Drag Queens: Οι άνθρωποι πίσω από τις μεταμορφώσεις

Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν; Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκουν από το οικείο τους περιβάλλον ή την κοινωνία; Τρεις Drag Queens αποκαλύπτουν πράγματα τα οποία πολλοί από εμάς αγνοούσαμε.

Παρότι όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν σήμερα τι ακριβώς κάνει μία Drag Queen, υπάρχουν αρκετοί ακόμα που δεν ξέρουν πως πρόκειται για μια απαιτητική μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, που απαιτεί κόπο, ψυχική ένταση και μεγάλη προσήλωση και κρύβει τις δικές της δυσκολίες.

Προκειμένου, λοιπόν, να χαρτογραφήσουμε αυτό τον χώρο, ήρθαμε σε επαφή με τρεις Drag Queens για να μας πουν τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν, να μας μιλήσουν για τα πρώτα τους βήματα και τα μελλοντικά τους σχέδια, προσπαθώντας παράλληλα να αφουγκραστούμε τα εμπόδια που βάζει πολλές φορές το οικείο τους περιβάλλον ή η ίδια η κοινωνία απέναντι στις επιλογές τους.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Chique Balls, Devi Dharma και Aria Divine

Είστε άνδρες που ντύνεστε γυναίκες και κάνετε show μπροστά στο κοινό. Πώς μυηθήκατε στο drag; Θυμάστε τα πρώτα σας βήματα;

Chique Balls: Στο drag με μύησε η «μαμά» μου, Andromeda Balls. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μιας Drag Mother. Ήταν μια μέρα που είχα πάει στο σπίτι του κολλητού μου (της αποκαλούμενης πλέον «μαμάς» μου) και τον βρήκα να παρακολουθεί σε επανάληψη μία από τις αρχικές σεζόν του RuPaul’s Drag Race. Αυτό που έβλεπα μου τράβηξε αμέσως την προσοχή και άρχισα να του κάνω σχετικές ερωτήσεις και να το παρακολουθώ κι εγώ. Μου άρεσε πάρα πολύ σαν ιδέα και μετά από λίγο του ζήτησα να με μεταμορφώσει.

Πρώτη φορά που βγήκα έξω σαν drag ήταν πρόπερσι τις απόκριες, προφανώς συνοδευόμενος από την «μαμά» μου, γιατί σαν νέα και άπειρη «κοπέλα» που ήμουν δεν θα με άφηνε να βγω έξω μόνη μου. Απήλαυσα πάρα πολύ την ελευθερία και την προσοχή που ένιωσα ως drag queen στον δρόμο και αποφάσισα πως ήταν κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω.

Devi Dharma: Είμαστε άντρες που μιμούμαστε τη γυναικεία φύση στα άκρα της. Τεράστιοι γοφοί, τραβηγμένο μακιγιάζ, υπερβολικά μαλλιά, ακραία ντυσίματα κλπ. Προσωπικά ανακάλυψα το Drag από το διαδίκτυο πριν από δεκατρία χρονιά, το 2007, και κόλλησα. Η δυνατότητα της μεταμόρφωσης, όλη αυτή η ρευστότητα της ανθρώπινης φύσης, ήταν κάτι που με εξίταρε από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα, οι σπουδές μου πάνω στο σχέδιο μόδας με βοήθησαν στο να παράγω κάθε φορά ένα άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα. Βέβαια, τα πρώτα μου βήματα δεν ήταν τέλεια. Κι εγώ, όπως και τα περισσότερα παιδιά που ασχολούνται με αυτή τη θεατρική τέχνη, δεν μπορούν να ξεκινήσουν με το τέλειο μακιγιάζ ή αισθητική, αφού αυτό είναι κάτι που χτίζεται με τον καιρό.

Aria Divine: Το Drag νομίζω πως υπήρχε από πάντα στην ζωή μου. Το πρώτο σκίρτημα έγινε όταν ήμουν στο γυμνάσιο, που ανέλαβα να ενσαρκώσω την ωραία Ελένη της Τροίας σε κωμική εκδοχή για ένα «φεστιβάλ θεάτρου». Τότε, αυτός ο ρόλος δεν αρκούσε για να ξυπνήσει μέσα μου όλη τη δυναμική που υπήρχε – χώρια που δεν το ευνοούσε και η εποχή. Μετέπειτα, με την πάροδο του χρόνου, έγινε το μεγάλο Big bang μέσα μου, όταν σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Βερολίνο το 2018 αντίκρισα σε ένα κλαμπ μια εκπληκτική Drag Queen, τη Judy LaDivina. Ο τρόπος που ερμήνευε τα τραγούδια και κινιόταν στη σκηνή με μάγεψε και είπα στον εαυτό μου πως αυτό ήθελα να κάνω! Και έτσι ξεκίνησα αυτό το ταξίδι…

Σας στήριξαν η οικογένεια και οι φίλοι σας ή έβαλαν εμπόδια μπροστά στην επιθυμία σας;

Chique Balls: Η αλήθεια είναι πως δεν το ξέρουν όλα τα άτομα του οικογενειακού μου κύκλου. Όσοι έχω επιλέξει να το γνωρίζουν, προφανώς έχουν θετική στάση και με στηρίζουν. Γενικότερα, όμως, τα άτομα στο φιλικό μου περιβάλλον δεν έχουν αρνητική στάση και, για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω πλήρως τον λόγο που θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν. Όπως ήδη ανέφερα, ο κολλητός μου είναι η «μαμά» μου και συγκάτοικός μου, άρα αισθάνομαι πως αυτό που κάνω είναι κάτι φυσιολογικό και δεν απαιτεί κάποια ειδική μεταχείριση.

Devi Dharma: Η οικογένειά μου με στήριξε από την αρχή. Άλλωστε, αυτό που κάνω αποτελεί για έμενα ξεκάθαρα μια μορφή τέχνης που αρχίζει και τελειώνει πάνω στη σκηνή. Το γεγονός πως ασχολούμαι με το θέατρο από δεκατριών χρονών βοήθησε το κοντινό μου περιβάλλον να εξοικειωθεί με την καλλιτεχνική μου ιδιοσυγκρασία. Ακόμα και όταν ξεκίνησα να δουλεύω στις «Κούκλες», η οικογένεια μου ήταν εκεί για να με χειροκροτήσει. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή δεν έχω αλλάξει τίποτα όσον αφορά την καθημερινότητά μου.

Aria Divine: Όταν ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στα Drag Shows, κάποιοι άνθρωποι στήριξαν την επιλογή μου – αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν στη ζωή μου – ενώ κάποιοι άλλοι απομακρύνθηκαν από δίπλα μου λόγω της επιλογής που είχα κάνει. Αυτό ήταν κάτι που με πλήγωσε, κυρίως επειδή δεν το συζήτησαν ποτέ μαζί μου. Δεν τους κρατάω, όμως, κακία, ελπίζω να είναι καλά, ό,τι κι αν κάνουν.

Η οικογένεια μου, παρότι ήταν κάπως συντηρητική στις ιδέες της, με στήριξε, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο! Η μητέρα μου, μάλιστα, μου αγόρασε το πρώτο μου φόρεμα – μια κατακόκκινη τουαλέτα. Οι συνάδελφοί μου και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που εργάζομαι με στήριξαν και συνεχίζουν να το κάνουν, κι αυτό με κάνει να νιώθω πλήρης σαν άνθρωπος και ευτυχισμένος! Εμπόδια φυσικά υπάρχουν – πάντα θα υπάρχουν – αλλά πιστεύω πως ο καθένας θα πρέπει να ακολουθεί την καρδιά του και τα όνειρά του.

RuPauls Drag Race

Έχετε βιώσει ρατσισμό ή ομοφοβικές επιθέσεις και απειλές από ακροδεξιούς;

Chique Balls: Δεν συμφωνώ με την πολιτικοποίηση του ρατσισμού. Το να αναμένουμε ρατσιστικά σχόλια μόνο από ακροδεξιά άτομα αποτελεί κι αυτό μια ρατσιστική συμπεριφορά. Ρατσισμός είναι οτιδήποτε καταπατά την ελευθερία κάποιου, όποιος κι αν είναι αυτός.

Προσωπικά, έχω πέσει κι εγώ θύμα ρατσιστικών συμπεριφορών – όχι όμως τόσο λόγω της drag ιδιότητάς μου, αφού θεωρώ πως ο κόσμος έχει αρχίσει και το αποδέχεται, ειδικά μετά την προβολή που πήρε λόγω της Rupaul. Πάντως, πιο πολύ λυπάμαι για τα άτομα που αναπαράγουν ρατσιστικές συμπεριφορές, πάρα αφήνω αυτές τις απόψεις να με επηρεάζουν.

Devi Dharma: Όχι ποτέ. Ακόμα και όταν εμφανίστηκα στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» και έφτασα στον τελικό, κάτι που σήμαινε μεγάλη προβολή σε ένα ετερόκλητο κοινό, δεν αισθάνθηκα ποτέ μου ρατσισμό. Δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ κανένας κι αυτό αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, απόδειξη της υψηλής ποιότητας της δουλειάς μου.

Aria Divine: Είμαι περίπου δύο χρόνια ενεργή Drag Queen και ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχω βιώσει κάποια παράτυπη συμπεριφορά απέναντί μου. Γνωρίζοντας, όμως, τι συμβαίνει γύρω μου στην κοινωνία, προσπαθώ να ορθώσω τις άμυνές μου για να μην υποστώ επιθέσεις και απειλές στο μέλλον.

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν κι αυτός ένας από εσάς. Πώς νιώσατε όταν μάθατε για τη δολοφονία του;

Chique Balls: Δεν έχει σημασία ποιος ήταν και τι έκανε. Σημασία έχει ότι δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, πεποιθήσεων και προσωπικών ενδιαφερόντων. Στενοχωριέμαι αφάνταστα για την έξαρση της αστυνομικής βίας και την εργαλειακή της αντιμετώπιση από μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Όλοι ανεξαιρέτως θα έπρεπε να λυπηθούν για τον χαμό μιας ψυχής και να μην προσπαθήσουν να  εκμεταλλευτούν το γεγονός για να προβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα.

Devi Dharma: Θεωρώ φρικαλέο αυτό που συνέβη στον Ζακ. Όποιος και να ήταν αυτός ο άνθρωπος, μια τέτοια στυγνή δολοφονία μπροστά στα ματιά του κόσμου είναι αδιανόητη. Είτε γνωρίζεις προσωπικά το άτομο που δολοφονείται με αυτόν το χυδαίο τρόπο, είτε όχι, το ίδιο αηδιαστικό είναι για εμένα. Η κοινωνία μας έχει καταντήσει πλέον εμετική.

Aria Divine: Ήταν μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο επειδή ήταν ένας από εμάς, αλλά επειδή υπήρξε ένας άνθρωπος που πάλευε για τα δικαιώματα της ΛOAΤΚΙ κοινότητας και εναντίον του στιγματισμού των οροθετικών. Τέσσερις ημέρες πριν φύγει από τη ζωή έτυχε να τον γνωρίσω σε μια στάση λεωφορείου και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τα Drag Shows και ξαφνικά μετά από λίγο, ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε νεκρός. Έφυγε τόσο άδικα και πραγματικά ελπίζω να μη θρηνήσουμε στο μέλλον κι άλλα τέτοια θύματα.

Πιστεύετε πως η ελληνική κοινωνία διατηρεί απέναντί σας συντηρητικά αντανακλαστικά; Αν ναι, τι θα πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;

Chique Balls: Η ελληνική κοινωνία δεν έχει μάθει γενικά να αντιμετωπίζει οτιδήποτε το διαφορετικό. Δεν περιορίζει την δυσαρέσκειά της μόνο απέναντι σε εμάς, είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Η αλλαγή αυτού του status quo θα πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι, να συνεχίσει ύστερα στο σχολείο και να καταλήξει στην πολιτική. Δυστυχώς – ή ευτυχώς – δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια όλων των ανθρώπων και να τους υποδείξουμε έναν τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Από τη μεριά μας, προσπαθούμε όσο μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποια ρήγματα μέσω των social media, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο. Για να επέλθουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης, πιστεύω πως θα περάσουν αρκετά χρόνια. Όσο εμείς οι ίδιοι σαν LGBTQ κοινωνία δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και κρυβόμαστε, αναζητώντας την εχεμύθεια, τότε δεν πρόκειται να γίνουμε σύντομα ευρύτερα αποδεκτοί.

Devi Dharma: Έχουμε καταλήξει να είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα με ανύπαρκτα δικαιώματα κι αυτό δεν αφορά μόνο την LGBTQ κοινότητα, αλλά τους πάντες. Στο κομμάτι του drag θα πάρει πολύ χρόνο στον Έλληνα να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα είδος τέχνης. Είναι ακόμα κολλημένος και έχει παρωπίδες, νομίζοντας ότι το Drag είναι άλλη μία μορφή τραβεστισμού ή πορνείας. Προσωπικά, δεν κατακρίνω τον τραβεστισμό – είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει αυτό που θέλει – ούτε την πορνεία, αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που θα πρέπει τουλάχιστον να έχει τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα επαγγέλματα, καθώς και τον ίδιο σεβασμό. Γενικότερα, η ελεύθερη έκφραση, η ισότητα και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ένα κομμάτι που αυτή η χώρα πρέπει να δουλέψει πολύ ακόμα!

Aria Divine: Η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική απέναντι σε ό,τι έχει να κάνει με τα Drag Shows, επειδή σε αυτά βλέπει μόνο το προφανές, δηλαδή έναν άντρα ντυμένο ως γυναίκα, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως αυτό που κάνουμε αποτελεί ένα είδος τέχνης. Οφείλουμε να αγωνιστούμε, ώστε η παρουσία μας να πάψει να συνοδεύεται από προκαταλήψεις, να καταλάβει ο κόσμος πως αυτό που κάνουμε μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ευφορίας, χαράς, γέλιου και να ψυχαγωγήσει. Ελπίζω η κοινωνία να βρει τον δικό της δρόμο, όπως τον βρήκαμε εμείς μέσα από τα drag shows.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: