ΣΦΕΑ: Απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων η αγωγή των απογόνων του Αθ. Χρυσοχόου – Τα ιστορικά γεγονότα δεν κρίνονται από τα δικαστήρια

Ο ΣΦΕΑ καλεί το Δήμο Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε την μετονομασία της οδού,  να υπερασπίσει την απόφασή του και να επιμείνει στην μετονομασία της οδού, από Αθανάσιου Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ

«Τα ιστορικά γεγονότα δεν κρίνονται από τα δικαστήρια, αλλά από τη συλλογική μνήμη, όπως αυτή κάθε φορά αντικειμενικά διαμορφώνεται» τονίζει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, μετά τη νέα δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της μετονομασίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης της οδού, από Αθανάσιου Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Το Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 με αφορμή την μη έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στην αγωγή των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου, Φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής Κατοχής,  κατά των αντιδικτατορικών αντιστασιακών Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακκέτα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση των εναγόντων για την  ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης  για τη μετονομασία της οδού Στρ. Αθ. Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ, κρίνει πως με την παραπομπή αυτή στην μελλοντική απόφαση του ΣτΕ, δεν προσφέρεται τίποτα στην ουσιαστική κρίση, εμπλέκοντας τη δικαιοσύνη σε ζητήματα  αποτίμησης των ιστορικών γεγονότων. 

Πιστεύουμε ότι η διερεύνηση ερωτημάτων που αφορούν το ιστορικό παρελθόν είναι δουλειά των ιστορικών, που μπορεί και πρέπει να κρίνονται για όσα γράφουν και όχι των Δικαστηρίων. Η ιστορική αποτίμηση της κρίσιμης εκείνης εποχής, που το αποτύπωμά της βαραίνει ακόμα στη συλλογική συνείδηση του τόπου, αποτελεί πασίδηλο και αδιαμφισβήτητο γεγονός και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να αλλοιώσει.      

Η  αγωγή των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου δεν είναι παρά μια νέα απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της ιστορίας και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας,  την αντιφασιστική νίκη, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, την εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού, την μετατροπή των θυτών σε θύματα, όπως δείχνει και το κατάπτυστο πρόσφατο ψήφισμα της Ε.Ε. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να αποκρουστεί αυτή τους η απόπειρα, στην οποία επιδιώκουν την εμπλοκή της Δικαιοσύνης.

Στην προσπάθεια προσβολής της συλλογικής μνήμης και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας,  αντιπαραθέτουμε την αλήθεια όσων ζήσαμε την περίοδο της τριπλής Κατοχής, την περίοδο της χούντας, καθώς και την αδιάλειπτη συμμετοχή μας στους αγώνες για την ελευθερία της έκφρασης. 

Καλούμε το Δήμο Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε την μετονομασία της οδού,  να υπερασπίσει την απόφασή του και να επιμείνει στην μετονομασία της οδού, από Αθανάσιου Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ στις 11/02/2020.

Για την υπόθεση διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη της 28 Δεκέμβρη 2018: “Αγωγή σε βάρος τριών μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, Αλέξανδρου Γρίμπα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Σπύρου Σακέττα, άσκησαν τα παιδιά του κατοχικού φρούραρχου Θεσσαλονίκης και, εν συνεχεία, Γενικού Επιθεωρητή Νομαρχιών Γενικής Διοικήσεως Μακεδονίας το 1941, Αθανάσιου Χρυσοχόου. Με την αγωγή που κατέθεσαν, ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση συνολικού ύψους 600.000 ευρώ για προσβολή μνήμης νεκρού. Μάλιστα, ζητούν σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αγωγή τους και την προσωπική κράτηση, διάρκειας έξι μηνών, για τον καθένα από τους τρεις κατηγορούμενους.

Οι απόγονοι του Α. Χρυσοχόου, του συνεργάτη των Γερμανών και Βούλγαρων κατακτητών, τους κατηγορούν επικαλούμενοι ότι με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε η μετονομασία της οδού «Στρατηγού Αθ. Χρυσοχόου» σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ», συκοφάντησαν και δυσφήμισαν τον πατέρα τους παρουσιάζοντάς τον ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν φρούραρχο της πόλης και δεξί χέρι του Μαξ Μέρτεν, του δήμιου της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι στις 29 Γενάρη 1971, η χούντα αποφάσισε να τιμήσει τον Αθανάσιο Χρυσοχόου δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της Θεσσαλονίκης».

Για το ρόλο του Χρυσοχόου στην παρεμπόδιση του ΕΛΑΣ να ελευθερώσει την Θεσσαλονίκη διαβάστε εδώ.

Δείτε ακόμα:

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: