Αθήνα – Γιάννενα και δυο παπούτσια πάνινα

Παραδόθηκε και το τελευταίο κομμάτι της Ιόνιας Οδού, ο Σπίρτζης έκοψε μια ακόμα κορδέλα (απομένουν τα επίσημα εγκαίνια από τον Τσίπρα το Σεπτέμβρη) και ο εντυπωσιακός αυτοκινητόδρομος είναι πλέον ολόκληρος στη διάθεση όσων θέλουν να ταξιδέψουν από την Αθήνα στην Ήπειρο…

Παραδόθηκε και το τελευταίο κομμάτι της Ιόνιας Οδού, ο Σπίρτζης έκοψε μια ακόμα κορδέλα (απομένουν τα επίσημα εγκαίνια από τον Τσίπρα το Σεπτέμβρη) και ο εντυπωσιακός αυτοκινητόδρομος είναι πλέον ολόκληρος στη διάθεση όσων θέλουν να ταξιδέψουν από την Αθήνα στην Ήπειρο.

Οι κυβερνητικές φιέστες και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις που δεν αφορούν το λαό, για «διαμετακομιστικούς κόμβους» και «ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών», κρύβουν τον πακτωλό χρημάτων που πλήρωσε ο λαός για την κατασκευή του έργου· κρύβουν τους νεκρούς εργάτες από «ατυχήματα» που ήταν αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, των απάνθρωπων συνθηκών της, και της απουσίας  μέτρων ασφάλειας·  κρύβουν τα υπερκέρδη του κατασκευαστικού ομίλου την ώρα που πλήρωνε τους εργάτες με πετσοκομμένα μεροκάματα και κουτσουρεμένα ένσημα.

Αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε οι φανφαρονισμοί του ανερυθρίαστου Σπίρτζη –«τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει…»– είναι το δυσβάσταχτο κόστος χρήσης της σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων για τους οδηγούς. Με συνολικά τέσσερις μετωπικούς σταθμούς (Κλόκοβα, Αγγελόκαστρο, Τέροβο και Μενίδι) και τέσσερις πλευρικούς (Μεσολογγίου, Γαβρολίμνης, Αρτας και Γοργόμυλου) το κόστος της Ιόνιας Οδού θα είναι πολύ ψηλό για τους κατοίκους των όμορων περιοχών.

Αν δε υπολογίσουμε τη διαδρομή Αθήνα – Γιάννενα, μαζί με τη χρήση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (σήμερα κοστίζει 13,30 ευρώ – υπάρχει και η εναλλακτική του φεριμπόουτ που κατεβάζει την τιμή στο μισό) το κόστος  χρήσης των αυτοκινητοδρόμων για τους οδηγούς ΙΧ θα ανέρχεται συνολικά στα 37,25 ευρώ. Και αν προστεθούν η επιστροφή και το κόστος των καυσίμων, το ποσό εκτινάσσεται σχεδόν στο ύψος του μισού βασικού μισθού!

Για να θυμηθούμε την αγαπητή «Πόπη» που ήθελε να ταξιδέψει στα Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα, αυτοί (κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι) όχι με παπούτσια πάνινα, αλλά ξυπόλητους θα μας αφήσουν στο τέλος, αν δεν κάνουμε κάτι να μπει φραγμός στη βουλιμία του κεφαλαίου για κέρδη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: