Αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ανδαλουσία κατά του ακροδεξιού Vox

Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην είσοδο του ακροδεξιού μορφώματος στο τοπικό κοινοβούλιο με 11% και 12 έδρες, επαναφέροντας δυναμικά την ακροδεξιά στην επικαιρότητα μετά από δεκαετίες πολιτικού περιθωρίου στην Ισπανία.

Άμεση ήταν η απάντηση των αντιφασιστών της Ανδαλουσίας στην είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου, με ποσοστό 11% (έναντι 5% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις) και 12 έδρες, συνιστώντας τη μεγαλύτερη νίκη της ισπανικής ακροδεξιάς τις τελευταίες δεκαετίες μετά την αποκατάσταση της αστικής δημοκρατίας στη χώρα.

«Δε φοβόμαστε» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων που έγιναν σε επαρχιακές πρωτεύουσες της Ανδαλουσίας, ανάμεσά τους η Γρανάδα, η Μάλαγα και η Σεβίλη. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα που θέλει να καταργήσει την αυτονομία των κρατιδίων, να χαμηλώσει τη φορολογία, λειτουργώντας υπέρ των πλουσίων και να αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικα, ίσως γίνει ρυθμιστής της τοπικής κυβέρνησης, καθώς κανένα κόμμα δε διασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι κυβερνώντες σοσιαλιστές, που κυριαρχούν στην περιοχή τα τελευταία 36% εξακολουθούν να είναι πρώτο κόμμα, αλλά με μόνο 33 από τις 109 έδρες, καθιστώντας εφικτή μια συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος, των νεοφιλελεύθερων Θιουδαδάνος και του Vox.

Στη Γρανάδα, 5000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο και πορεύτηκαν στην έδρα του Vox στο κέντρο της πόλης, διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στο κέντρο της Σεβίλης, με σημαίες της Ανδαλουσίας και της δημοκρατίας, φωνάζοντας «Είναι φασισμός, όχι δημοκρατία» και «Πρόσφυγες καλώς ήρθατε».

«Η παρουσία του Vox είναι ντροπιαστική», λέει ο Κάρλος Καμπαγέρο, φοιτητής νομικής στην πορεία. «Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται σαν αυτούς, και τώρα έχουν δει ότι η ψήφος τους μπορεί να είναι χρήσιμη», προσθέτει η Χούλια Γκαρσία, μια άλλη διαδηλώτρια.

Με πληροφορίες από Elpais

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: