Απόλυτη δικαίωση του Airbnb από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Απλή “online υπηρεσία” τη χαρακτηρίζουν οι δικαστές

Οι επωδοί της ΕΕ περί “ισότιμου και ελεύθερου διαγωνισμού” πάνε για ακόμα μια φορά περίπατο μπροστά σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που επιδιώκουν ένα καθεστώς απόλυτης νομικής και φορολογικής ασυλίας σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

 Την ώρα που στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη μαίνεται η διαμάχη γύρω από την έκρηξη του Airbnb, ιδιαίτερα στις τουριστικές πόλεις και γειτονιές, και τις αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και κυρίως τον αστικό ιστό και τους μόνιμους κατοίκους, το δικαστήριο της ΕΕ έρχεται με μια απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του αμερικανικού διαδικτυακού μεγαθηρίου.   

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλική Τουριστική Ένωση είχε κινηθεί νομικά κατά της πλατφόρμας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο εισαγγελέας του Παρισιού να απαγγείλλει κατηγορίες για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία. Τελικά ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η εταιρεία Airbnb είναι απλώς μια online υπηρεσία κρατήσεων, κι ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στη γαλλική νομοθεσία που διέπει την κτηματαγορά. Μάλιστα, οι δικαστές τη χαρακτήρισαν “υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας”, που είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται μόνο με τη σχετική οδηγία της ΕΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο και δε χρειάζεται κανενός είδους μεσιτική άδεια για τη λειτουργία της.  

Με τον τρόπο αυτό υπονομεύονται προφανώς και οι προσφυγές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που κατηγορούν την Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό.   

Είναι προφανές ότι το δικαστήριο, υιοθετώντας μια τυπολατρική προσέγγιση της φύσης της εταιρείας, δικαιώνει και ενισχύει την νομικά και φορολογικά εξαιρετικά προνομιακή μεταχείρισή της σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος τουριστικής και μεσιτικής επιχείρησης. Είναι σαφές ότι δημιουργεί ένα ιδιαίτερο θετικό δεδικασμένο για τη διαδικτυακή πλατφόρμα, που μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες επιχειρούν να βάλουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη μετατροπή ιδιωτικών διαμερισμάτων σε τουριστικό κατάλυμα, κατόπιν προσφυγών των υπόλοιπων ενοίκων της πολυκατοικίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση στο Ναύπλιο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ιδιοκτήτρια η επαναχρησιμοποίηση διαμερίσματος ως Airbnb με πρόστιμο 1000 ευρώ ανά παραβίαση.  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: