«Ζεις στο γενναίο σίδερο της ματσέτας των αγροτών και στο τουφέκι του εργάτη…» – Καμίλο Σιενφουέγος (1932-1959)

Στις 28 του Οκτώβρη 1959, χρονιά που θριαμβεύει η Κουβανική Επανάσταση, ένα  δικινητήριο αεροσκάφος Τσέσνα 310, στο οποίο επιβαίνει ο Κομαντάντε  Καμίλο Σιενφουέγος, εξαφανίζεται πετώντας πάνω από τη θάλασσα με κατεύθυνση προς την Αβάνα. Μια εξαφάνιση που τη σκέπασε το μυστήριο…

Στις 28 του Οκτώβρη 1959, χρονιά που θριαμβεύει η Κουβανική Επανάσταση, ένα  δικινητήριο αεροσκάφος Τσέσνα 310, στο οποίο επιβαίνει ο Κομαντάντε  Καμίλο Σιενφουέγος, εξαφανίζεται πετώντας πάνω από τη θάλασσα με κατεύθυνση προς την Αβάνα. Μια εξαφάνιση που τη σκέπασε το μυστήριο, αφού κανείς ποτέ δεν θα μάθει για τις συνθήκες που αυτή έλαβε χώρα και καμιά έρευνα για τις σορούς των επιβαινόντων και συντρίμμια δεν θα στεφτεί με επιτυχία. Οι άλλοι δυο επιβαίνοντες του αεροσκάφους ήταν ο Λουσιάνο Φαρίνας (ο πιλότος) και ο στρατιώτης Φέλιξ Ροντρίγκες.

«Ζεις στο γενναίο σίδερο της ματσέτας των αγροτών και στο τουφέκι του εργάτη…» - Καμίλο Σιενφουέγος (1932-1959)Ο Καμίλο Σιενφουέγος, ο «Διοικητής του Λαού», όπως αποκαλούσαν στα πεδία των μαχών το ηγετικό στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης, συνδύαζε την αντιιμπεριαλιστική και ριζοσπαστική σκέψη με το θάρρος και την τόλμη. Πρότυπο μαχητή, μοναδικό παράδειγμα πειθαρχίας και υπευθυνότητας, επιτελικό πνεύμα, μπροστάρης στις πιο ριψοκίνδυνες αποστολές.

Υπήρξε  ο λαογέννητος ηγέτης που αγωνίστηκε από νεαρή ηλικία για τα συμφέροντα των καταπιεσμένων, τάζοντας την ύπαρξή του στον πόλεμο ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό που δυνάστευαν τον κουβανικό λαό. Ο Καμίλο υπήρξε ο ορισμός του επαναστάτη, ένας επαναστάτης «από την κορφή ως τα νύχια», όπως λέει κι ο στίχος του Χικμέτ.

Ο Καμίλο Σιενφουέγος Γορριαράν γεννήθηκε στις 6 του Φλεβάρη 1932 στην Αβάνα. Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει στην αντιδικτατορική πάλη για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Τον Δεκέμβρη του 1955 τραυματίζεται από σφαίρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Κυνηγημένος διαφεύγει στις ΗΠΑ, απ’ όπου απελαύνεται στο Μεξικό. Εκεί θα γνωριστεί με τον Φιντέλ.

Πιστός σύντροφος του Φιντέλ, αχώριστος φίλος του Τσε, ο Καμίλο είναι ένας από τους 82 «μπαρμπούδος» που ξεκίνησαν το 1956 απ’ τις ακτές του Μεξικό, με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα, δίνοντας το έναυσμα της τελικής  φάσης της επανάστασης. Μετά την αποτυχία της επιχείρησης, με τον Φιντέλ και τον Τσε κατευθύνονται προς την οροσειρά της Σιέρα Μαέστρα.

«Ζεις στο γενναίο σίδερο της ματσέτας των αγροτών και στο τουφέκι του εργάτη…» - Καμίλο Σιενφουέγος (1932-1959)

Τον Απρίλη του 1958 του απονέμεται ο βαθμός του Κομαντάντε, υψηλότερος στις τάξεις των ανταρτών. Ο Καμίλο Σιενφουέγος πρωτοστάτησε στην επαναστατική δραστηριότητα του κινήματος «26 Ιούλη» και επικεφαλής δυνάμεων των ανταρτών πέτυχε στρατηγικής σημασίας νίκη επί του στρατού του Μπατίστα, στο Γιαγκουαχάι, τον Δεκέμβρη του 1958, ενώ ως διοικητής της Δεύτερης Φάλαγγας, μαζί με τον Τσε, συμμετείχε στην κατάληψη της Σάντα Κλάρα.

Ο Καμίλο, που μπήκε νικητής τον Γενάρη του 1959 στην Αβάνα με τον Φιντέλ, τον Τσε, τον Ραούλ και τους άλλους «μπαρμπούδος», πρόλαβε να ζήσει τον θρίαμβο της Επανάστασης, όχι όμως και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο χτίσιμο της λαϊκής εξουσίας και των κατακτήσεών της.

Η απώλεια του κομαντάντε Καμίλο Σιενφουέγος θα κάνει το χαμόγελο στα χείλη του λαού να σκοτεινιάσει. Το όνομα και τα κατορθώματά του θα γίνουν τραγούδι στα χείλη των Κουβανών, που μέχρι σήμερα τον αγαπούν και τον ευγνωμονούν. Η φωτογραφία του κρεμιέται στα δωμάτια, δίπλα σε αυτή του Φιντέλ και ο αγαπημένος του σύντροφος και φίλος Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δίνει το όνομα Καμίλο σε ένα από τα παιδιά του.

«Ζεις στο γενναίο σίδερο της ματσέτας των αγροτών και στο τουφέκι του εργάτη…» - Καμίλο Σιενφουέγος (1932-1959)

Κάθε χρόνο, από το 1959 μέχρι σήμερα, στις 28 του Οκτώβρη, χιλιάδες παιδιά στην Κούβα αποτίνουν φόρο τιμής στον μεγάλο επαναστάτη ρίχνοντας στη θάλασσα «ένα λουλούδι για τον Καμίλο». Από το φωτεινό παράδειγμά του εμπνέονται εκατομμύρια αγωνιστές, που γαλουχήθηκαν με τα ιδανικά της Κουβανικής Επανάστασης, σε όλον τον πλανήτη, που παλεύουν για τη νέα, σοσιαλιστική κοινωνία.

Προς τιμήν του Καμίλο Σιενφουέγος έχει ανεγερθεί μουσείο στο Γιαγκουαχάι, διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν το όνομα του, ενώ η μορφή του κοσμεί την εξωτερική πλευρά του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, μέσα από το γιγαντιαίων διαστάσεων σιδερένιο γλυπτό, με το περίγραμμα του προσώπου του, που φιλοτέχνησε ο Ενρίκε Άβιλα Γκονσάλες και τοποθετήθηκε το 2009 με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του.

«Ζεις στο γενναίο σίδερο της ματσέτας των αγροτών και στο τουφέκι του εργάτη…» - Καμίλο Σιενφουέγος (1932-1959)

Στο κάτω μέρος του τεράστιου γλυπτού σημειώνονται τα λόγια που ο μεγάλος Κουβανός επαναστάτης Καμίλος Σιενφουέγος απηύθυνε προς τον Φιντέλ, όταν ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης ανακοίνωνε ότι ένα μεγάλο στρατόπεδο θα μετατρεπόταν σε σχολείο. Τότε, του είπε ο Καμίλο: «Καλά πας Φιντέλ»…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: