των υπηρεσιών που δεν έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη, την προστασία από τον κορωνοϊό και τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς λειτουργίας κοινωνικών υποδομών και ελέγχου, επιτήρησης κλπ μέτρων.

Α. Ζητάμε εξασφάλιση πρόσθετων «ειδικών αδειών» επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση όχι μόνο σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν αλλά και σε όσους:

  1. Ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης κτλ).
  2. Έχουν μέλος της οικογένειας τους (παιδί, ηλικιωμένο κλπ) άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, δεδομένου ότι επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ λαμβάνει ένας πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων.
  3. Έχουν υποχρέωση φύλαξης ή περιποίησης μέλους της οικογένειας τους (παιδί, ηλικιωμένο κλπ).

Η χορήγησης της ειδικής αυτής άδειας πρέπει να καταλαμβάνει: 

α. Όσους υπαλλήλους έχουν ενημερώσει με τα απαραίτητα «προσωπικά» ιατρικά έγγραφα τις υπηρεσίες τους.

β. Όσους υπαλλήλους κρίνουν οι Γιατροί Εργασίας- όπου υπάρχουν- ότι εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, δεδομένου ότι οι υπηρεσιακοί φάκελοι των υπαλλήλων είναι ενημερωμένοι μόνο με «προσωπικά» ιατρικά έγγραφα, που σχετίζονται με χορήγηση μειωμένου ωραρίου, επιπλέον άδειας και λοιπών δικαιωμάτων. Στην περίπτωση αυτή οι Γιατροί Εργασίας να ενημερώνουν τον κάθε φορέα, με σεβασμό πάντα στα προσωπικά δεδομένα.

γ. Για τις υπηρεσίες που δεν διαθέτουν Γιατρούς Εργασίας όσοι υπάλληλοι  προσκομίζουν υπεύθυνες δηλώσεις ή άλλα σχετικά έγγραφα, που αποτυπώνουν ότι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Β. Να εκδοθούν Αποφάσεις των Περιφερειαρχών που να ορίζουν μέτρα ώστε:

Να συνεχίσει η εκτέλεση μόνον όσων αρμοδιοτήτων έχουν σχέση με την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό.

α. Να σταματήσει η είσοδος του κοινού σε όλες τις υπηρεσίες. Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται στις υπηρεσίες μόνο για επείγοντα ζητήματα και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ηλεκτρονικών μέσων. 

β. Να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εργασίας στους υπαλλήλους με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, που θα εξασφαλιστούν, και να προχωρήσει για συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

γ. Να κλείσουν οι υπηρεσίες στις οποίες διαπιστώνεται κρούσμα ή ύποπτο κρούσμα και να απολυμανθούν τα κτήρια.

δ. Να σταματήσουν συσκέψεις και συναντήσεις που δεν αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό και δεν συνεισφέρουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας στη συγκεκριμένη φάση.

ε. Να δοθούν αυξημένα μέσα προστασίας σε όσους υποχρεώνονται για εξαιρετικά ζητήματα να παρευρίσκονται σε υπηρεσίες ή έχουν υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες για την πρόληψη, την προστασία από τον κορωνοϊό και τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς λειτουργίας κοινωνικών υποδομών και ελέγχου, επιτήρησης κλπ μέτρων.

*

ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ 

Δεδομένου ότι :

 

  • στην ΠΝΠ64/14 Μαρτίου 2020 στο εικοστό τρίτο άρθρο εντάσσονται στους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού και στην επιβολή των διοικητικών κυρώσεων ως αρμόδιες αρχές και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών και ορίζονται ως όργανα ελέγχου και τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ β΄ βαθμού
  • συγκεκριμένες αρμοδιότητες των Περιφερειών πρέπει να υλοποιούνται και συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να συνεισφέρουν στις διαδικασίες της πρόληψης, της προστασίας από τον κορωνοϊό καθώς και στους υποστηρικτικούς μηχανισμούς λειτουργίας κοινωνικών υποδομών και ελέγχου, επιτήρησης κλπ μέτρων 

 

Είναι αναγκαίο έγκαιρα και με σεβασμό στη λήψη όλων των άλλων αναγκαίων μέτρων προστασίας των συναδέλφων, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και εξασφάλισης των μέτρων λειτουργίας που έχουμε προτείνει για την «ελάχιστη» λειτουργία των υπηρεσιών:

  • Να εκπονηθεί ακριβές σχέδιο ενεργειών των συγκεκριμένων υπηρεσιών και να δοθούν αναλυτικές οδηγίες.
  • Να εξασφαλιστούν αυξημένα μέσα προστασίας και μέσα μεταφοράς στους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: