Με οικονομική εξόντωση και αναστολή λειτουργίας απειλεί το γερμανικό κράτος το Σύλλογο Διωχθέντων από το ναζιστικό καθεστώς

Η αλλαγή φορολογικού καθεστώτος που αποφάσισαν οι Οικονομικές Υπηρεσίες του κρατιδίου του Βερολίνου σημαίνουν πως η οργάνωση καλείται να πληρώσει ήδη για το 2019 ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Την ώρα που η ακροδεξιά στη Γερμανία καλπάζει, συχνά με την ανοχή των κρατικών αρχών, οι αντιφασίστες υφίστανται μια σειρά περιορισμούς στη δράση τους, που φτάνουν μέχρι και το σημείο της ντε φάκτο απαγόρευσης των οργανώσεών τους. Μια εξόφθαλμη περίπτωση έμμεσης απαγόρευσης μέσω οικονομικού στραγγαλισμού είναι η απόφαση της Οικονομικής Υπηρεσίας του κρατιδίου του Βερολίνου να άρει την αναγνώριση του καθεστώτος κοινής ωφέλειας στο Σύλλογο Διωχθέντων από το ναζιστικό καθεστώς –  Ένωση Αντιφασιστών και Αντιφασιστρίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ήδη από φέτος, η οργάνωση αντιμετωπίζεται ως κανονική επιχείρηση, κι οφείλει να αποδώσει φόρους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Επί της ουσίας, ο Σύλλογος με αυτό τον τρόπο ωθείται σε αναστολή της λειτουργίας του, καθώς είναι αδύνατον να εξευρεθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα τέτοιο ποσό. Εξάλλου, οι πρώτες αυτές επιβαρύνσεις είναι μόνο η αρχή, αφού η άρση του ειδικού καθεστώτος που απολάμβανε η οργάνωση συνεπάγεται από εδώ και πέρα μια τελείως διαφορετική, δυσβάστακτη φορολογική αντιμετώπιση.

Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή έχει ξεκάθαρη πολιτική στόχευση, κι έρχεται λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη ότι μέλη του Συλλόγου βρίσκονται υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας ως “ακροαριστεροί εξτρεμιστές”. Εφόσον μια νομική απαγόρευση δεν είναι εφικτή, φαίνεται πως επιλέγεται μια πιο αθόρυβη, αλλά εξίσου στυγνή και αντιδημοκρατική μέθοδος, ώστε να απαλλαγεί το γερμανικό κατεστημένο από την ενοχλητική φωνή όσων είτε συμμετείχαν είτε διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του αντιφαστιστικού αγώνα.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: