Διαφανείς μάσκες ζητούν οι κωφοί και βαρήκοοι πολίτες – Επιστολή της ΟΜ.Κ.Ε. στον πρωθυπουργό

“Η μάσκα δυσχεραίνει την επικοινωνία των κωφών και βαρήκοων πολιτών με το σύνολο των ακουόντων με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή, αφού παρεμποδίζεται έτσι η χειλεανάγνωση, αναγκαίο στοιχείο για την επίτευξη επικοινωνίας μεταξύ κωφών-βαρηκόων και ακουόντων.”

Οι μάσκες εδώ και αρκετό καιρό έχουν γίνει απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινότητά μας, είτε αυτές  είναι μιας χρήσης, είτε υφασμάτινες, προφυλάσσοντάς μας από τον κορονοϊό. Ωστόσο, σε για ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας το συγκεκριμένο μέσο προστασίας αποτελεί τροχοπέδη για την επικοινωνία τους. Πρόκειται για τα άτομα με προβλήματα ακοής, οι οποίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι αποτελούν ποσοστό άνω του 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς εκτιμάται ότι 466 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας, λόγω απώλειας ακοής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, οι κωφοί- βαρήκοοι πολίτες στην Ελλάδα ανέρχονται στους 30.000.

Για τον λόγο αυτό, πριν κάποιες εβδομάδες η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας προέβη στην γνωστοποίηση μέσω επιστολής στον πρωθυπουργό, καθώς και σε υπουργούς της κυβέρνησης, του αιτήματος της κατασκευής διάφανων μασκών στην περιοχή του στόματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα με μια μεγάλη διαφανή επιφάνεια στην περιοχή του στόματος να μπορεί ένας κωφός ή βαρήκοος πολίτης να επικοινωνεί άνετα με τους ακούοντες μέσω της χειλεανάγνωσης.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

“Θα θέλαμε λοιπόν να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό οι μάσκες, σε έναν αριθμό εύλογο, να είναι διαφανείς, προκειμένου σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη δημόσια υγεία να προστατευτούν όλοι ισότιμα και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επικοινωνιακές ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η έγκαιρη ενημέρωση και η σωστή προφύλαξη σώζουν ζωές.”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: