Αναστολή των έργων του “Μεγάλου περιπάτου” και εξάμηνη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ζητά ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών κι Εμπόρων της Αθήνας

Στο υπόμνημα συλλογής υπογραφών ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών της Αθήνας, όπως και η ανάκληση του βεβιασμένου σχεδίου μέχρι την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού και συγκοινωνιακού σχεδίου.

Πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών σε υπόμνημα έχει αναλάβει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών κι Εμπόρων του Δήμου Αθήνας για τις επιπτώσεις από το «Μεγάλο Περίπατο» στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το υπόμνημα αναφέρει:

Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρόν υπόμνημα, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. και πεζοδρόμηση του κέντρου της Αθήνας. Η ανησυχία μας πηγάζει από την έλλειψη κάποιου σχεδιασμού για την στήριξη των επιχειρήσεων μας κατά την διάρκεια των έργων πεζοδρόμησης που εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης μας.

Σε ανάλογες περιπτώσεις τέτοιων αναπλάσεων π.χ. οδός Ερμού διαπιστώνει κανείς ότι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μικρές επιχειρήσεις και ο συγκεκριμένος δρόμος κατακλύζεται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι με την πεζοδρόμηση θα φέρει περισσότερο κόσμο στο κέντρο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πώς όμως θα γίνει αυτό τη στιγμή που τα ΜΜΜ δεν διαθέτουν το προσωπικό για να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε αυτός ο κόσμος να μεταφέρεται με ασφάλεια και χωρίς συγχρωτισμό εν καιρώ κορονοϊού; Η περίοδος της πανδημίας γέννησε μια σειρά προβλήματα για τη μικρή επιχείρηση στο κέντρο. Οι επιχειρήσεις εστίασης, οι εμπορικές επιχειρήσεις, τα περίπτερα και άλλες δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα στα οικονομικά τους ενώ η στήριξη που δέχτηκαν, ως αποτέλεσμα διεκδικήσεων, ήταν ανεπαρκής.

Ο δήμος απάλλαξε για μια περίοδο τις επιχειρήσεις μας από τα δημοτικά τέλη όμως αυτό δεν φτάνει. Έχει επί τοις ουσίας απαλλάξει εδώ και χρόνια τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από αυτή την υποχρέωση, καθώς δεν εισπράττει από αυτές τα χρωστούμενα. Ταυτόχρονα δείχνει το σκληρό του πρόσωπο σε κλάδους όπως τα περίπτερα για τα οποία έχει επιβάλλει μια άδικη κανονιστική που απαγορεύει να εμπορεύονται τα είδη που επιθυμούν. Για περίπτερα και κάποια καταστήματα της περιοχής Αθήνας – Πλατεία Μοναστηράκι επέδειξε αδιαφορία στο αίτημά τους να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη σαν αντιστάθμιση των ζημιών που έπαθαν από χούλιγκαν πριν από μερικούς μήνες. Η απάντηση της δημοτικής αρχής τότε ήταν ότι η προτεραιότητά της ήταν η αντιμετώπιση του κορονοϊού και όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Η πανδημία φαίνεται να αποτελεί καταλύτη στην εκδήλωση μιας νέας κρίσης με χειρότερες επιπτώσεις από την προηγούμενη που ζήσαμε. Αυτό σημαίνει ότι και η κάθε αρμόδια αρχή, στην περίπτωση αυτή, η δημοτική αρχή οφείλει να στηρίξει την μικρή επιχείρηση. Με δεδομένο ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένοι, ο τουρισμός δεν φαίνεται να δίνει φέτος μεγάλες ελπίδες για ανάκαμψη στην μικρή επιχείρηση, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αν δεν παρθούν άμεσα μετρά θα οδηγηθούμε σε οικονομικό μαρασμό στην καλύτερη περίπτωση ή σε λουκέτο, με ταυτόχρονη δήμευση των περιουσιών μας καθώς οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις δεν έχουν βγει από την ημερήσια διάταξη.

Γι’ αυτό ζητάμε:

• Να ανασταλεί η εφαρμογή του βεβιασμένου σχεδίου του δήμου για το μεγάλο περίπατο της Αθήνας. Για να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα αυξάνουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας να υπάρξει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη και σχετική συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς, με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της περιοχής. Και παράλληλα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας, με πύκνωση του δικτύου των δρομολογίων, με αύξηση του προσωπικού και των οχημάτων, ώστε να μπορεί ευκολότερα να υποκατασταθεί η χρήση των ΙΧ από τη χρήση των ΜΜΜ.

• Άμεση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Από: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: