Άκυρο σε τελετή απονομής του “Εβραϊκού Νόμπελ” στο Ισραήλ έριξε η Νάταλι Πόρτμαν

Λόγους συνείδησης επικαλείται η γεννημένη στη χώρα ηθοποιός στην απόφαση της, ενώ θιγμένα αντέδρασαν διοργανωτές και ισραηλινό υπουργείο Πολιτισμού.

H διάσημη Ισραηλινο-αμερικανίδα ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν αρνήθηκε να παρευρεθεί σε τελετή παραλαβής του βραβείου “Genesis” στο Ισραήλ, βραβείο συνοδευόμενο από ένα εκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται για βραβείο που απονέμεται από το 2014 σε άτομα που εξέχουν στον επαγγελματικό στίβο και “αποτελούν πηγή έμπνευσης χάρη στην αφοσίωσή τους στην εβραϊκή κοινότητα και τις εβραϊκές αξίες”. Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του ομώνυμου ιδρύματος, επικαλούμενη εκπρόσωπο της Πόρτμαν, η ίδια ανέφερε πως : “Πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστα για εκείνη και δε νιώθει άνετα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση στο ισραήλ”. Για το λόγο αυτό “δε μπορεί με ήσυχη συνείδηση να προχωρήσει στην τελετή”. Κατόπιν τούτου, η οργάνωση ακύρωσε την τελετή απονομής, αυτού που η ίδια αποκαλεί “Εβραϊκό Νόμπελ”. Η ηθοποιός δεν έχει διευκρινήσει μέχρι στιγμής τα ακριβή αίτια της απόφασής της, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς πως συνδέονται με το νέο κύμα βίας κατά αμάχων Παλαιστινίων τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πολιτικά αίτια της επιλογής της διαφαίνονται κι από την απάντηση του ιδρύματος, το οποίο δήλωσε πως “θαυμάζει τον ανθρωπισμό της και σέβεται το δικαίωμά της να διαφωνεί δημόσια με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Ισραήλ. Παρόλαυτα, μας λυπεί πολύ που αποφάσισε να μην παρευρεθεί στην τελετή του βραβείου Genesis για πολιτικούς λόγους.Φοβούμαστε πως η απόφαση της κυρίας Πόρτμαν θα προκαλέσει πολιτικοποίηση της φιλανθρωπικής μας πρωτοβουλίας”.

Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις, κύκλοι του ιδρύματος αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια σκοπεύει να κρατήσει το χρηματικό βραβείο, το οποίο διπλασιάζεται φέτος μετά από δωρεά, αφού είχε ήδη δηλώσει σε ποια ιδρύματα σκόπευε να το δωρίσει. Τέτοιου είδους διαρροές είναι βέβαια σαφώς εκ του πονηρού, καθώς έτσι κι αλλιώς τα χρήματα αυτά δίδονται κατά την τελετή, που φέτος θα πραγματοποιούνταν στις 28 Ιούνη.

Την αποδοκιμασία της εξέφρασε ανοιχτά η υπουργός πολιτισμού του Ισραήλ, Μίρι Ρέγκεφ λέγοντας: “Λυπάμαι που άκουσα ότι η Νάταλι Πόρτμαν έπεσε στα χέρια των υποστηρικτών του BDS (κίνημα Παλαιστινιακών οργανώσεων που προωθεί το πολύμορφο μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ). Η Πόρτμαν, μια Εβραία ηθοποιός που γεννήθηκε στο Ισραήλ, ενώνεται με όσους λένε πως η επιτυχημένη, θαυμάσια ίδρυση του κράτους του Ισραήλ είναι “μια ιστορία σκοταδιού και σκοταδιού”.  Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι βέβαια η Πόρτμαν, που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει περήφανη για τις ρίζες της, δεν ήταν πάντα επικριτική προς τις πολιτικές του ισραηλινού κράτους, μάλλον το αντίθετο, Το 2002, ως φοιτήτρια του Χάρβαρντ και ήδη γνωστή ηθοποιός από τα πρώτα εφηβικά της χρόνια, είχε στείλει επιστολή στην εφημερίδα του πανεπιστημίου Harvard Crimson, για να απαντήσει σε άρθρο που επέκρινε τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, κάνοντας λόγο πως το τελευταίο αντιμετωπιζόταν “εξοργιστικά και ψευδώς δακτυλοδεικτούμενο”.  Πράγματι ωστόσο ανήκει ήδη από το 2015 στους επικριτές του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου τα ρατσιστικά σχόλια είχε χαρακτηρίσει “τρομαχτικά”, δηλώνοντας παράλληλα όμως ότι δε θα ανήκε ποτέ σε όσους θα έλεγαν “σκατά στο Ισραήλ.”

Με πληροφορίες από: haaretz. com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: