Είσαι φτωχός; Άντε πνίξου – Οδηγός ανάλυσης κόστους οφέλους της ΕΕ προκρίνει να προστατεύονται από πλημμύρες μόνο οι εύποροι

«Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία»

Τα λόγια των κομμουνιστών για τη βαθιά ταξική φύση της ΕΕ σε πολλούς μπορεί να ακούγονται ξύλινα ή και αφηρημένα. Τίποτε δεν επιβεβαιώνει καλύτερας τις αναλύσεις της από τους σχεδιασμούς της ίδιας της Ένωσης, που κάνει ολοένα και μικρότερες προσπάθειες εξάλλου να κρύψει τον κυνισμό της και την αδιαφορία της. Σε κείμενο με τίτλο “Οδηγός Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους” για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, από την Flood CBA, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, παρουσιάστηκαν τα εξής πορίσματα σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη:

«Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται «δίκαιες», αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους – οφέλους».

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πιθανή επίδραση «αδικίας»με δύο τρόπους: Χρησιμοποιώντας σταθμίσεις μέσα στην Ανάλυση Κόστους – Οφέλους για να αυξηθούν τα φαινομενικά οφέλη για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων. Κατά συνέπεια η Ανάλυση Κόστους – Οφέλους αλλοιώνεται υπέρ ορισμένων εκβάσεων, όπως καθορίζονται πολιτικά. Επίσης, δεδομένου ότι οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες πλημμυρών ανεβάζουν τη γενική φορολογία, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η κοινή γνώμη πρέπει να αποφασίζει πώς ξοδεύονται τα δημόσια χρήματα».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η αγία ευρωπαϊκή οικογένεια μας λέει να πάμε να πνιγούμε αν δεν είμαστε αρκετά πλούσιοι ώστε να αξίζει τον κόπο η σωτηρία μας. Παρόμοιες είναι προφανώς και οι λογικές για την πυροπροστασία, παρότι εκεί δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες με τόσο ξεκάθαρες ομολογίες για τις προτεραιότητες των αστικών κρατών της Ένωσης. Είναι βέβαια ωστόσο πως όσο συνεχίσουμε να τους ανεχόμαστε δε θα διστάσουν καθόλου να τις δημοσιεύσουν.

Με στοιχεία από poexania.wordpress.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: