ΗΠΑ: Η Γερουσία επιβεβαιώνει φερόμενο «παραλίγο βιαστή» ως ανώτατο δικαστή

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σήριαλ των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ έλαβε τέλος την περασμένη Παρασκευή με τη Γερουσία των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει με ψήφους 50-48 το διορισμό του εφέτη δικαστή Μπρέτ Κάβανο, στη θέση ενός από τους 9 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας, μολονότι κατηγορούνταν για απόπειρα βιασμού το 1983, όταν ήταν σε εφηβική ηλικία.

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σήριαλ των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ έλαβε τέλος την περασμένη Παρασκευή. Η Γερουσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε με ψήφους 50-48 το διορισμό του εφέτη δικαστή Μπρέτ Κάβανο, στη θέση ενός από τους 9 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας. Είχε προηγηθεί σωρεία συζητήσεων, ακροάσεων και ερευνών για το πρόσωπό του, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Παρά τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών και οργανώσεων προσκείμενων σε αυτούς, όλα έδειχναν ότι η ισχνή πλειοψηφία (52-48) των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θα αρκούσε για να εγκριθεί ο διορισμός του. Τα πράγματα όμως πήραν διαφορετική τροπή όταν η Δρ. Ψυχολογίας Κριστίν Φορντ κατηγόρησε τον Κάβανο για απόπειρα βιασμού της το καλοκαίρι του 1983, όταν φερόμενος θύτης και θύμα ήταν 17 και 15 ετών αντίστοιχα. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν νεότερες καταγγελίες αντίστοιχου περιεχομένου και από άλλες γυναίκες που αφορούσαν εκείνη την περίοδο. Το ρεπουμπλικανικό προεδρείο της αρμόδιας επιτροπής («Judiciary Committee») θέλοντας και μη προχώρησε σε συμπληρωματική ακρόαση της καταγγέλλουσας και του υποψήφιου δικαστή. Η Δρ. Φορντ σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση ανέφερε ότι ο δικαστής Κάβανο αποπειράθηκε να την βιάσει σε κατάσταση μέθης μετά από ένα σχολικό πάρτυ το 1983, με την ίδια να ξεφεύγει την τελευταία στιγμή. Σε μια επίσης συναισθηματική τοποθέτηση που ακολούθησε, ο Κάβανο διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την κατανάλωση αλκοόλ (για την οποία ήταν διαβόητος στα νεανικά του χρόνια, σύμφωνα με μάρτυρες) χρησιμοποιώντας μεγάλη γκάμα από σοφιστείες και «εξυπνάδες».

Ορισμένες στιγμές των ακροάσεων «καλύτερες» και από ταινία του Χόλυγουντ

Στην υπόθεση δεν έλειψαν φυσικά οι προσπάθειες για πολιτική εκμετάλλευση από τη μεριά των Δημοκρατικών, με τα φιλικά προς αυτούς αμερικανικά ΜΜΕ να παίρνουν, (υποκριτικά ή μη) το μέρος της καταγγέλλουσας, στο πλαίσιο του κινήματος «#metoo», που ενθαρρύνει γυναίκες που έχουν υποστεί αντίστοιχες επιθέσεις να το δηλώνουν ανοιχτά. Αντίστοιχα, η πλευρά των Ρεπουμπλικάνων έπαιξε το χαρτί του «τεκμηρίου της αθωότητας» καθώς και της «σπίλωσης ενός θεοσεβούμενου οικογενειάρχη και καταξιωμένου δικαστή», απευθυνόμενη σε πιο συντηρητικά και «παραδοσιακά» αντανακλαστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπρέτ Κάβανο ήταν βοηθός του εισαγγελέα Κένεθ Σταρ που τη δεκαετία του ’90 ερεύνησε τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον σχετικά με την υπόθεση της λεγόμενης «ανάρμοστης σχέσης» του με την υπάλληλο του Λ. Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός των ανώτατων δικαστών αποτελεί προνόμιο του εκάστοτε προέδρου της χώρας (με την έγκριση της Γερουσίας), με τους δικαστές να είναι ισόβιοι, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει άλλη δυνατότητα απομάκρυνσής τους από το αξίωμα, πλην του θανάτου και της οικειοθελούς αποχώρησης. Ο διορισμός του σχετικά νεαρού για τη θέση, Κάβανο (53), κλειδώνει τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με 5 «δεξιούς» έναντι τεσσάρων «πασόκων» στη σύνθεσή του, πράγμα που σημαίνει ότι μια σειρά φλέγοντα για τις ΗΠΑ ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών (αμβλώσεις κλπ.), της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως και κάποιες σχετικά προοδευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου, της οπλοχρησίας και της εκλογικής νομοθεσίας τίθενται εν αμφιβόλω τα προσεχή χρόνια, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να κηρύξει αντισυνταγματικό οποιονδήποτε νόμο καθώς και να ανατρέψει οποιαδήποτε προγενέστερη δικαστική απόφαση, ακόμα και του ιδίου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: