Άνοιγμα Σχολείων στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών: Πρωτόκολλα λάστιχο και κουκούλωμα σοβαρών προβλημάτων

Λαϊκή Συσπείρωση: Η διοίκηση του Δήμου καλά θα κάνει, αντί να κομπορρημονεί και να φωτογραφίζεται σύσσωμη έξω από σχολεία, να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της εκπαίδευσης ακούγοντας τα αιτήματα γονιών και εκπαιδευτικών

Με σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις ξεκινούν τα σχολεία στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο και αναγκαίο αίτημα γονέων και εκπαιδευτικών για 15 μαθητές ανά τάξη, θρασύτατα αύξησε μέσα στο καλοκαίρι τα ανώτατα όρια του νόμου από 22 σε 25 μαθητές ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αλήθεια, γιατί τον περασμένο Ιούνη, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο όριο μαθητών τους 15 ανά τμήμα και τώρα, με πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα, θα επιτραπεί να λειτουργήσουν τάξεις με 20, 25 και 27 μαθητές;

Τα καθημερινά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων δεν προέκυψαν βέβαια από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα «πήγαν περίπατο» για χάρη των κερδών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, πολύ μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών.

Σήμερα η κυβέρνηση κάνει λάστιχο τα ίδια πρωτόκολλα και για το άνοιγμα των σχολείων.

Κομπάζει η κυβέρνηση ότι προσέλαβε 21.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αλλά δε λέει ότι οι αναπληρωτές αυτοί είναι λιγότεροι από τους μισούς αναπληρωτές που αναγκάστηκε να προσλάβει πέρυσι και ότι τελικά τα σχολεία ξεκινάνε με πάνω από 23.000 κενά!

Αυτοί που έδωσαν μέσα στην πανδημία 70 δισ. στους επιχειρηματίες θεωρούν πολλά τα 10 εκατομμύρια που λέει η υπουργός ότι θα κόστιζε η λειτουργία των σχολείων με τους αναγκαίους υγειονομικούς όρους! 

Αυτοί που δίνουν 4 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που μακελεύει τους λαούς, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ευρώ για σχολικές αίθουσες και προσλήψεις.

Μέσα σε αυτά τα γενικά πλαίσια ανοίγουν και τα σχολεία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η διοίκηση του Δήμου, συμπλέοντας στην ουσία με τις κυβερνητικές επιλογές, δεν λέει κουβέντα για όλα τα παραπάνω, ανακοινώνοντας πως τα σχολεία του Δήμου ανοίγουν «Με τους καλύτερους όρους και τις αυστηρότερες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας»!!!

Οι επισκέψεις που έκαναν όμως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε σχολεία του Δήμου, έδειξε μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

  • Η πλειοψηφία των τμημάτων έχει πάνω από 20 μαθητές (υπάρχουν αρκετά 25άρια τμήματα).
  • Στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων του Δήμου οι μαθητές θα κάθονται δύο-δύο στα θρανία ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των θρανίων δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της πανδημίας.
  • Συνεχίζουν να λειτουργούν αρκετά νηπιαγωγεία σε εντελώς ακατάλληλες και επικίνδυνες αίθουσες (πολύ περισσότερο σήμερα στην εποχή της πανδημίας).
  • Συνεχίζουν να υπάρχουν αίθουσες πολύ μικρές και άλλες που δεν αερίζονται σωστά. Το πρόβλημα θα εντείνεται την περίοδο του χειμώνα που δεν θα είναι εύκολο το άνοιγμα των παραθύρων.
  • Παρά τους κομπασμούς της διοίκησης για επάρκεια των καθαριστριών η πραγματικότητα είναι πως αρκετά σχολεία δεν θα έχουν καθαρίστρια όλες τις ώρες λειτουργίας τους (κυρίως τις πρωινές ώρες μέχρι τις 10 το πρωί), ενώ υπάρχουν σχολεία που μοιράζονται την ίδια καθαρίστρια με μεγάλο όγκο εργασίας – με ότι αυτό συνεπάγεται για την εργαζόμενη αλλά και για την σωστή υγιεινή του σχολείου. 
  • Σε αρκετά σχολεία υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης, αφού ακόμα δεν έχουν οριστεί οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί.
  • Σε κανένα σχολείο δεν έχει γίνει τεστ διάγνωσης covid 19, ούτε στο εκπαιδευτικό προσωπικό ούτε σε εργαζόμενους στην καθαριότητα.
  • Ενώ αυτάρεσκα ανακοινώνει η διοίκηση συντηρήσεις που επί χρόνια βασάνιζαν σχολικά συγκροτήματα (π.χ. υδραυλικές εργασίες και αποχέτευση) δεν λέει κουβέντα ότι τα σχολεία ξεκίνησαν και ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαβάσεις και διαγραμμίσεις έξω από αυτά.

Η διοίκηση του Δήμου καλά θα κάνει, αντί να κομπορρημονεί και να φωτογραφίζεται σύσσωμη έξω από σχολεία, να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της εκπαίδευσης ακούγοντας τα αιτήματα γονιών και εκπαιδευτικών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ζητάει:

  • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. 
  • Πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. 
  • Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια, με τη δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια καθημερινής λειτουργίας του σχολείου.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, δωρεάν με ευθύνη του κράτους.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας (Σχολίατρος)  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για το σύνολο των μαθητών

Λαϊκή Συσπείρωση Νεάπολης-Συκεών

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: