Ζακ-Υβ Κουστώ – Τιθασεύοντας τον ωκεανό

Ο μεγάλος εξερευνητής που μας γνώρισε το μυστηριακό κόσμο του βυθού με τα ταξίδια του.

Σαν σήμερα ήρθε στον κόσμο ο μεγάλος εξερευνητής των βυθών, Ζακ-Υβ Κουστώ, που χάρη στα βιβλία και τα ντοκυμανταίρ του εξοικείωσε γενιές ολόκληρες με τον άγνωστο, όσο και συναρπαστικό κόσμο των ωκεανών. Μετά την αποφοίτησή του από τη ναυτική ακαδημία το 1933 ως υπολοχαγός, είχε σκοπό να γίνει πιλότος, σχέδιο το οποίο ματαιώθηκε λόγω ενός παρ’ολίγον μοιραίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στο οποίο έσπασε και τα δύο του χέρια. Ο Κουστώ δεν έλαβε επιστημονική εκπαίδευση, αγαπούσε ωστόσο τον ωκεανό και τις καταδύσεις. Μαζί με το Γάλλο μηχανικό Εμίλ Γκανιάν ανέπτυξαν την πρώτη αυτόματη συσκευή οξυγόνου για καταδύσεις, που επέτρεπε στους δύτες να παραμένουν για πολλή ώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πέραν αυτού, ο Κουστώ συνέβαλε στην εφεύρεση κι άλλων συσκευών που διευκόλυναν τους ωκεανογράφους, όπως ένα μικρό υποβρύχιο εύκολου χειρισμού για την εξερεύνηση του βυθού και μια σειρά από υποβρύχιες κάμερες.

Υπηρέτησε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο γαλλικό ναυτικό ως πλοίαρχος, ενώ πήρε μέρος και στην αντίσταση κατά των Γερμανών, λαμβάνοντας τη Λεγεώνα της Τιμής για το κατασκοπευτικό του έργο. Την ίδια περίοδο ξεκινά και η ενασχόλησή του με την υποβρύχια κινηματογράφηση για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού, στο οποίο συνέχισε να υπηρετεί μετά τον πόλεμο.

Ο ίδιος ίδρυσε μια σειρά επιχειρήσεων έρευνας, κατασκευής και μάρκετινγκ με επίκεντρο τις υποβρύχιες έρευνες, που το 1973 συμπεριλήθφηκαν σε εταιρεία με το όνομά του. Διάσημη έγινε η “Καλυψώ” του, ένα πρώην βρετανικό ναρκαλιευτικό που ο ίδιος μετέτρεψε σε πλοίο ωκεανογραφικής έρευνας, διεξάγοντας πολυάριθμα ταξίδια μαζί με το πλήρωμά του. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το βιβλίο του “Ο κόσμος της σιωπής” το 1953, το οποίο διασκευάστηκε ως ντοκυμανταίρ το 1956, κερδίζοντας μάλιστα τόσο το χρυσό φοίνικα των Καννών όσο και τρία βραβεία Όσκαρ. Ένα χρόνο μετά ο Κουστώ έγινε διευθυντής του Ωκεανογραφικού Μουσείου του Μονάχου. Υπήρξε διευθυντής ενός προγράμματος που μελετούσε ανθρώπους που ζούσαν κι εργάζονταν για πολύ καιρό σε μεγάλα βάθη κοντά στις ακτές της Μασσαλίας σε εργαστήρια με το όνομα Conshelf. Το 1974 ίδρυσε την Εταιρεία Κουστώ, μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση αφιερωμένη στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής.

Εκτός από τα βιβλία του δημιούργησε και σειρά τηλεοπτικών προγραμμάτων, με γνωστότερο τον “Υποβρύχιο κόμσο του Ζακ Κουστώ”, που προβλήθηκε στην Αμερική από το 1968 ως το 1976. Πολλά από τα ντοκιμανταίρ του είχαν ως συμπαραγωγό το γιο του Φιλίπ, που πέθανε αδόκητα σε αεροπορικό δυστύχημα το 1979. Το τελευταίο του βιβλίο : Ο άνθρωπος, η Ορχιδέα και το Χταπόδι. Εξερευνώντας και διατηρώντας το φυσικό μας κόσμο (2007) δημοσιεύτηκε μετά θάνατον. Τιμήθηκε με μια σειρά διακρίσεων στη χώρα του και στο εξωτερικό, ενώ υπήρξε και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Ανάμεσα στα ταξίδια του περιλαμβάνεται κι αυτό στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης το 1975, εξερευνώντας μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, όπου απέκλεισε την ύπαρξη της χαμένης Ατλαντίδας στην περιοχή. Σπουδαία ήταν η ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός μηχανικού υπολογιστή και οργάνου αστρονομικών μετρήσεων, καθώς και το ναυάγιο του Βρετανικού, αδελφού πλοίου του Τιτανικού, που βυθίστηκε από γερμανική οβίδα στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου έξω από την Κέα το 1916.

Δύσκολες Νύχτες

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: