Σ’έχω δει, κάπου κάπου σε ξέρω – Όταν ο Ένγκελς ανοικοδόμησε τη Θεσσαλονίκη

Έντυπο της Θεσσαλονίκης έγραψε άρθο για τον αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ, συνοδεύοντάς το με φωτογραφία του Ένγκελς, γιατί το έχουν δυσκολέψει το google search.

Στον Φρίντριχ Ένγκελς μπορεί να χρωστάμε τη συνίδρυση του επιστημονικού σοσιαλισμού μέσω των πολλών έργων που συνέγραψε μόνος του ή μαζί με τον Καρλ Μαρξ, υπάρχει όμως και μια άγνωστη πτυχή της δράσης του … μετά θάνατον, την οποία αποκάλυψε κάποιο λαγωνικό στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Θεσσαλονίκης thess city.

Στο τελευταίο φύλλο της λοιπόν, φιγουράρει στο εξώφυλλο ένα αφιέρωμα στον Ερνέστ Εμπράρ το Γάλλο αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο που ανέλαβε κατόπιν εντολής του Βενιζέλου να εκπονήσει σχέδια ανοικοδόμησης της πόλης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Το σχέδιο αυτό γνώρισε διάφορες τροποποιήσεις λόγω της αντίστασης που προέβαλαν μικροϊδιοκτήτες, κι έτσι εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Εμπράρ ήταν φτυστός του Ένγκελς, αφού η φωτογραφία που τον απεικονίζει υποτίθεται είναι το διασημότερο ίσως πορτρέτο του Γερμανού επαναστάτη. Καταλαβαίνουμε ότι η πίεση στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ενίοτε ασφυκτική, κι ότι το google search ενίοτε μας δίνει απροσδόκητα αποτελέσματα. Αναρωτιόμαστε όμως αν μέσα σε τόσα ζευγάρια μάτια που είδαν τη φωτογραφία, δε βρέθηκε ένας ν’ αναγνωρίσει τον εικονιζόμενο και να μας στερήσει έτσι μερικές στιγμές γέλιου. Από αυτή την άποψη, πολύ χαιρόμαστε για τη γκάφα. Εξάλλου, ποιος ήταν αυτός ο Ένγκελς, σε ποιο ριάλιτι είχε παίξει για να τον ξέρουμε;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: