Βάλτερ Κριβίτσκι – Από σοβιετικός πράκτορας, καταδότης κομμουνιστών

Οι μυστικές υπηρεσίες, η αυτομόληση και το μυστήριο της αυτοκτονίας του.

Ο Βάλτερ Κριβίτσκι γεννήθηκε ως Σαμουήλ Γκίνσμπεργκ στη Δυτική Ουκρανία το 1899. Έλαβε το όνομα Κριβίτσκι όταν μπήκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Κόκκινου Στρατού. Χάρη στη γνώση ξένων γλωσσών που διέθετε, εργάστηκε για λογαριασμό των Σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Το 1933 απεστάλη στην Ολλανδία όπου ανέλαβε υπεύθυνος στρατιωτικής κατασκοπίας για όλη τη Δυτική Ευρώπη. Το 1937 ο στενός του φίλος κι επίσης πράκτορας Ignace Reiss δολοφονήθηκε από την NKVD λίγο καιρό αφότου ανήγγειλε επίσημα στις αρχές της ΕΣΣΔ πως αυτομολεί. Το ίδιο έπραξε κι εκείνος ένα μήνα αργότερα, ενώ στο Παρίσι ήρθε σε επαφή με το γιο του Τρότσκι κι άλλους τροτσκιστές, όπως τον πράκτορα της ΝKVD Μαρκ Ζμπορόφσκι, που πέθανε μυστηριωδώς το Φλεβάρη του 1938.

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς ο Κριβίτσκι κατέφυγε στις ΗΠΑ. Εκεί συνέγραψε σειρά αντισοβιετικών άρθρων για το περιοδικό The Saturday Evening Post, καθώς και το βιβλίο “Στις μυστικές υπηρεσίες του Στάλιν”, όπου τον Απρίλη του 1939 αποκάλυπτε τις επαφές της ΕΣΣΔ με τη Γερμανία, που οδήγησαν στη Συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους κατέθεσε ενόψει της λεγόμενης επιτροπής Dies, δηλαδή της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων, που στόχευε κυρίως στις διώξεις κομμουνιστών εντός ΗΠΑ, ενώ το Γενάρη του 1940 κατέθσε στις Στρατιωτικές Μυστικές Υπηρεσίες της Μ. Βρετανίας, MI5, όπου ενδεχομένως έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητα των διάσημων μετέπειτα Σοβιετικών κατασκόπων Ντόναλντ ΜακΛην και Κιμ Φίλμπι. Ενοχοποίησε πάντως τον Αμερικανό αξιωματούχο Alger Hiss, έναν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΟΗΕ, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί αν όντως υπήρξε πράκτορας.

Βρέθηκε νεκρός στις 10 Φλεβάρη 1941 στο ξενοδοχείο Μπελβύ της Ουάσινγκτον, με μια σφαίρα στο δεξί κρόταφο και τρία σημειώματα αυτοκτονίας. Μολονότι μέχρι σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι ο Κριβίτσκι εκκαθαρίστηκε από τις Σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, οι αμερικανικές αρχές μετά από επίσημη έρευνα επιβεβαίωσαν την εκδοχή της αυτοκτονίας, στην οποία συγκλίνει και η μαρτυρία της συζύγου του Reiss, που πιστοποιεί την αυθεντικότητα των σημειωμάτων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: