“Αν δε φέρεις δέκα παραβάσεις, μη γυρίσεις! Γράφτε όσους γίνεται…” -Αυτές τις εντολές δίνουν στους αστυνομικούς

Καταγγελία συνδικαλιστή της αστυνομίας στην Κέρκυρα.
“Δε δουλεύουμε σε χωράφια τσιφλικάδων, που βαρούσαν με τον βούρδουλα. Φαινόμαστε ως δυνάστες του λαού. Αισθανόμαστε ντροπή για αυτό που γίνεται. Αυτοσκοπός έχει γίνει πόσες παραβάσεις COVID θα βεβαιώσει ο αστυνομικός…”

Κάτω από την πίεση και τη γενική κατακραυγή, το Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι κάποιες από τις δεκάδες καταγγελίες πολιτών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία δε θα μείνουν στο στάδιο της ΕΔΕ -που κατά κανόνα έχει το κουκούλωμα ως βέβαιο αποτέλεσμα- αλλά διερευνώνται με εντολή καταπείγοντος από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και υπό την εποπτεία Εισαγγελέα.

Παράλληλα, κάποιες άλλες από τις καταγγελίες αυτών των ημερών, θα διερευνηθούν με ΕΔΕ.

Δεν αισιοδοξούμε πως το αποτέλεσμα θα είναι απαραίτητα πολύ διαφορετικό, σε κάθε περίπτωση όμως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Κι αυτό έρχεται να αναδείξει η πρόσφατη μαρτυρία του Ν. Μποζίκη, Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Κέρκυρα, που κατ’ ουσίαν καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πως δίνει εντολή στους αστυνομικούς να έχουν ως αυτοσκοπό τους την επιβολή προστίμων, λες και κυνηγάνε κάποιον στόχο (νόρμα).

Ο Ν. Μποζίκης λέει πως οι αστυνομικοί φαίνονται σα δυνάστες του λαού, ότι δεν είμαστε στην εποχή που υπήρχαν τσιφλικάδες και βάραγαν με τον βούρδουλα, ότι φτάνουν στο σημείο να ντρέπονται για όσα πρέπει να κάνουν, ότι δεν πρόκειται να γίνουν -άλλη μια φορά- πλυντήριο για τις ευθύνες της κυβέρνησης

Ασφαλώς μπορεί κανείς να φέρει πολλές ενστάσεις σε όσα λέει ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, σε κάθε περίπτωση, όμως, η ιδιότητά του δίνει ιδιαίτερη αξία σε όσα καταγγέλλει, έχοντας εικόνα εκ των έσω για το πώς λειτουργεί η αστυνομία.

Φαινόμαστε ως οι δυνάστες του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή. Αν κάνουμε έναν κύκλο γύρω από τον εαυτό μας, θα δούμε πόσοι είναι άνεργοι, πόσοι περιμένουν να πάρουν ένα επίδομα 500 ευρώ, πόσες επιχειρήσεις είναι κλειστές. Και αυτοσκοπός καθημερινά δεν είναι η πραγματική προστασία του έννομου αγαθού που λέγεται ζωή και περιουσία, αλλά πώς θα βεβαιώσουμε πιο πολλές παραβάσεις. Και αν σας πω το bulling που δέχονται καθημερινά οι συνάδελφοί μου, την ώρα που φεύγουν για τη δουλειά: “αν δε φέρεις δέκα παραβάσεις μην έρθεις μέσα”. Αυτό είναι bulling. Το καταγγέλλω, ειλικρινά.

Εάν πιστεύουν ότι δουλεύουμε σε κανενός το χωράφι και είναι η εποχή που ήταν οι τσιφλικάδες και βαράγανε με τον βούρδουλα, είναι γελασμένοι. Δε θα μας κάνει κανένας να ντρεπόμαστε γι’ αυτό που είμαστε, δε θα παίζει κανείς με την υπόληψή μας. Είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας και δεν μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πραγματικά ντροπή για αυτό που γίνεται καθημερινά. Και αυτοσκοπός είναι πόσες παραβάσεις για Covid βεβαίωσε ο αστυνομικός στην Κέρκυρα.

Δεν είναι αυτή αστυνόμευση, δεν πρέπει να είναι αυτό η αστυνομία. Θα πρέπει η αστυνομία να είναι κοντά με τον κόσμο, αγκαλιά με τον κόσμο, να πολεμάει το έγκλημα και τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Αυτό που μας έχουν ορίσει αυτή τη στιγμή να κάνουμε είναι πραγματικά ντροπή για την αστυνομία, γιατί δεν είναι πραγματικός ο στόχος να λύσουμε το πρόβλημα του κορονοϊού, γιατί βλέπουμε πως παρά τις παραβάσεις που βεβαιώνονται καθημερινά, το πρόβλημα συνεχίζεται. Με λίγα λόγια, την ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε πράγματα που δεν μπορεί να πετύχει, δεν θα την βγάλουμε εμείς, δε θα γίνουμε το πλυντήριο της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης, για άλλη μια φορά.

Κάναμε πολλά χρόνια και πολλούς αγώνες να πετάξουμε από πάνω μας τη ρετσινιά του μπάτσου. Είμαστε Έλληνες αστυνομικοί, προσπαθούμε να εκδημοκρατιστεί αυτός ο θεσμός. Και το μόνο δικαίωμα που μας έχουνε δώσει είναι -δυστυχώς γι’ αυτούς- είναι ο συνδικαλισμός, η φωνή μας. Δεν έχουμε δικαίωμα απεργίας, φανταστείτε. Εάν αύριο μας έδιναν τέτοιο δικαίωμα, θα ήταν όλοι οι αστυνομικοί στο δρόμο.

Δεν μπορώ να δω τον κόσμο στα μάτια. Πριν από αυτή την κατάσταση, μου έλεγε καλημέρα ο κόσμος, με αγάπη και σεβασμό, γιατί έβλεπαν καθημερινά πόσο προσπαθούμε. Σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη. Δε θα γίνουμε το πλυντήριο της βρωμιάς τους και της ανεπάρκειάς τους. Και όλο αυτό χάρη στην πίεση που δέχεται ο αστυνομικός “φέρε τόσες παραβάσεις”. Ε όχι, δεν είναι αυτό κύριε υπουργέ, αυτό που ζητήσατε προχθές που ήρθατε εδώ πέρα, “γράφτε όσους γίνεται, πιο πολλές παραβάσεις”. Ο αστυνομικός είναι άνθρωπος.

-Δημοσιογράφος: Αυτό ζήτησε ο κ. Υπουργός;

-Αυτό πληροφορήθηκα! Ας με διαψεύσουν…»

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο από το τοπικό κανάλι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: