Εντροπία – Μερικές κριτικές παρατηρήσεις

Έτσι μιλούσαν και έγραφαν οι σοφολογιότατοι Φαναριώτες στον καιρό της επανάστασης του ’21 για να δείξουν την ανωτερότητα τους απέναντι στους λαϊκούς επαναστάτες. Πρέπει να γραφούμε πιο εκλαϊκευμένα…Δεν υπάρχουν θεοί, ημίθεοι και ο απλός κόσμος. Όλοι είμαστε ίσοι.

Ο ακόλουθος σύνδεσμος αφορά άρθρο του κ. Αναστασιάδη για την εντροπία.

Η εντροπία

Η εντροπία σχετίζεται με την αταξία και αφορά κυρίως κλειστά συστήματα. Έτσι δεν έχει νόημα να μιλάμε για το σύμπαν τις διαστάσεις του οποίου δεν γνωρίζουμε. Κλειστό είναι το σύστημα το οποίο δεν ανταλλάσει ύλη και ενέργεια με το περιβάλλον. Η γη δεν είναι ένα εντελώς κλειστό σύστημα γιατί παίρνει ενέργεια από τον ήλιο γι’αυτό διατηρείται η ζωή στον πλανήτη (αύξηση – μείωση εντροπίας). Το έχω επισημάνει στο δεύτερο άρθρο.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η εντροπία συνδέεται με την πολυπλοκότητα και την πρόοδο το οποίο είναι λάθος. Η εντροπία σχετίζεται με την αταξία (Δες εδώ τον ορισμό) Λέει χαρακτηριστικά ότι ” η επεξεργασία των πρώτων υλών από τον άνθρωπο μειώνει την εντροπία. Τα συστήματα με ανώτερο επίπεδο παραγωγικών δυνάμεων και με μεγαλύτερο πληθυσμό, τοπικά μειώνουν όλο και περισσότερο την εντροπία”. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων κατασκευών καθιστά αδύνατη την μείωση της εντροπίας. Για παράδειγμα πως μπορούμε να αποδημήσουμε ένα κινητό το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο προϊόν και να πάρουμε τα συστατικά του μέρη; Είναι αδύνατον!

Διαλεκτικός υλισμός – Ιστορικός υλισμός

Τι σημαίνει υλισμός στη φιλοσοφία: είναι εκείνο το φιλοσοφικό ρεύμα που υποστηρίζει ότι η αρχή των πάντων είναι η ύλη και όλα τα άλλα που υπάρχουν στον κόσμο, ακόμα και αυτά που λέμε “άυλα”, είναι αποτέλεσμα των ιδιοτήτων της ύλης. 

Οι τρείς βασικοί νόμοι της διαλεκτικής είναι:

–Ο νόμος της ενότητας και της πάλης των αντιθέτων

–Ο νόμος της μετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα

–Ο νόμος της άρνησης της άρνησης

Δεν βλέπω σε τι αντιβαίνουν τα άρθρα μου τον διαλεκτικό υλισμό!

Τα άρθρα μου ενισχύουν επίσης τον ιστορικό υλισμό ο οποίος μιλάει για μετάβαση από το ένα οικονομικό σύστημα στο επόμενο. Η έλλειψη πρώτων υλών (μαζί με την φθορά της εργατικής δύναμης) θα επιταχύνει την μετάβαση από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό-κουμμουνισμό  (τέταρτο άρθρο)

Το τέταρτο άρθρο

Ο κ. Αναστασιάδης λέει επίσης ότι θα αποδομήσει το τέταρτο άρθρο μου. Το έχει διαβάσει άραγε; Το πρώτο μισό αναφέρεται στην πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους των κεφαλαιοκρατών. Δεν είναι δικό μου, είναι η κεντρική ιδέα του “Κεφαλαίου” του Μαρξ! Υπάρχει μάλιστα και ένα διάγραμμα που το επιβεβαιώνει (μείωση της αύξησης του Α.Ε.Π της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της αντίστοιχης μείωσης του ποσοστού κέρδους). Θα αποδομήσει λοιπόν το “Κεφάλαιο” του Μαρξ και τα αντίστοιχα άρθρα του Ριζοσπάστη!

Αν καταφέρει να αποδομήσει το δεύτερο μισό του άρθρου μου θα πάρει βραβείο Νόμπελ Φυσικής! Είναι δυνατόν ο ορυκτός πλούτος ο οποίος έχει μετατραπεί σε σκουπίδια και έχει σκορπίσει σε ολόκληρο τον πλανήτη να επανέλθει στην αρχική κατάσταση;

Ο τρόπος  γραφής

Το άρθρο του κ. Αναστασιάδη έχει μια δόση φιλοσοφικού περιεχομένου και είναι δυσνόητο. Από τις μερικές εκατοντάδες άτομα που θα επιχειρήσουν να το διαβάσουν ελάχιστοι θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Έτσι μιλούσαν και έγραφαν οι σοφολογιότατοι Φαναριώτες στον καιρό της επανάστασης του ’21 για να δείξουν την ανωτερότητα τους απέναντι στους λαϊκούς επαναστάτες. Πρέπει να γραφούμε πιο εκλαϊκευμένα. Υπάρχει και ένα σημείο που λέει ότι αυτά που γράφω είναι ιδεολογήματα των Ναζί! Τι να πω, ας το κρίνει αυτό ο αναγνώστης; 

Κατά την γνώμη μου το άρθρο του κ. Αναστασιάδη δεν έχει να κάνει με το τι γράφει κανείς άλλα με το ποιος το γράφει. Δεν υπάρχουν θεοί, ημίθεοι και ο απλός κόσμος. Όλοι είμαστε ίσοι. Ας ξαναδιαβάσει τα άρθρα μου θα δει ότι τα περισσότερα από αυτά που γραφώ δεν είναι δικά μου. Υπάρχουν σχετικές αναφορές. Τέλος αφού είναι φορέας κριτικής με τον ίδιο τρόπο πρέπει να γίνεται και αποδέκτης αυτής. Εγώ πάντως ήμουν αποδέκτης αρνητικής ενέργειας και έπρεπε να απαντήσω. Έχω σταματήσει εδώ και καιρό να τα βαστάω όλα μέσα μου.

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα για την εντροπία

Στάθης Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: