Κοινωνικός αυτοσχεδιασμός

Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού πάνω στο Θέατρο-Ντοκουμέντο και στο Θέατρο του καταπιεσμένου

Κοινωνικός αυτοσχεδιασμός

με τον Γιώργο Τσαγκαράκη

Στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Μια θεατρική αναζήτηση που ξεκίνησε σε μια πρότερη «κανονικότητα» επανεκκινεί κάτω από νέες συνθήκες διατηρώντας το ίδιο διακύβευμα.Ορισμός & σκοπός σεμιναρίου

Χρησιμοποιώντας τον όρο «κοινωνικός αυτοσχεδιασμός» προσπαθούμε να περιγράψουμε τη δυναμική διαδικασία ενός εξελισσόμενου θεατρικού αυτοσχεδιασμού με κοινωνικό περιεχόμενο. Προσβλέποντας να γίνει ένα σεμινάριο για τη θεατρική πράξη του τώρα, εξελίσσοντας τις θεατρικές συμβάσεις και τους κώδικες, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες συνθήκες θέασης (ψηφιακό θέατρο, θέατρο δρόμου, νέοι «αντισυμβατικοί» χώροι). Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξέλιξη της υποκριτικής αλλά και συνολικά καλλιτεχνικής στόχευσης μέσα από την κοινωνική μελέτη. Η εξάσκηση των εκφραστικών μέσων και του κριτηρίου επιλογής υποκριτικής φόρμας, με στόχο την ανάδειξη του περιεχομένου του κειμένου έξω και πέρα από κάθε φορμαλισμό. Στόχος, ο ηθοποιός ως συνδημιουργός και όχι ως εργαλείο, να είναι σε θέση να καταθέσει την άποψή του στη σκηνή χωρίς να υποδαυλίζει -αντιθέτως, να εξυψώνει- το θεατρικό αποτέλεσμα.

Διαδικασία

Μια «τυχαία» ομάδα ανθρώπων προετοιμάζεται να παρουσιάσει, υπό τη μορφή πρωτότυπης παράστασης θεάτρου ντοκουμέντου, τις απόψεις της πάνω σ’ ένα ορισμένο από την ίδια κοινωνικό θέμα, οι οποίες και θα αποτελούν την κεντρική ιδέα της παράστασης. Μέλη αυτής της ομάδας μπορούν να είναι ηθοποιοί, μουσικοί, καλλιτέχνες και γενικά οποιοδήποτε θέλει να εξασκήσει τις παραστασιακές του ικανότητες, αγαπάει το θέατρο και εμπνέεται απ’ το μοναδικό τρόπο που αυτό παρεμβαίνει στην κοινωνία.

Η ομάδα αφού επιλέξει το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί, στη συνέχεια μέσα από κοινωνική ερευνά και θεματικούς αυτοσχεδιασμούς, εντοπίζει τις ετερόκλητες δρούσες κοινωνικές ομάδες στη δεδομένη συνθήκη, με βάση τα συγκρουόμενα κίνητρά τους. Μετέπειτα το κάθε μέλος διαμορφώνει ένα θεατρικό χαρακτήρα, εστιάζοντας στις συνθήκες, στα κίνητρα, στις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις του με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ενώ παράλληλα τα μέλη της ομάδας προτείνουν διαρκώς κείμενα. Στο είδος των κειμένων δεν υπάρχει κανένας περιορισμός πέρα από τη θεματολογία τους. Μπορούν να είναι θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, δημοσιογραφικά άρθρα, διατριβές, αποτελέσματα ενός αυτοσχεδιασμού ή ό, τι άλλο. Ζητούμενο άλλωστε είναι να εξερευνήσουμε την παραστασιακή δεινότητα μη θεατρικών κειμένων, τη συνύπαρξή τους με αμιγώς θεατρικά, αλλά και την καθαυτή πρωτότυπη δημιουργία. Έτσι ώστε να βρούμε εκείνο το θεατρικό δρόμο που θα μας επιτρέψει να συγχρονίζουμε τη θεατρική μας δράση σε συνθήκες ραγδαίας κοινωνικής αλλαγής.

Βασισμένοι στους βιωματικούς αυτοσχεδιασμούς του Augusto Boal και στη θεατρική σύνθεση των E. Piscator και P. Weiss, θα πειραματιστούμε -επιμένοντας στο περιεχόμενο- προκειμένου να δούμε πώς αυτό θα μας οδηγήσει στη φόρμα μιας πρωτότυπης θεατρικής πράξης. Ας διαχωρίσουμε το «τι θα πει το κοινό όταν μας δει» με το «τι θα του πούμε εμείς όταν το δούμε» και ας προετοιμάσουμε τον εαυτό μας ώστε να αποκαλύψουμε την αλήθεια του κόσμου, στον κόσμο. Κύριος προσανατολισμός μας η διαλεκτική σχέση θεάτρου – κοινωνίας. Σχέση που απαντιέται καθαρά όταν το πρώτο λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά και ως μεγεθυντικός φακός του δευτέρου. Ακολουθώντας λοιπόν αυτόν το δρόμο, η θεατρική πράξη κατορθώνει -ανακτώντας το ορισμένο βάθρο της ως σημαντικό γεγονός- να εμπνεύσει και να διεγείρει.

Επανεκκίνηση σεμιναρίου: Τρίτη 16/06/2020 | 15:00-18:00 (Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη την ίδια ώρα)

Εγγραφές θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μήνα

Κόστος: 50€ / μήνα (30€ για ανέργους)

Πληροφορίες: 210.3425637 / 6944.246147 / [email protected]

Εγγραφές: [email protected]

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: