Βάρα τους Μαλάμη

Μια σπάνια τηλεοπτική φευγαλέα εμφάνιση του θρυλικού Μαλάμη στην ΕΡΤ

Το είδαμε χτες στο τουίτερ από το χρήστη Μαζιάνο και ο πειρασμός ήταν μεγάλος για να αποφύγουμε μια απλή έστω αναφορά, για λόγους ιστορικής μνήμης.

Μπορεί χτες ο Αντώνης Μαλάμης να εμφανίστηκε φευγαλέα σε μια εκπομπή της ΕΡΤ ως σύμβουλος συνεταιρισμών, η αλήθεια όμως είναι πως έχει μείνει στην ιστορία για τα γεγονότα στο Χημείο, πολλά χρόνια πριν, όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής της περιφρούρησης της ΚΝΕ, και φυσικά μέλος της οργάνωσης. Ο ρόλος του μάλιστα στην επιχείρηση εκκένωσης του Χημείου από τους αναρχικούς που το είχαν καταλάβει, αποτυπώθηκε και στο στίχο του τραγουδιού “νύχτες της Μόσχας“, των Μουσικών Ταξιαρχιών του γνωστού Τζίμη Πανούση, που είχε αν μη τι άλλο μια συνέπεια στις δημόσιες τοποθετήσεις του ενάντια στο ΚΚΕ και ζούσε για πολλά χρόνια με το μύθο του Χημείου.

Τα ίχνη του Μαλάμη έχουν μάλλον χαθεί μετά το τέλος της “ηρωικής” ριζοσπαστικής περιόδου της Μεταπολίτευσης. Ο μη αστικός μύθος λέει ότι στη Διάσπαση του 91′ πήγε με τους Αναθεωρητές, αλλά η επόμενη γενιά της οικογένειας πήρε “εκδίκηση”. Αλλά αυτά (μπορεί να) είναι απλές φήμες και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχτούν.

Η ουσία είναι πως το όνομα του Μαλάμη θα μείνει αποτυπωμένο και τραγουδισμένο, ακόμα κι αν… “τα στερνά δεν τίμησαν τα πρώτα”. Και στο άκουσμά του, οι παλιοί θα θυμούνται τα ένδοξα χρόνια της νιότης τους, άλλοι τον Πανούση κι οι πιο νέοι θα ακούνε ιστορίες, σαν αυτές που διηγούνται οι γονείς στα παιδιά για να αδειάσουν το πιάτο τους…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: