Φωτιά στη Μόρια – Εκκενώθηκαν τα κοντέινερ

Τα αυτοσχέδια μέσα θέρμανσης και μαγειρικής των προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο δριμύ ψύχος, φαίνεται πως κρύβονται πίσω από τη νέα πυρκαγιά στο στρατόπεδο της ντροπής.

Σε ένα σκοινί θανάτου ακροβατούν διαρκώς πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ Μόριας, ειδικά τώρα το χειμώνα, όπου από τη μια κινδυνεύουν από το δριμύ ψύχος, από την άλλη εκτίθενται σε μεγάλο ρίσκο από τις προσπάθειές τους να βρουν τρόπο να ζεσταθούν και να τραφούν. Οι πυρκαγιές δυστυχώς δεν αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο στο στρατόπεδο, καθώς οι πρόσφυγες ανάβουν μαγκάλια για να ζεσταθούν (γεγονός που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάποιους από αυτούς) ή στήνουν αυτοσχέδιες κουζίνες προκειμένου να αποφύγουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές του συσσιτίκου. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, άλλη μια φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής, που επεκτάθηκε στα κοντέινερ, με αποτέλεσμα την εκκένωσή τους από τους πανικόβλητους πρόσφυγες.

Είναι καθαρά ζήτημα χρόνου πότε θα θρηνήσουμε μαζικά θύμα στο επαίσχυντο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας. Απαιτείται αφενός για την άμεση ανακούφιση των ανθρώπων να ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα θέρμανσης, διατροφής και ασφάλειας και στη συνέχεια να δρομολογηθεί το κλείσιμο του κολαστηρίου και η προώθηση των αιτούντων ασύλου σε ασφαλείς δομές της ηπειρωτικής χώρας αρχικά και στη συνέχεια σε όποιον τόπο επιθυμούν.

Με πληροφορίες από politikalesvos.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: