Αποχαιρετάμε τον εγγονό του εκτελεσμένου αγωνιστή το 1948 Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εγγονός του εκτελεσμένου αγωνιστή το 1948 Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από την Πλάκα και τα αντάρτικα του Τζαβέλλα, κατάφερε με τη μουσική του, με την τέχνη του, με αυτή τη δύναμη που έβγαζε από μέσα του να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί απ’ όλη τη χώρα, τόσα χρόνια, τόσο πολύ και με τέτοια αγάπη.

Συγγενείς, φίλοι, δεκάδες συνάδελφοι και συνεργάτες και πλήθος κόσμου βρέθηκαν στο Κοιμητήριο Ζωγράφου για να πουν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τραγουδοποιό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών. Αμέτρητα πρόσωπα θλιμένα, μάτια κόκκινα, δακρυσμένα και φωνές κλεισμένες από τον κόμπο της συγκίνησης, αυτοί που γνώρισαν και αγάπησαν τον Λαυρέντη μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια του, περίμεναν υπομονετικά να τον αποχαιρετίσουν μ’ ένα λουλούδι στο τελευταίο του ταξίδι.

Ανάμεσα στα πολλά στεφάνια που κατατέθηκαν ξεχώριζαν της σύζυγου του Ελένης και της κόρη του Μαρίας Κλάρας που τον αποχαιρέτισαν γράφοντας «Στον λατρεμένο μας σύζυγο και πατερούλη, που η καλοσύνη του και η αγάπη του αγκάλιασε εμάς και όλο τον κόσμο», και τα κατακόκκινα στεφάνια (φωτογραφία) που έστειλαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποχαιρέτησε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τα παρακάτω από καρδιάς λόγια:

«Αποχαιρετούμε από καρδιάς έναν αγαπημένο φίλο, έναν πολύτιμο και πολύχρονο συνεργάτη του Κόμματος, του Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Πάνω από 20 χρόνια στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα μάς συντρόφευες μαζί με τον Διονύση και τους άλλους πολύτιμους συνεργάτες σου, μας ταξίδευες με τη μουσική σου ρίχνοντας κόκκινο στη νύχτα.

Ο εγγονός του εκτελεσμένου αγωνιστή το 1948 Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από την Πλάκα και τα αντάρτικα του Τζαβέλλα, κατάφερε με τη μουσική του, με την τέχνη του, με αυτή τη δύναμη που έβγαζε από μέσα του να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί απ’ όλη τη χώρα, τόσα χρόνια, τόσο πολύ και με τέτοια αγάπη.

Είναι σίγουρο ότι η θάλασσα που τον ταξιδεύει τώρα είναι μια θάλασσα αγάπης, εκτίμησης, αναγνώρισης. Όχι μόνο για τα τραγούδια που μας χάρισε, αλλά και για το αποτύπωμα που άφησε σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα.

Καλό ταξίδι και τα πιο θερμά συλλυπητήρια σε όλους αυτούς που τον αγάπησαν και πρώτα απ’ όλα στις δυο γυναίκες της ζωής του».

Προς τιμήν του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η Οργανωτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή ανακοίνωσε ότι το μουσικό – καλλιτεχνικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ, αύριο Πέμπτη,  θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του και θα πραγματοποιηθεί ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του στη Νεανική Σκηνή.

Επίσης, στην Πάτρα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, σε συναυλία-αφιέρωμα στον ποιητή Άλκη Αλκαίο, που θα παρουσιάσει το συγκρότημα περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τραγούδια που ερμήνευσε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ως αποχαιρετιστήριο σ’ έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

 

(Πηγή φωτογραφιών: ethnos.gr)

Κάντε follow στην Κατιούσα

Κάντε like στην σελίδα της Κατιούσα στο Facebook

Ακολουθήστε την Κατιούσα στο Instagram

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: